Казват, че целувки, които са получени лесно се и забряват лесно. Тези десет красиви произведения на изкуството със сигурност са целувки, които няма да бъдат забравени никога.

Картината на Жан-Леон Жером от 1890 г., представяща Пигмалион и Галатея, е вдъхновена от Овидий и неговите „Метаморфози“. Пигмалион създава образа на идеалната жена в скулптура, Венера й вдъхва живот и любовта разцъфва в студиото на твореца.

Анри дьо Тулуз-Лотрек описва картината си от 1892 г.Целувка в леглото“ като „въплъщение на чувствената наслада“.

Целувката“ на Огюст Роден от 1882 г. е вдъхновена от Дантевия „Ад“ и историята на италианската аристократка Франческа де Римини, която се влюбва в по-младия брат на съпруга си, Паоло. Според историята, когато съпругът разкрива романса между двамата, ги убива, преди любовта им да бъде осъществена. Затова й в скултурата устните им никога не успяват да се докоснат...

Еротичният шедьовър на Густав Климт от 1909 г. е едно от най-емблематичните и обичаните въплъщения на любовта.

Фотографското изображение от 1922 г. на Ман Рей представлява целувка между двама влюбени, обкръжени от призрачни сенки.

Марк Шагал и съпругата му Бела безгрижно се реят в състояние на романтично блаженство, докато се целуват, за да отпразнуват рождения й ден в картината му от 1915 г. „Рожден ден“.

Целувката“ от 1908 г., от френско-румънския скулптор Константин Бранкузи, предлага символично тълкуване на мъжко и женско тяло, слети в едно. Хванати в здрава прегръдка, със слети устни и очи, двойката се превръща в едно цяло, както влюбените в реалния живот често правят.

Сюрреалистичният шедьовър на Рене Магрит от 1928 г. „Любовниците“ предизвиква странно усещане за мистерия. Загърнатите любовници са се прегърнали, но не са в състояние напълно да изразят любовта си, заради мъртвешките савани, покриващи главите им – осъдени завинаги да са разделени един от друг.

Поглъщайки се един друг в похотлива прегръдка са любовниците на Пабло Пикасо в „Целувката“ от 1967 г. Великият художник я рисува с няколко спонтанни щрихи, малко преди да навърши 86 години и представлява апотеоз на радостта от живота.

Рой Лихтенщайн създава няколко изображения на влюбени двойки, но „Целувката V“ от 1964г. е най-впечатляващото. Не е сигурно дали двойката се събира отново или болезнено се сбогува, но това, което е видно от целувката е, че двамата са много влюбени.

Изображения: WikiArt