Линията „Мажино" e система френски укрепления с дължина около 400км, строени от 1929 г. до 1934 г. и усъвършенствани през 1940 г., които са разположени по границата на Франция с Германия от Белфор до Лонгюйон. Името на линията Мажино е взаимствано от на военния министър на Франция генерал Андре Мажино.

Днес мнозина смятат „Мажино" за най-скъпата (струвала на френското правителство около 3 милиарда франка ) военна грешка на всички времена. Бункерите, пригодени да поберат около 300,000 човека, заедно с всички жилищни помещения, електростанции, железопътни връзки, телефонни станции, лечебници, стаи за отдих и оръжейни складове, тънат в забрава и привличат любопитството само на неколцина ентусиасти фотографи, историци и авантюристи.

Точно такъв авантюрист е и Ben Schreck - фотограф и градски изследовател, който улавя потайностите на някогашната величествена линия. Той заснема стенописите и картините, изрисувани върху стените на бункерите, които трябвало да направят живота на войниците в това мрачно и студено място малко по-приятен.

maginot1maginot31

Само една малка част от помещенията днес са превърнати в музеи и могат да се посетят от туристите през летния сезон, друга част са изби, а по едно време дори е била открита дискотека.

maginot2maginot9maginot6

Ben запечатва онези кътчета от „Мажино", в които общественият достъп е ограничен и разкрива интересни картини от подземното изкуство.

maginot8maginot5maginotmickey