Изплаквайте с вода зъбите си след всяко хранене ♥ Източната хигиена на хранене

„Плодовите сокове пийте сутрин и вечер, а зеленчуковите на обяд. Хранете се в тишина, като не отвличате вниманието си, защото храненето е трансформиране на един вид енергия в друг.“

Източна хигиена на хранене

Известният специалист по лечебно хранене по време на династията Юан, Ху Съхун (1260-1355), отговарял за хранителния режим на императорското семейство. Много от съветите му публикувани в многотомния труд „Принципи на правилното хранене” са валидни и днес, и са залегнали в основата на Източната хигиена на хранене: 

• Желателно е да се храните винаги по едно и също време, така няма да претоварвате излишно храносмилателната си система. 

• Измиването на ръцете преди хранене е задължително. 

• Не яжте, когато не сте гладни, нито когато сте ядосани, изнервени, стресирани. Това затормозява преработването на храната. 

• Създайте си приятна обстановка за хранене с красиво подредена маса, покривка, приятни сервиз и прибори, свещи и т.н. 

• Сядайте правилно на стола, с изправен гръб. 

• Съсредоточете вниманието си в това, което вършите - храненето. Не говорете и не мислете за проблемите си докато ядете. Така се извлича максимална полза от храната и храненето доставя удоволствие. В миналото храненето е било ритуал, който трябва да възобновим и днес. 

• Хранете се в тишина, като не отвличате вниманието си с четене или гледане на телевизия, защото храненето е трансформиране на един вид енергия в друг. Ако имате възможност хранете се по-често на открито. 

• Преди да преглътнете всяка хапка, желателно е да я сдъвквате не по-малко от 20-30 пъти. Много важно е да се дъвче бавно, защото чрез ензимите на слюнката се извличат полезните за организма елементи. Храната трябва да се смели първо в устата, а после в стомаха. Така се изразходва по-малко енергия за храносмилане, която се съхранява. Малкото храна, обработена добре, дава повече енергия, отколкото многото, но не добре смляна. 

• Не яжте „на крак”, не форсирайте самия акт на хранене поради липса на време. Този вид хранене не носи нищо добро. Доказано е, че хората с наднормено тегло се хранят два пъти по-бързо от хората с нормално тегло. 

• Не смесвайте храни, които са несъвместими едни с други. 

• Половин час преди хранене изпийте не повече от една чаша вода. Не приемайте прекалено студени или прекалено топли напитки, както и много течности по време на хранене. Плодовите сокове пийте сутрин и вечер, а зеленчуковите на обяд. 

• Приключете храненето, когато не сте напълно нахранени, както казват древните мъдреци, „в стомаха винаги трябва да има малко празно място”. Преяждането има неприятни и вредни последици. Още през 30-те години на миналия век учените доказаха, че мишки, кучета и маймуни, на които е давана по-малко храна, живеят по-дълго. Силата на храненето е в качеството, а не в количеството. 

• Забравете храненето в късните вечерни часове. 

• Изплаквайте с вода зъбите си след всяко хранене. 

• Почивайте по 5 минути след като сте се нахранили. 

• При възможност, разхождайте се след всяко хранене 10-15 минути. 

• Веднъж на 7 или 10 дни, правете по един разтоварващ ден: пийте само плодови или зеленчукови сокове, за да изхвърлите токсините от организма си. 

• Печената, варената и задушената храна е за предпочитане пред пържената. 

• Употребявайте много течности и малко сол и захар. 

През XVIII в. средногодишната консумация на захар е била 4,5 кг на човек, през XIX в. – 54 кг, през XX в. – 62 кг. и дано през XXI в. да не достигне 80 кг. Не забравяйте, че както твърде многото количество храна, така и твърде малкото, са вредни за организма и имат отрицателни последици. Разумните и нормални количества, които всеки сам може да определи, водят до пълноценно здраве и както казват китайците: „Доброто здраве зависи от добрата храна”. 

Наистина трябва да се съгласим. че е важно не само какво ядем. а как го ядем. 

От: „Как да постигнем Ян-Шън-Шу или Изкуството за щастлив, здрав и дълъг живот“, Дик Дерик, изд. „Хермес“, 2019 г. 
Картина: unsplash

В този ред на мисли