От 28 септември до 12 октомври, парк „Врана“ се превръща в приказно пространство, прегърнато от светлинните арт инсталации на фестивала SOFIA LIGHTS

 

(© SOFIA LIGHTS)

„OFFLINE”

Забравете бясното препускане из ежедневието, изключете съзнанието си от алгоритъма на онлайн вселената и се потопете в магичната реалност на светлината, музиката и природата. Третото издание на единствения фестивал у нас за потапящи светлинни арт инсталации – SOFIA LIGHTS ни прави предложение, на което не можем да устоим – да останем „OFFLINE” и да се свържем отново с красотата на живия свят около нас. 

Мащабните артистични инсталации, разположени на територията на парк „Врана“ предразполагат към приказно пътуване навътре в себе си и намиране на липсващия в делника покой на ума. Инсталациите нямат начало и край, а посетителите могат да се разходят в нощния парк със свое темпо и да ги изживеят по свой начин, когато и да дойдат в часовете между 20:00 и 23:30 ч. В полунощ светлините угасват. 

Първото издание на фестивала се проведе през 2021 г., когато бе представена инсталацията „Невидимите нишки“. Тази година парк „Врана“ ще бъде озарен от няколко напълно нови инсталации, разработени в последната една година от Ясен Гешев и Калина Гешева – основатели и продуценти на проекта Urban Creatures. Тази година те представят собствени творби и споделят:

Това, което обединява отделните инсталации, е желанието ни да дадем няколко часа почивка на съзнанието си. Живеем във времена, в които ние сме продължение на компютърните алгоритми на онлайн вселената. Екраните доминират битието ни и създават илюзии, които ни карат да забравяме за красотата на реалния свят. Нашите инсталации ще бъдат причина хората да изпитат отново удоволствие от това да живеят в реалността. Да дишат, да усещат присъствие, да бъдат част от цялото. И същевременно да бъдат фокусирани навътре в себе си. Ние не правим шоу, спектакъл или парти. Ние ви каним да преживеете нещо, което може би някои от вас, биха намерили за странно, а други за вдъхновяващо. Със сигурност обаче е нещо, което не сте преживявали досега.”

SOFIA LIGHTS е част от Календара на културните събитие на Столична община. 

(© SOFIA LIGHTS)

• За улеснение на посетителите, общината осигурява автобуси Х50 по маршрута: спирка „Орлов мост“ – парк „Врана“, като графикът ще бъде публикуван на www.sofialights.com. Организаторите препоръчват да изберете градския транспорт, тъй като автобусът спира пред вратата на събитието и осигурява наистина комфортно придвижване. Тези, които ще предпочетат да използват личните си автомобили, ще могат да паркират по протежение на бул. „Цариградско шосе“ в указаните за целта зони. 

• Организаторите напомнят, че е препоръчително посетителите да са подходящо облечени за вечерна разходка в парка с удобни затворени обувки, връхна дреха и по желание да предвидят репелент срещу насекоми. 

Билети за събитието се продават онлайн на epaygo.bg и на касите на EasyPay. 

Повече информация намерете на: www.sofialights.com 

Изображения: SOFIA LIGHTS