Лукът в менюто пропъжда гнева и разсейва натрупаната обида ♥ Лечителят медиум

„Лукът е обвиняван неоснователно, че причинява лош дъх. Всъщност е точно обратното - той спомага за неутрализирането му. Истинският виновник са патогените в червата, които достигат до устната кухина.“

(Onions by Pierre Auguste Renoir, 1881)

Лук 

Празът, сибирският лук, дивият чесън, червеният, жълтият и белият лук, както и всеки друг сорт лук, който харесвате, са природни антибиотици. За съжаление, хората рядко ги консумират в големи количества - може би в супата веднъж месечно или малко в салатата веднъж седмично. За да се възползваме максимално от антибактериалните му свойства, трябва да отредим на лука по-централно място в живота си. 

Някои хора се оплакват, че когато хапват лук, получават храносмилателни смущения. Обратно на общоприетите схващания обаче, той не дразни храносмилателния тракт. В действителност той има силни лечебни свойства и раздразненият стомах след консумацията му показва, че в храносмилателния тракт има завишено ниво на патогенни бактерии. Лукът ги елиминира и при унищожаването им възниква временен дискомфорт. 

Едно състояние, от което в днешно време страдат много хора и което до голяма степен остава загадка за лекарите, е бактериалният свръхрастеж в тънкото черво. За него обикновено са отговорни стрептококите А и В, различни щамове на eшерихия коли, клостридиум дифициле, хелиобактер пилори, стафилококи и/или гъбички (без естествено наличните ниски нива на кандида в организма, която е нужна за оцеляването ни). Лукът е една от храните, които най-успешно контролират бактериалния свръхрастеж в тънкото черво и това го прави отличен помощник на всички, страдащи от това състояние. Когато то се овладее, се възстановява синтезът на витамин В. Ако избягвате лука поради проблеми с храносмилателния тракт, опитайте се да го върнете в менюто си, отначало в малки количества. С времето ще започнете да го понасяте в по-големи количества. 

Консумацията на лук е полезна за всички. Антибиотичното му действие отчасти се дължи на съдържащата се в него сяра, както и на фитохимикала алицин, други органосулфиди и серни съединения, все още неоткрити от учените. Сярата изчиства тялото от радиация, унищожава вирусите и извлича ДДТ и други пестициди, хербициди и токсични тежки метали. Освен това тя е и причината лукът да носи облекчение при ставни болки, дегенерация, дискомфорт и при възстановяване на сухожилия и съединителна тъкан. Ако имате дефицит на желязо, консумирайте лук, защото сярата в него възпрепятства загубата на този минерал. 

Богат на микроминералите цинк, манган, йод и селен, лукът спомага за здрава кожа и защитава белите дробове. Ако искате кожата ви да изглежда по-свежа или ако някога сте пушили и искате да поправите донякъде вредата, нанесена върху белите дробове, ежедневно похапвайте лук. Той е много полезен при настинка и грип, бронхит и бактериална пневмония. Той е и най-доброто противовъзпалително средство за червата, като помага за лечението на язва, елиминирането на слуз и облекчаването на работата на чревния тракт. 

Включете го в менюто си и той ще подсили имунитета ви и ще ви пази от болестите. Другия път, когато отидете да купите сироп за кашлица или капки за отпушване на носа, вземете и няколко вида лук - те може да не се продават в аптеката, но те са лекарствата, от които се нуждаете. 

Състояния

Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте лук: 

Гастроезофагиална рефлуксна болест, астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), емфизем, рак на гърдата, рак на костите, дивертикулит, ушни инфекции, грип, конюнктивит, ечемик, високо кръвно налягане, левкемия, мигрена, рак на простатата, тения, розацея, стафилококови инфекции, бактериален свръхрастеж в тънкото черво, халитоза (лош дъх), лаймска болест, чернодробни болести, затлъстял дроб, херпес симплекс 1 (HSV-1), херпес симплекс 2 (HSV-2), човешки херпес вирус тип 6 и 7, неоткритите типове 10, 11 и 12, инфекции на пикочните пътища, настинка, вирус на Епщайн-Бар, дрождени инфекции, преходна исхемична атака. 

