Когато намерим поуката в едно страдание, то винаги се понася по-леко ♥ Мадлен АЛГАФАРИ

„Страхът може да разболее, даже и без вирус. Първият лекар, на най-първата линия, когото трябва да аплодирате, сте самите вие.“, споделя известния психотерапевт Мадлен Алгафари. Във време на глобална зараза, страх и неизвестност, WebStage дава думата на хората, които ни помагат да съхраним духа си, да се сбогуваме с ненужното и укрепим вярата си. Оптимизмът също е заразен .

(© Силвия Димитрова)

Ако трябва и в лошото да търсим добро, кое е доброто за вас в тази криза?

Истината е, че ние наричаме лошо това, което е неприятно, но то невинаги е лошо. Някои от най-важните уроци ги учим по болезнен начин. И тогава злото е за добро. Тогава придобива смисъл. Когато намерим поуката в едно страдание, то винаги се понася по-леко. За мен доброто е, че много повече хора искат да си задават въпроси. Ситуацията ги стимулира да го направят ударно. Във всичките ми книги призовавам към това, но истината е, че животът е по-добър терапевт от всички терапевти. И когато волята не помага, идва неволята да ни научи. Доброто е и че виждам колко голям интерес към психотерапията се появи, както и желаещи да специализират психотерапия. Още повече се осъзнава нуждата от тази професия. И по-прозаичното добро за мен е и че подредих вкъщи неща, които отдавна отлагах.

Как се промениха ежедневието и работата ви, „благодарение“ на коронавируса? 

Имам двойно повече консултации, работя онлайн. Но пък ми е добре, че съм повече вкъщи. Бих махнала кавичките. Ако истински успеем да сме благодарни на случващото се, то ще е много градивно и развиващо ни. А отчаяно се нуждаем от това.

Кои страхове на хората отключи тази извънредна ситуация?

При някои от по-тревожните хора се увеличи тревожността, паническите атаки или натрапливи мисли, но при други се наблюдава стабилизация, мобилизиране. При някои хора, които обичат да контролират всичко, също се повиши тревожността, поради невъзможността да го правят в условията на неизвестност, но при други пък се появи готовност за приемащо и адаптивно поведение. 

Как това време на изпитания пренарежда съвременните ценности? Кое всъщност се оказва най-ценно за хората?

Ценностите винаги са били основните ни потребности. Друг е въпросът колко са били осъзнати и отстоявани. На първо място е потребността от принадлежност – да чувстваме близост и сигурност, а не самота. Сега може би се осъзнава и оценява повече. Следва потребността от утвърждаване – да се чувстваме приети и признати такива, каквито сме. Следват хранителна потребност – не само за тялото, а и за душата. Сензорна и сексуална потребност – липсата на докосване сега също помагат на много хора да оценят огромната ни нужда от физически контакт.

Радвам се, че много хора си дават сметка за свързаността ни в едно, за нуждата от екология отвън, но и отвътре. За нуждата от забавяне и забелязване на детайлите, защото истински живеем само, когато сме тук и сега. Дори, ако щете, се радвам, че много хора оценяват огромната полза от психотерапията, защото това е доброволният начин да пораснем, да постигнем осъзнатост, т.е. здраве и щастие.

Как да съхраним психиката си здрава през периода на изолация и карантина? Кои са малките стъпки, с които да си помагаме всеки ден?

На ФБ страницата Български институт по неорайхианска аналитична психотерапия има качени две безплатни двучасови лекции за това как да опазваме психичното си здраве по време на криза. Първата е от 16 март, а втората – от 5 април. Там в детайли описваме дихателни практики, телесни, мисловни. Как да намалим страха, за да повишим имунитета. Как да отпуснем напрегнатите мисли и напрегнатото тяло. Много са. Тук само ще напиша: дишайте дълбоко и издишайте дълго и докрай, за да включите парасимпатиковия дял на автономната нервна система, за да можете да се отпуснете, ако се чувствате напрегнати.

Кое е най-голямото предизвикателство и трудност за вас самата в настоящия момент?

Наложи се аз самата да пусна контрола и да смаля първоначалното си раздразнение, поради факта, че имах за шест месеца напред планирани уъркшопи, конгреси, платени самолетни билети... Но най-голямото е да вдъхвам спокойствие, защото виждам и доста изплашени хора. Затова редовно качвам успокоителни постове във фейсбук.

Кое ще бъде първото нещо, което ще направите, когато всичко това отмине?

Вероятно ще намаля отново броя на клиентите, за да върша и другите си дейности. И ще си издам новата книга „Тихосбирка“, която по ирония на съдбата започнах в края на миналата година и е посветена на ролята на тишината и вътрешния диалог.

Вижте повече на: Мадлен Алгафари
Български институт по неорайхианска аналитична психотерапия
Снимка: Силвия Димитрова 

18065 Преглеждания