Картофите са като армия от близки, които се борят за вас ♥ Лечителят медиум

„Картофите са ваши съюзници в борбата с всякакви хронични болести - те предпазват от чернодробни заболявания, укрепват бъбреците, успокояват нервите и храносмилателния тракт и обръщат хода на болестта на Крон.“

(Still Life with Potatoes,1885, by Vincent van Gogh)

Картофи 

Случвало ли ви се е някога, може би в детството, да си имате неприятности заради направена от някой друг беля и да обвинят вас? Тогава, значи, сте били в положението на картофите. От дълго време те имат лоша репутация. Жертва на войната срещу храните, погрешно определяни като вредни, картофите са незаслужено обвинявани за всевъзможни злини. Те са наклеветени, че допринасят за развитието на затлъстяване, диабет, рак, кандидоза и много други състояния, докато всъщност тези чудотворни грудки са в състояние да обърнат хода на въпросните болести и състояния. Точно така! Картофите всъщност са полезна храна за страдащите от диабет, защото помагат за стабилизирането на кръвната захар. 

Широко разпространена погрешна представа е, че картофите са отровни също като останалите ядливи представители на семейство Картофови - доматите, патладжаните, пипера, чушките и др. Обвиняват ги, че влошават състояния като артрита, но всъщност те не причиняват възпаления. Истинските вреди се причиняват от токсичното олио, в което ги пържим, соса със сирене, с който обилно ги поливаме, и маслото, млякото и сметаната, които добавяме в пюрето. Пърженето и високото съдържание на мазнини и захар в млечните продукти са реалните виновници за инсулиновата резистентност и нивата на хемоглобин А1С, сочещи диабет. Въпросната комбинация от мазнини и лактоза подхранва и всички видове рак. Здравословните проблеми се причиняват не от картофите, а от другите съставки, с които ги сервираме. 

Трябва също така да внимаваме да не причисляваме картофите към зърнените продукти и обработените храни, от които се боим. Ако избягвате „бели“ храни като бял ориз, бяло брашно, бяла захар и млечни продукти (мляко, сирене, кисело мляко и сметана), не включвайте и картофите към тази група! В естествения си вид те не са бели, а са покрити с богата на ценни вещества червена, кафява, златиста, синя или лилава кожа. Тя е един от най-добрите източници на хранителни вещества на земята заради чудодейна комбинация от аминокиселини, протеини и фитохимикали. Едва когато разрежете картофа, се показва бялата вътрешност, но това не означава, че тя е лишена от ценни вещества. Подобен цвят имат и ябълките, лукът или репичките, когато ги срежем, но това не означава, че не са полезни. Култивираната боровинка също има безцветна вътрешност (докато дивата е с ярък цвят отвън и отвътре) - но това не я поставя в „белия“ списък. Нека мислим за тези храни, включително картофите, в тяхната цялост. 

Картофът е важен и полезен за здравето. Растението извлича особено висока концентрация на макро и микроминерали от почвата. Те са богати на калий и витамин В6 и са много ценен източник на аминокиселини, особено лесноусвоим лизин. Лизинът е мощно оръжие срещу рак, чернодробни болести, възпаления и вируси като Епщайн-Бар и херпес зостер, които са в основата на ревматоидния артрит, ставните болки, автоимунните заболявания и други. 

Картофите ще ви бъдат съюзници в борбата с всякакви хронични болести - те предпазват от чернодробни заболявания, укрепват бъбреците, успокояват нервите и храносмилателния тракт и обръщат хода на болестта на Крон, колита, синдрома на дразнимото черво и пептичната язва. Освен че имат противовирусен ефект, те убиват гъбичките и бактериите, съдържат хранителни кофактори и коензими плюс био-активни съединения, които поддържат здравето и облекчават стреса. Нещо повече, картофите са храна за мозъка и подсилват чувството за заземеност и центрираност. 

Като дете имали ли сте за задача по биология да забодете в картоф няколко клечки за зъби, после да го поставите върху тях в чаша с вода и да го оставите да покълне на прозореца? Колко храни са способни да се трансформират и да се размножат пред очите ви по този начин? Силата на картофа не бива да се подценява - и ние сме видели проявлението ѝ още като деца. Как става така, че когато пораснем, ни се внушава, че това е ненужна, лишена от хранителна стойност храна и трябва да забравим чудото, на което като малки сме станали свидетели? Картофите са толкова важни за съществуването ни, че би трябвало да се запитаме: „Какво щяхме да правим без тях?“. 

Може би не сте се поддали на подвеждащата информация за картофите и тогава тялото ви със сигурност ви е признателно. Сега имате още по-голямо основание да ги цените. А ако сте допуснали да ви внушат, ме те не са нищо друго, освен скорбяла, от която само трупате килограми, време е да видите този кореноплоден зеленчук в напълно нова светлина. Ако имате смелостта да преодолеете внушената ви заблуда и да прогледнете за чудодейните сили на картофите, ще си направите голям подарък. 

