„Печалният факт е, че повечето хора нямат друга ясна цел, освен да си прибират заплатата.“ ~ Наполеон Хил

През 1908, млад журналист на име Наполеон Хил се среща с индустриалеца Андрю Карнеги, един от най-богатите мъже за времето си, за да дискутират тайната на успеха.

(Андрю Карнеги)

Карнеги харесва Хил толкова много, че решава да сподели с него най-съкровените си тайни и стратегии, които впоследствие помагат на Хил да изгради кариерата си на пионер в литературата за саморазвитие.

Книгата му от 1937 „Мисли и забогатявай“ става една от най-продаваните книги на всички времена. Хил основава прозренията си в нея на живота на легендарните предприемачи от 20 век, като Томас Едисон и Хенри Форд.

Хил казва: „На света съществуват два типа хора. Първият тип са водачите, а вторият – последователите и привържениците. Разликата във възнаграждението им е огромна. Последователят не може да очаква награда, подобаваща за водача, макар че често допуска тази грешка.“

Ето кои са единадесетте черти, които всички успешни лидери споделят:

(Наполеон Хил)

Притежават непоколебима смелост, основана на самоувереност

Когато лидерите притежават визия, в която вярват и знаят, че са способни да реализират, останалите също ще им повярват. Увереността в собствените сили и възможности е това, което привлича съмишленици.

Без лично въодушевление и ентусиазъм никого няма да убедите.

Винаги се отнасяйте към своето его (честолюбие) като към най-ценното, което притежавате, и го пазете, сякаш е брилянт. Едва ли ще оставите брилянт да се търкаля някъде, където всеки може да го вземе.

Недостатъчното честолюбие, израз на страха от критика, се изразява в душевна и физическа леност, слабо желание за себереализация, примиряване с поражението без протест, отстъпване от личните планове, когато другите не са съгласни с тях, подозрителност, липса на такт, подлизурство, ласкателство.

Мненията са най-евтиният артикул на света. Ако разчитате на чужди мнения, трудно ще ви бъде да си изградите свои собствени.

Притежават самоконтрол

Силните лидери са в състояние да контролират първо себе си, за да могат да бъдат в състояние да управляват и другите. Това означава въздържане от засилени реакции към каквото и да било, положително или отрицателно, което може да породи съмнения у околните в здравия им разум. Последователите не уважават невъздържания лидер. Освен това всяка форма на невъздържаност подкопава устойчивостта и жизнеността на всеки, който си я позволи.

В началото новите действия изискват целия ви възможен съзнателен контрол. Но с всяко действие вие укрепвате този навик, така че процесът става все по-вътрешноприсъщ. Ентусиазмът и действената вяра ще ви бъдат двигател. И те самите също ще укрепват.

Вие сте господар на земната си съдба до такава степен, в каквато контролирате собственото си мислене.

Те са справедливи

Без чувство за справедливост и почтеност, никой лидер не може да управлява и да запази уважението на последователите си. Те осъзнават причинно-следствените връзки и вярват, че всеки жъне точно това, което е посял. Лидери, които не са лоялни спрямо последователите и съюзниците си, не могат да запазят задълго лидерската си позиция. Нелоялността е позорен белег за цял живот и може да навлече на всекиго презрението, което действително заслужава.

Не можете да получите нещо за нищо. Нечестните и мързеливите хора се стремят да получат нещо срещу по-малко от необходимия труд или дори срещу нищо.

Никой не получава нещо срещу нищо. Хората с пари за даване ще очакват да получат нещо в замяна: продукт, услуга или нарастване на собствения им капитал.

Не се нуждаят от идеалния отговор, за да вземат решение

Великите лидери притежават това, което Хил нарича „яснота на решенията“. Това означава, че те няма да отлагат вземането на решение, докато чакат идеалния отговор или достигане на пълен консенсус. Не се страхуват от риск или критика.

Вземайте сами своите решения и придобийте свобода на волята! Не се отказвайте от този най-ценен дар на своята същност!

Преуспелите хора вземат решения категорично и бързо и с това дразнят и затрудняват хората, които в това отношение не са като тях. Бързото решаване е навик.

