„За да бъде достоен за името си, хомо сапиенс трябва да се върне към своята мъдрост и да се освободи от бързането, преди то да го превърне в изчезващ вид.“ ~ „Икигай – Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот“

(Boy Resting, c.1887, by Paul Cezanne)

Бавен живот

Ако вървиш бавно, стигаш далече

За да се върнем към естествения ритъм на живот, присъщ на човешките същества, не е достатъчно да „се откачим“ от заробващите ни технологии. Съвременният свят е твърде бърз и главозамайващ, задължава ни да се вкопчваме здраво във всеки ден, за да не изгубим мястото си. Главоломното препускане днес не само се счита за нормално, но и изглежда, че ни придава известен престиж.

Най-заетите хора се асоциират с успеха, а би трябвало да е точно обратното. За какво са ни парите и успехът, ако нямаме време да се насладим на чаша чай?

Вместо цялото безсмислено тичане – все пак не ни преследва хищник, – можем да се опитаме да намалим скоростта на собствения си свят и да си осигурим един по-лек, спокоен и приятен живот. С други думи, за да се насладим на това, което ни вълнува истински, е жизненоважно да се върнем към простия начин на живот и към контрола над времето си.

„Отидох в гората, защото исках да живея смислено, да се изправя единствено пред фактите от живота и да разбера дали мога да науча онова, което той има да ми покаже. Исках да живея осъзнато и да отхвърля всичко, което не е живот... за да не осъзная в момента на смъртта си, че не съм живял.“ ~ Хенри Дейвид ТОРО, „Уолдън или Живот в гората“

Бавното е модерно

Още през XIX в. Хенри Дейвид Торо бяга от цивилизацията, която го стресира, за да живее в продължение на две години, два месеца и два дни в горска колиба. Актуалното днес движение Бавен живот (Slow Life) води началото си от организиран протест през 1986 г., когато жители на Рим и немалко фермери, оглавени от социолога и политик Карло Петрони, се обявяват срещу отварянето на известно заведение за бързо хранене на площад „Испания“. Техният бунт води до създаването на движението Бавно хранене (Slow Food). И макар че веригите за бързо хранене продължават да се разпростират и да откриват нови заведения, движението Бавно хранене постепенно се превръща в световна тенденция.

Накратко, става дума за това да се отдава по-голямо значение на качеството, отколкото на количеството, във всички аспекти от живота:

•  По-малко дрехи, които да ни служат по-дълго.

•  По-малко месо, но от естествен произход.

•  По-малко задължения, повече време за забавления.

•  По-малко приятели, които ни обичат повече.

•  Повече време за наистина важните неща.

„Роден и израснал под знака на индустриализацията, нашият 20-ти век най-напред изобрети машината, а след това моделира живота ни по неин образ и подобие. Превърнахме се в роби на скоростта. И всички ние сме повалени от един и същ коварен вирус: „Бързият живот“. Той разрушава обичаите ни и ни атакува дори в домовете ни, като ни принуждава да се храним с бързо приготвена храна (fast food).“ За да бъде достоен за името си, хомо сапиенс трябва да се върне към своята мъдрост и да се освободи от бързането, преди то да го превърне в изчезващ вид. Нека се защитим от всеобщата лудост на „бързия живот“ с помощта на простите житейски удоволствия.“

* Из Манифест на движението Бавно хранене

В крайна сметка въпросът е да посветим време на себе си, на обичаните от нас същества и на онова, което ни вдъхновява. Всички ние носим в себе си умението да се радваме на живота, макар че понякога го забравяме. „Бавният живот“ ни позволява отново да хванем юздите и да се върнем към ритъма на природата. Трябва само да заложим на по-простия, по-чист, по-удовлетворяващ и приятен начин на живот.

Какво да направим, за да се присъединим към философията на „Бавен живот“?

Достатъчно е да обръщаме внимание на малките детайли и да направим незначителни промени в навиците си, за да подобрим чувствително качеството си на живот. Ето няколко предложения:

•  Изключвай телефона си (както правиш в самолета) след определен час на деня.

•  Влизай колкото можеш по-рядко в социалните мрежи, ако е възможно – в един и същи час през деня и за ограничено време.

•  Избери едно-единствено средство за информация и конкретен момент от деня за гледане или четене на новини. Концентрирай се върху онези от тях, които ти помагат да живееш по-добре.

•  Отдавай предимство на продуктите и дрехите, които са плод на устойчиво и екологично производство.

•  Намери необходимото време, за да купуваш пресни продукти от пазара, да ги приготвяш и спокойно да им се наслаждаваш на трапезата.

•  Посвещавай на работата си само абсолютно необходимите часове, но я върши добре, докато се занимаваш с нея.

•  Дай предимство на реалните срещи пред виртуалните.

От: „Икигай - Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот”, Ектор Гарсия, Франсеск Миралес, изд. „Гнездото“, 2018 г.
Картина:  Boy Resting, c.1887, by Paul Cezanne; chinaoilpaintinggallery