Състояния 

Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте картофи: 

Сърдечни заболявания, рак на дебелото черво, на гърдата, на панкреаса или на простатата, чернодробни заболявания, рак на черния дроб, бъбречни заболявания, рак на бъбреците, хипогликемия, диабет, затлъстяване, артрит (включително ревматоиден), пептична язва, хемороиди, синдром на дразнимото черво, болест на Крон, целиакия, колит, бактериален свръх-растеж в тънкото черво, всички чревни проблеми, безсъние, депресия, Базедова болест, тиреоидит на Хашимото, трудно зачеване, херпес, ендометриоза, необяснимо безплодие, херпес зостер, тревожност, болест на Адисон, всички автоимунни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), ушни инфекции, очни инфекции, възпаление на матката, яйчниците и/или фалопиевите тръби. 

Симптоми

Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте картофи: 

Възпаление, гъбички, умора, замъглено мислене, проблеми със съня, замаяност, пищене или шум в ушите, диабетна невропатия, бодежи и изтръпване, неразположение, апатия, отслабен слух, хипотиреоидизъм, афти, синдром на неспокойните крака, хранителни алергии, тревожност, депигментиране на кожата, синдром на замръзналото рамо, кандидоза, парализа на Бел, хипертиреоидизъм, понижено либидо, спазми, мускулно трепване, херпеси около устата, нарушена чувствителност на централната нервна система, възпаление на жлъчката, стомаха, тънкото черво и/или дебелото черво. 

Емоционална подкрепа 

Картофите ни дават основа и сила, когато сме замаяни и дезориентирани, чувстваме се обезпокоени или търсим посока. Ако не можете да превъзмогнете егото си, картофите ще пробудят скромност и вътрешна увереност, като 8и помогнат да преодолеете негативните емоции, които пречат на успеха ви във важните сфери на живота. Те ни преориентират, изпълват ни с удовлетворение и благодарност и ни напътстват да вземаме решения, водени не от позицията на егото, а от позиция на заземеност и стабилност. 

Духовни уроци 

Някога имали ли сте чувството, че можете да дадете много, но никой не ви обръща внимание? Няма по-неоценен зеленчук от картофите - те имат огромен потенциал, но са вечно пренебрегвани и потъпквани (понякога буквално). Те ни напомнят за всички наши скрити дарби, цели и умения, които остават непроявени и потискани от ежедневието. 

Смирената сила на картофите се дължи отчасти на начина, по който растат - на групи, заобиколени от други картофи като голям род. Ако сте израснали в малко семейство или сте имали трудно детство, картофите ще ви предадат енергия на заземеност и чувство на принадлежност, което дава подкрепящата семейна среда. Ако сте израснали в голямо, любящо семейство, те ще ви помогнат да поддържате тези взаимоотношения. Картофите неслучайно растат по много на един корен - те са като армия от близки, които се борят за вас. 

Когато не искате чужда система от съмнителни убеждения да диктува какво да правите и кои да бъдете, установете контакт с мъдростта и заземеността на картофите. Напомняйте си, че голяма част от същността ви е под повърхността, че имате подкрепа, забелязват ви и заслужавате да изявите истинската си природа и да я споделите с другите. 

Съвети

• Определено е най-разумно да консумирате биокартофи. 

Най-подходящата термична обработка, при която се проявяват максимално лечебните свойства на картофите и се запазват нутриентите, е готвенето на пара. Ако обикновено ги консумирате с масло, сирене, сметана и други млечни продукти, опитайте да ги замените с авокадо, нарязано на кубчета или пасирано. Други вкусни заместители са салцата и таханът. 

• Когато сготвите картофи на пара, отделете част от тях и оставете да се охладят. По-късно ги извадете от хладилника, нарежете ги и ги добавете в салата със спанак или кейл. Ензимите, съдържащи се в картофите, ще подсилят лечебните алкалоиди в листните зеленчуци, което ще направи ястието максимално лековито. 

Ако имате херпес в областта на устата, поставете върху него резен суров картоф за облекчение. 

• Картофите абсорбират и намаляват вредното въздействие на безжичните интернет вълни, сигналите и емисиите от клетъчните телефони и други електромагнитни полета. В състояние са дори да погълнат и неутрализират негативната емоционална енергия, която понякога улавяме през деня и носим у дома. За да активирате това тяхно свойство, вземете един картоф и го дръжте в купа на кухненския плот или на друго място в стаята. Изхвърлете го (не го яжте) след 5-7 дни и го заменете с нов. 

• Когато празнувате, включете в менюто картофите. При сватбено тържество, годеж, рожден ден, дипломиране, повишение, празник или друго събитие картофите ще предизвикат и подсилят радостните емоции, като ще ги поддържат и през следващите дни.

От: „Лечителят медиум: Най-полезните храни“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Картина: Still Life with Potatoes (1885) by Vincent van Gogh; chinaoilpaintinggallery

В този ред на мисли