Следващите черно-бели фотографии документират живота в Ню Йорк по време на Голямата депресия и Втората световна война. Унгарският фотограф John Albok (1894–1982), емигрирал в САЩ, е авторът на тези делнични житейски сцени, в които надеждата се бори с отчаянието.

През 1921 г. Джон отваря шивашки магазин на Медисън Авеню, между 96-та и 97-ма улица, което използва едновременно и като фотоателие. В продължение на десетилетия, Албок разчита на своя апарат, за да запечата минаващите покрай магазина му хора и атмосферата по време на една от най-големите икономически кризи познати на света. За своите снимки, той споделя: „Аз заснех много бедни души и съдби, опитвайки се да поставя във фокус най-ценното, което имат – тяхното достойнство. Нищо друго не беше им останало.”

Фотографът отпечатва своите снимки и  ги подрежда в шивашкото си магазинче. От играещите деца, до потъналите в отчаяние и дълбок сън нюйоркчани, Джон заснема и искрицата надежда, прокраднала се в прегръдките, плахите усмивки, гордия дух и изкуството, за което някои са намирали време.

Снимки: vintag.es