Скромният художник Уинстън ЧЪРЧИЛ

Блестящ политик, министър председател на Великобритания, държавник с пиперлив език. Чърчил, удостоен с признанието „Най-великият британец в историята”, освен с политика, се е занимавал и с изкуство.

Страстта към рисуването споходила Чърчил, когато бил на 40 години, а творчеството му се равнява на близо 500 картини. Това различно увлечение помагало на прочутия държавник да се избави от депресията, дистанцирайки се за кратко от проблемите на войната и „голямата политика”. Чърчил рисувал както у дома си, така и по време на многобройните си пътувания по света. Той създавал портрети и интериори, но особено силно обичал да е сред природата и да рисува пейзажи.

Видният политически деятел бил скромен в реализацията си като художник – той пратил свои картини на международната изложба в Париж, подписвайки се с измислено име. Няколко негови произведения били забелязани от журито.

През 1925 г., отново под артистичен псевдоним, Чърчил изпратил свои работи на Лондонското изложение на художниците любители. Една от картините му заела първо място.

През 1947 г. той пратил няколко свои произведения в Кралската академия по изкуства. Както винаги, без да се подписва с истинското си име. За голямо негово удивление, две от творбите му били приети. А през 1948 г., му било присъдено званието почетен член на Краската академия по изкуства.

Чърчил твърде скромно оценявал своите достижения в областта на живописта и винаги бил открит за критики и нови идеи. Към похвалите се отнасял подозрително и дори отказал да подреди в изложба картините си. По думите на изкуствоведа Джон Лондон „много съвременни художници признават, че дузина от картините на Чърчил биха могли да съперничат на шедьоврите на импресионистите”.

Daybreak at Cassis, 1920

The Harbour at St. Jean Cap Ferrat, 1921

Racecourse, Nice, 1921

Marlborough Tapestries at Blenheim

Lake near Breccles in Autumn

Churchill painting on a river

Източник: izbrannoe.com
Картини: wikiart.orgwinstonchurchill.hillsdale.edu
Снимка: flickr.com - Foto de AP vintage de Winston Churchill

12249 Преглеждания