За най-ценното време, което може да си осигуряваме всеки ден, споделено от канадския писател и водещ експерт в областта на мотивацията, лидерството и развитието на личността Робин Шарма в книгата му „Кой ще заплаче, когато умреш?“ (Изд. „Екслибрис“).

Ставайте рано

Да ставаш рано е подарък, който правите на себе си. Малко неща могат да преобразят живота ви така, както навикът да ставате рано. В първите няколко часа от сутринта има нещо много специално. Времето като че ли минава по-бавно и въздухът е изпълнен с дълбоко усещане за спокойствие. Ако се запишете в клуба на ставащите в пет часа, постепенно ще се научите да контролирате деня си, вместо да оставите той да ви контролира. Ако спечелите „битката за леглото“ и ако съзнанието удържи победа над матрака, ранното ставане ще ви даде поне един спокоен час за самите вас през най-важната част от деня - началото му. Ако го прекарате мъдро, денят ви по-нататък ще се развие прекрасно. 

В „Монахът, който продаде своето ферари“ насърчавам читателите да „стават със слънцето“ и предлагам различни идеи, които помагат за изграждане на тази нова житейска дисциплина. От многото писма, имейли и факсове, които получавам от хора, успели да подобрят качеството на живота си, като стават в 5 часа, със сигурност мога да кажа, че това е един принцип на успеха, който наистина си струва да прилагате в живота си. Ако го направите, ще се присъедините към редиците на много от най-влиятелните хора на нашата епоха -като почнете от Махатма Ганди, Томас Едисън и Нелсън Мандела и стигнете до Тед Търнър и Мери Кей Аш. 

Една читателка на Монаха, специалист по маркетинг, ми писа, че след като започнала да става рано, нейното ниво на стрес намаляло толкова рязко, че колегите в офиса й подарили преспапие с надпис: „На нашата колежка, постигнала най-голям напредък. Каквото и да правиш, продължавай в същия дух. Ти си вдъхновение за всички нас“. Закоравял любител на късното ставане, тя си дала дума да сложи край на този навик и всеки ден да се стреми да навакса загубеното време под завивката. И докато семейството й (а и всички други) все още спели, тя започнала да става първо в 6, после в 5:30 и накрая в 5 часа сутринта. През спечелените по този начин часове тя правела всички онези любими неща, за които преди все не й стигало време. Да слуша класическа музика, да пише писма, да чете класиците и да се разхожда са само част от нещата, които й помогнали да събуди духа си и да възстанови връзката с онази част от себе си, която смятала за загубена. Благодарение на раното ставане тя пак започнала да се грижи за себе си. И по този начин се превърнала в много по-добър родител, съпруга и професионалист. 

При изграждането на навика да ставате рано, преди всичко трябва да помните, че най-важно е качеството, а не количеството на съня. Шест часа безметежен сън са по-полезни от десет часа неспокоен, прекъсван сън. Ето четири съвета как да постигнете по-дълбок сън:

~ Когато си легнете и се мъчите да заспите, не разигравайте в съзнанието си събитията от деня. 

~ Не се хранете след 8 часа вечерта (ако се налага да хапнете нещо, яжте супа).

~ Не гледайте новини преди да си легнете.

~ Не четете в леглото. 

Дайте си няколко седмици, докато изградите новия навик. Да кажете, че сте пробвали да ставате рано, но след седем дни сте се отказали, защото ви е било прекалено трудно, е все едно да кажете, че една седмица сте учили френски, но сте се отказали, защото за това време не сте успели да проговорите на този език. За да промените живота си, са нужни време, усилия и търпение. Но заради резултатите, които ще постигнете, си заслужава да изтърпите първоначалния стрес.

От: „Кой ще заплаче, когато умреш?“, Робин Шарма, изд. „Екслибрис“, 2008 г.
Изображение: DALL-E