Симптоми 

Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте лук: 

Лош дъх, стомашни киселини, афти, дефицит на желязо, възпаление на стави и сухожилия (особено на ахилесовото), проблеми с очите, студени ръце и крака, белези, хъркане, ставни болки и дискомфорт, задъхване, всички неврологични симптоми (включително усещане за иглички по тялото, изтръпване, лошо кръвоснабдяване, спазми, мускулно потрепване, нервна болка, стягане в гърдите), синдром на неспокойните крака, гастрит, скованост на тялото, болежки по тялото, замаяност, суха кожа, уголемен далак, горещи вълни, възпаление, болка в челюстта, болка в коленете, тремор, слабост, дефицит на минерали. 

Емоционална подкрепа

Когато страдате от постоянно неудовлетворение, гняв и раздразнение към околните, към минали събития или себе си, от първостепенна важност е да включите лука в менюто си. Той пропъжда гнева и разсейва натрупаната обида, ярост, изнервеност и разочарование. 

Духовни уроци

Лукът е обвиняван неоснователно, че причинява лош дъх. Всъщност е точно обратното - той спомага за неутрализирането му. Истинският виновник са патогените в червата, които достигат до устната кухина. Тъй като лукът има антибактериално действие, той разрешава този проблем и с времето дъхът става приятен. Веднага след консумацията на лук се усеща остатъчен мирис - това просто е естествено съдържащата се в него сяра и е знак, че си върши работата. Ние търсим отговора на проблема в различните пасти за зъби, вода за уста и ментови бонбонки и с презрение отхвърляме лука като враг, но не съзнаваме, че именно в него се крие нашето спасение. 

Виждали ли сте това да се случва и в живота, когато някой, който с всички сили се опитва да разреши даден проблем, а несправедливо е обвинен в причиняването му? Толкова често например служителите не уважават началника си, въпреки че той се грижи да имат работата, или пък детето се сърди на родителя, защото му е посочил грешка в домашното, а именно от правилния отговор зависи успешното завършване на срока. Следващия път, преди да бързате да обвините някого, спомнете си за неволите на лука и се опитайте да видите и другите гледни точки. 

Съвети

• Не обръщайте внимание на популярния съвет, че лукът трябва да се измие или накисне, за да люти по-малко. Тази техника намалява лечебните му свойства да унищожава бактериите и да подсилва имунитета ни. 

• Когато хапвате нещо, което не е особено здравословно, добавете малко лук, за да неутрализирате вредното въздействие. (Това не означава да си поръчате порция лучени кръгчета - те са покрити с вредна панировка, затова не са препоръчителни. По-скоро, ако хапвате хотдог, добавете малко суров лук.) 

• Когато се храните в ресторант и се тревожите да не се заразите с грип, вируси, норовирус или да не получите отравяне, поръчайте си ястие с лук. Например, ако изберете салата, нека е с лук, който ще унищожи патогените. 

• Когато купувате лук, избирайте само твърд на пипане. Избягвайте покълнали глави. (Друг е въпросът, ако става дума за пресен лук - той е много полезен.) 

• Експериментирайте, като използвате различни видове лук за различни ястия. Сложете сибирски лук в гуакамолето, пресен в хумуса, червен в салатите и сготвените в уок зеленчуци, праз в супите, жълт или бял лук към зеленчуците на пара. 

Ако сте със запушен нос, настинка или грип, нарежете лук и го сложете в купа с топла вода, наведете се над нея, покрийте главата и вдишвайте парите. Така се втечнява слузта и се отпушва носът. 

• Ако често ви е студено и трудно се стопляте, постоянно ходите с пуловер и/или имате студени ръце и крака, включете лука в ежедневното си меню за подобряване на кръвообращението.

От: „Лечителят медиум: Най-полезните храни“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Картина: Onions by Pierre Auguste Renoir, 1881; chinaoilpaintinggallery

В този ред на мисли