Работят по план

Хил казва, че успешните лидери никога не работят въз основа на догадки, и че един рационален лидер лесно може да победи по-талантливия. Хенри Форд е натрупал богатство не заради превъзходството на ума си, а защото е измислил и следвал план, който е доказал, че работи.

Планирането на времето винаги се възнаграждава, защото всеки миг е стъпка напред към вашата цел.

Ако посочвате датата, до която да свършите дадена дейност, вие поемате ангажимент пред самите себе си, което допълнително ви мотивира.

Правят повече от необходимото

Най-добрите лидери постигат позицията, на която се намират, благодарение на това, че надминават конкурентите си. И дори когато вече са на върха в своята област, поддържат силата си, като се стараят да надминават самите себе си.

Времето, което много хора губят само за клюкарстване, е достатъчно, за да си осигурят целия лукс, на който завиждат у другите. Времето е най-голямото ни богатство.

Те са изключително симпатични

В есето си „Как да развиете приятна личност“ Хил обяснява, че очарователното поведение е това, което е донесло на стоманения магнат Чарлз Шваб толкова много пари. Неговият шеф, Андрю Карнеги, казва на Хил, че е давал редовен бонус от милион долара не за работата, която е вършел, а за работата, която е успял да мотивира другите да свършат, използвайки обаянието си.

Вечна истина е, че на хората се заплаща повече за способността им да накарат другите да работят.

Поставяме ударението на личния чар, защото подобаващият стил и приятните маниери ни отварят всички врати.

Притегателната личност може да накара почти всеки да се държи с нея точно така, както тя иска.

Умеят да съчувстват

Успешните лидери разбират личностните характеристики и проблемите на членовете на екипа си. Хил казва, че не случайно историята е пълна с крале и диктатори, които са загубили властта си, тъй като хората не могат да следват насила лидерите си за дълго време.

Общувайте с хора, които симпатизират на вас и на вашата основна цел.

Обръщат внимание на детайлите

Най-добрите лидери се отличават с това, че обръщат внимание на всеки детайл от работата си и му посвещават всичките си усилия, без значение колко незначителен е той. Ако липсата на внимание води до редовни малки грешки, натрупването им може да развали репутацията.

Когато задачата е изпълнена, анализирайте я. Можете ли да свършите работата по-добре? По какъв начин? И защо не го направите веднага?

Малцината притежатели на прецизно мислене винаги са били надеждата на човечеството, защото те са пионерите във всичко, с което се захванат.

Преуспяващият ръководител трябва майсторски да владее всичко, свързано с неговата позиция, до детайли.

Поемат пълна отговорност за останалите

Успешният лидер трябва да е готов да поеме отговорност за грешките и недостатъците на хората си. Най-добрите лидери не си търсят извинения, не хабят време да обвиняват другите или обстоятелствата за провали, които са се случили под тяхното управление.

Наистина под натиска на обстоятелствата човек понякога е принуден да прибегне до непочтеност, без да си навреди кой знае колко много. Но проявяващият непочтеност системно и по своя воля – рано или късно това ще му излезе солено.

Умеят да сътрудничат

Лидерство изисква сила, а силата изисква сътрудничество. Най-добрите лидери признават, че сами не могат да се справят с всяко предизвикателство, което се изправя пред тях и затова изграждат добър екип, с който да могат да работят в разбирателство, без да се налага да използват натиск.

Мозъчният тръст на Андрю Карнеги се състоял приблизително от петдесетчленен щаб. С помощта на своите сътрудници той достигнал невиждана власт и богатство.

При цялата си огромна самоувереност Форд все пак не е разчитал на само на своите собствени усилия, защото е имал нужда от знанията на другите, за да изгради своята автомобилна империя. Заобиколил се с хора, които притежавали знанията и уменията, които самият той нямал. И още нещо: специално подбирал хора, които знаят как да обединяват другите и да хармонизират усилията им.

Ако не вярвате в сътрудничеството, погледнете какво става с автомобила, когато една от гумите се откачи.

Липсата на сътрудничество е довело до банкрут повече фирми, отколкото всички останали причини, взети заедно.

Снимки: Wikimedia Commons, YouTube