„Този, който не се движи, не създава, този, който не си служи със сетивата, за да върви напред, се разболява и става все по-слаб.“

(A Walk on the Beach by Eugene Boudin)

~ Движението и нуждите на физическото тяло

Ако не се вслушваме в естествените нужди на тялото си, това означава, че вървим срещу естествените физически закони. Тялото реагира с появата на някакво неразположение, болест или инцидент.

Движението е основна нужда на човека. ТОЗИ, който не се движи, не създава, този, който не си служи със сетивата, за да върви напред, се разболява и става все по-слаб. Ако вече си лежал няколко седмици, със сигурност ще се съгласиш с тези думи. Всички ние имаме нужда да бъдем активни и трябва да използваме голямата енергия, която ни изпълва при движението. Редовните всекидневни физически занимания са силно препоръчителни.

Най-доброто физическо упражнение е ходенето. Ето какви са предимствата му:

 • Това е най-обикновеното и най-лесно упражнение, което също така е и безплатно.
 • То балансира цялото тяло.
 • Ходенето е не само физическа дейност, то действа отпускащо и релаксиращо.
 • То развива мускулите на краката, корема и торса.
 • Снабдява сърцето с кислород и подобрява дейността му.
 • Вибрациите, които се получават при всяка крачка, масажират черния дроб, панкреаса, далака и червата, а това улеснява храносмилането.
 • То ускорява метаболизма и активира кръвообращението.
 • Необходимо е за доброто функциониране на ставите.
 • Изпълнява се лесно и може да се спре при първите признаци на умора.
 • То се бори ефикасно срещу отпуснатото тяло и ленивото съзнание.
 • Подобрява естествените защитни сили на организма и забавя остаряването.
 • То помага да си във форма и намалява риска от инфаркт и атеросклероза.
 • Неговите автоматични и равномерни движения водят до освобождаване на менталното.

Каквато и физическа дейност да избереш, трябва да я изпълняваш поне три-четири пъти през седмицата или според нуждите на твоето тяло.

Можеш да възстановиш тялото си, като си починеш, когато е уморено. Както споменахме, има разлика между „уморен съм“ и „спи ми се“. Ако си твърде голям перфекционист, ти със сигурност искаш да свършиш с всичките си задачи, преди да си починеш - това не е добра идея, тъй като в главата на такъв човек списъкът никога няма край. Кога според теб е подходящ момент за почивка?

По същия начин сънят ти трябва да възстановява твоите сили. За тази цел е добре да си лягаш с радостни и конструктивни мисли, тъй като подсъзнанието продължава да повтаря последните мисли и чувства, които си изпитвал, преди да заспиш. Следователно ако си тревожен по време на съня си, ще се почувстваш още по-уморен, когато се събудиш.

Последиците от това да неглижираш начина, по който експлоатираш и възстановяваш физическото си тяло, се изразяват не само във физически проблеми. Те се отразяват пряко и върху нуждите ти в емоционален план. Тези нужди са доверие в себе си, способността да имаш цели, да се чувстваш сигурен и да имаш причина да живееш.

Появяват се проблеми от долната част на тялото и гърба до пръстите на краката, както и в ръцете, когато твоите действия, мисли и думи пречат на развитието ти в живота. Болките в ханша показват, че нещо не е както трябва в изследването на твоите нужди. Тялото ти сигнализира, че се страхуваш да вземеш някои важни решения. Ти знаеш какво трябва да бъде направено, но някакъв вътрешен страх ти пречи да го направиш. Знай, че няма от какво да се страхуваш, тъй като твоят вътрешен БОГ с цялата си сила винаги е с теб, за да ти помогне да стигнеш до най-доброто решение за теб.

Бъдещето те плаши, ако те болят краката. Сигурно стоиш пред някаква промяна, която би могла да промени бъдещето ти в професионалната сфера например. Тази нова перспектива, която стои пред теб, вероятно е в основата на твоята болка. В този смисъл ти се страхуваш да вървиш напред.

Болката в краката и стъпалата означава едно и също нещо, а пръстите на краката касаят малките детайли от бъдещето. Ти трябва да разбереш, че страхът, който изпитваш, никак не е полезен за теб. Болката в ръката показва, че не посрещаш това, което ти се случва, с радост и любов. Какво искаш да направиш всъщност? Какво би ти харесало наистина? Време е да задоволиш нуждите си. Например болката в лакътя ти подсказва, че не си достатъчно гъвкав, за да приемеш нещо ново. Тя ти казва също, че няма нужда да се страхуваш и да се чувстваш притиснат, че всичко постепенно ще се нареди.

Всяко неразположение ти сигнализира, че това, което мислиш, и начинът, по който действаш, противоречат на любовта към самия теб, както и на твоите нужди.

Осъзнаваш ли до каква степен твоето тяло е необикновено и чудесно? Тъй като няма нито добро, нито лошо, не е нужно да се безпокоиш. Каквото и да направиш, казваш, мислиш или чувстваш, твоят вътрешен БОГ ти дава веднага знак, ако нещо не е добро за теб. Единствената ти отговорност се състои в това да си внимателен и да правиш онова, което отговаря на твоите нужди. Обръщай внимание на неразположенията, болестите, липсата на енергия, мислите, емоциите и храната, която консумираш. Веднага щом забележиш някакъв сигнал, това означава, че се случва нещо. Тялото ти посочва, че не си на прав път. Твоят вътрешен БОГ, който желае единствено твоето щастие, ти напомня да се върнеш на правилния път. Пътя на любовта! Той знае, че така ще бъдеш по- щастлив и спокоен.

Убедена съм, че ти познаваш вече тази теория за физическите нужди поне отчасти. Докато четеш тази глава, може би си мислиш: „Всеки знае от какво се нуждае тялото му.“ Съгласна съм, но щом като знаеш това, какво правиш по въпроса? Каква полза да знаеш толкова много, ако не го прилагаш.

Много хора имат куп дипломи, години наред посещават ателиета за личностно развитие, познават безброй теории, а не променят нищо в живота си. Те не прилагат нищо от това, което знаят. Използват познанията си, за да се опитват да впечатлят или да променят другите и да подхранят егото си. Това, че знаят всичко, не променя с нищо живота им. Благодарение на практиката човек успява да превърне наученото в истинско знание.

Избрано от: „Слушай своето тяло“, Лиз Бурбо, изд. „Ентусиаст“, 2021 г.
Картина(заглавна): A walk in the forest ,1869, by Ivan Shishkin; chinaoilpaintinggallery