Кога празнуват детските книги? На 1. юни? На 24. май? Всяка от тези дати е прекрасна възможност да срещнем децата с книгите, но истинският Международен ден на детските книги е точно днес – 02 април и денят не е избран случайно...

От 1967 г. насам, на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, хората от цял свят празнуват Деня на детската книга, вдъхвайки любов към четенето и привличайки вниманието към детската литература. Затова днес решихме да си припомним някои от най-големите житейски урока, на които ни научиха детските книжки. Защото поука има не само за малчуганите, а и за нас – техните родители!

m9026b9e850

Патиланско царство

Преди да накажеш детето си, преди да му се разкрещиш или да го зашлевиш заради някоя пакост, припомни си как си се чувствал, когато си бил на негово място, защото, о, да, ти си бил! Онова, което искаше да ни каже Ран Босилек е, че няма детство без бели и това да се отнасяме прекалено сурово с наследниците си, когато ги вършат, ни превръща в безпаметни лицемери. На кого всъщност размахваш пръст? Нима в онова мъничко личице не разпознаваш себе си преди много години? Е, пръстът е стената, която издигаш между него и теб!

Пипи Дългото чорапче

Не се страхувай да бъдеш себе си и да подслаждаш живота си както можеш, без да те интересува, че останалите смятат това за чиста лудост! Не се страхувай да бъдеш различен, на света няма нищо по-скучно, уморително и погубващо от еднаквостта!

Загубената пчела - Елин Пелин

„Детето, което захлупи вчера пчелата под чашата още спеше спокойно и сладко. То даже не подозираше, че бе направило зло на едно малко насекомо, което през целия си живот не знае друго, освен труд и труд."

Никой не се ражда лош. Наш дълг е да научим децата си да се отнасят с уважение и любов към всички живи твари на земята. Когато казвате на детето си „Не пипай това куче, то е лошо!" или „Нееее, не, стой далеч от кучето, ще те ухапе!" вие му внушавате, че кучетата непременно са страшни и зли, а това може да отключи много бъдещи последици и с годините страхът да се превърне в агресия.

Емил от Льонеберя

Никога не бързайте да поставяте етикети на някое буйно дете! Преди да го обявите за проблемно, замислете се дали тези бели не са неговият бунт, подсказващ, че то вече е започнало да различава справедливостта от несправедливостта. Не забравяйте също, че много от някогашните хулигани, днес са едни от най-известните изобретатели!

Малкият принц

Ако все още се чудите кои са наистина важните неща в живота, попитайте „Малкият принц". Героят, който пътува по света с астероид, се ражда в нюйоркска хотелска стая. Негов баща е френският пилот Антоан дьо Сент-Екзюпери, който черпи вдъхновение от лична история, оставила го сам сред пустинята. Книгата е философски разказ за поуките, които възрастните често забравят, замаскиран като детска приказка. Във всяка глава Малкият принц се среща с различен герой, който е алегория на проблемите от света на порасналите. „Всички възрастни са били преди това деца, но много малко от тях си го спомнят", твърди Екзюпери.