Слабоумието никога не идва внезапно

Възрастта на слабоумието

Академик Владимир Бехтерев, посветил живота си на изучаване на мозъка забелязал, че великото щастие да остареят, съхранявайки разума си докрай, е дадено само на 20% от хората. Останалите се превръщат в зли или мрънкащи досадници, тежест за деца и внуци. Но за да влезем в щастливите 20%, нужно е да започнем по-отрано.

С годините всички ставаме все по-лениви. Докато сме млади работим много, за да си почиваме на старини. Същевременно, колкото повече се успокояваме и отпускаме, толкова повече си вредим. Дневният режим често се състои от две значими събития – вкусно да хапнем и доволно да поспим.

Интелектуалните занимания се свеждат до решаване на кръстословици, нарастват претенциите и изискванията към близките и околните, живеем с тежестта на миналото. Раздразнението от неразбирането на нещо се превръща в отхвърляне на действителността. Паметта страда, страда и способността да мислим. Постепенно човек се дистанцира от реалността, създава си свой свят, който често е жесток, инфантилен, болезнен и враждебен.

Слабоумието никога не идва внезапно. То прогресира с години, сдобивайки се в все по-голяма власт над човека. Онова, което днес е само предпоставка, в бъдеще може да се превърне в благодатна почва за развитие на слабоумието. Най-застрашени са онези, които цял живот са живели, без да променят своите принципи и навици. Черти като прекомерна принципност, упорство и консерватизъм, на стари години ще ви подарят слабоумие, за разлика от гъвкавостта, способността бързо да решавате проблемите, емоционалността.

Нали сте чували думите: „Най-важното е сърцето да не остарява!”. Затова емоционалността всъщност е подмладяваща.

Ето някои признаци, които осигуряват път към старческото слабоумие:

  • Приемате болезнено всяка критика, а в същото време непрестанно критикувате останалите.

  • Не искате да учите и възприемате нищо ново. По-скоро настоявате да ви поправят стария телефон, отколкото да разберете как работи новият.

  • С умиление разказвате стари истории на хората, без да се интересувате колко им е скучно, и че това е интересно единствено на вас.

  • Трудно ви е да се концентрирате, когато четете, трудно ви е да запомните прочетеното.

  • Всичко в ежедневието ви е съпроводено от малки стриктни ритуали – кафето пиете в една-единствена чаша, първо се чете вестника, чак след това може да излезете навън. Всяко нарушение на графика проваля деня ви.

  • Убедени сте, че останалите трябва да адаптират към вас, не вие към тях.

И така, време е да раздвижите мозъка си. Забележете, че най-светлите и одухотворени хора, които съхраняват разума си до преклонна възраст, са хората на науката и изкуството. Самата им работа изисква да напрягат ежедневно своята памет и да извършват постоянна умствена гимнастика. Те през цялото време държат ръката си на пулса на съвременния живот и се стараят да бъдат в крак с времето. Това им гарантира щастливо разумно дълголетие.

Ето осем правила в тази посока:

  • На всеки две-три години учете нещо ново. Не е задължително да постъпвате в университет и да завършвате второ, трето и четвърто образование. Кратък курс за повишаване на квалификацията, нов занаят, или нещо съвършено различно, но интересно. Разнообразете дори храните, които сте свикнали да консумирате, опитайте нови вкусове – може пък да ви хареса.

  • Обграждайте се с млади хора. От тях винаги може да узнаете нещо ново, полезно, свързано с ежедневието. Играйте си с деца, те могат да ви научат на неща, за които дори не подозирате.

  • Решавайте интелектуални задачи и винаги, когато имате възможност правете различни тестове – интернет предлага голямо разнообразие.

  • Учете чужди езици, дори да няма изгледи някога да разговаряте на тях. Запомнянето на нови думи е част от най-добрата тренировка на  паметта.

  • Занимавайте се със спорт. Редовните физически упражнения, ходенето  пеша, танците, плуването, разходките сред природата, действително спасяват от слабоумие.

  • Тренирайте паметта си, като учите наизуст нови стихотворения или си припомняте вече забравените, възстановявайте стари телефонни номера на приятели, забравени стъпки от някогашни танци, реплики от любими филми.

  • Откажете се от навиците и ритуалите си. Колкото повече всеки нов ден се отличава от предишния, толкова по-малка е вероятността да се сближите със слабоумието на старостта. Ходете на работа по различни маршрути, създайте си нов стил на обличане, направете си щура прическа, осмелете се да правите неща, които са ви непознати.

  • Давайте по-голяма свобода на останалите и се старайте повечето неща да вършите сами. Колкото по-спонтанно, толкова по-творческо. Колкото повече творчество, толкова по-дълго ще съхраните своя ум и интелект.

Източник: Newrezume.org
Илюстрации: theboredmind.com, acgregore.wordpress.com

18119 Преглеждания