“Светът, както ние всички усетихме през 2015, беше сполетян от най-горещата година в своята история.”

Леонардо Ди Каприо получи награда за екология, преди да получи така дългоочаквания и напълно заслужен Оскар за актьорския си талант. В началото на годината, на церемонията по откриването на Световния икономически форум в Давос американският актьор бе удостоен с наградата Crystal Award за неговата съпричастност и активна дейност във връзка със замърсяването на околната среда. След шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент през 25-годишната му кариера, най-сетне получи и "Оскар" за ролята си в “Завръщането”. 41-годишният Леонардо ди Каприо използва трибуната, за да обърне внимание чрез благодарствената си реч към най-наболелия проблем на човечеството в наши дни:

"Завръщането" е филм за връзката между човека и света на природата. Свят, който както ние всички усетихме през 2015, беше сполетян от най-горещата година в своята история. Екипът на филма беше принуден да се премести до южния край на планетата, само и само да намери сняг. Промяната в климата е реалност, която се случва тук и сега. Тя е най-неотложната за решаване заплаха, изправена пред човешкия вид и е нужно да работим заедно и да спрем с отлагането. Трябва да подкрепим тези световни лидери, които не слугуват на замърсяващата индустрия, а говорят от името на човечеството, на коренните жители, на милиардите хора в неравностойно социално положение, на ония, дето ще бъдат най-засегнати от случващото се. Заради децата на нашите деца и заради всички хора, чийто глас е заглушаван от политиката на безкрайна алчност. Благодаря ви за изключителната награда тази вечер. Не я считам за някаква неотменима даденост. Нека не считаме и че планетата ни е дадена за вечно ползване.

Вдъхновен от действителни събития, “Завръщането” е епична история за оцеляване и преобразяване. По време на експедиция в неизследвана пустош, легендарният изследовател Хю Глас (Леонардо ди Каприо) е брутално премазан от мечка, и изоставен от членовете на собствената му ловна дружина. Сам на границата на смъртта, Глас отказва да се предаде и воден от непоколебима воля и любов към семейството си, той предприема истинска одисея от 200 мили през обширния див Запад по следите на човека, който го е предал. Това, което започва като безмилостен стремеж към отмъщение се трансформира в героично изпитание по пътя към дома и изкуплението.

Актьорът разказва, че това вероятно е една от най-трудните роли, които е снимал в кариерата си. За да е максимално достоверен му се е налагало да спи върху животински трупове и да яде черен дроб от бизон. Не само защото самият режисьор на филма държи да снима нещата максимално реалистично, но и защото Ди Каприо е изключително прецизен актьор.

От много години е и активен природозащитник. Създаде Leonardo DiCaprio Foundation през 1998 г., година след премиерата на "Титаник", с цел да финансира кампании, проекти и усилия за защита на планетата и застрашените й видове. В момента фондацията работи активно в над 40 страни.

Преди две години Ди Каприо стана посланик на ООН по въпросите за климата. Във впечатляващата си реч пред делегатите на ООН актьорът заяви:

Бедствието на климатичните промени вече е отвъд личния избор, който отделните хора правят. То зависи от решенията и изборите на индустриите и правителствата ни.

Като актьор аз се преструвам, това е работата ми. Играя измислени герои, които често разрешават несъществуващи проблеми. Мисля, че човечеството гледа на климатичните промени по същия начин: все едно са нещо фиктивно, нещо случващо се на нечия друга планета. Все едно, като се преструваме, че климатичните промени не са нещо истинско това ще ги накара да изчезнат. Но мисля, всички знаем, че това не е вярно.

Всяка следваща седмица ставаме свидетели на нови и неоспорими климатични събития, които служат за доказателство колко е бързо се променя климата в момента. Знаем, че сушите зачестяват, океаните се затоплят и окислителни метанови изпарения се издигат от морските дъна. Свидетели сме на екстремни метеорологични събития като повишени температурни нива, топене на ледовете в западната част на Антарктика и Гренландските в условия на безпрецедентни темпове, със скоростта на няколко десетилетия по-рано от прогнозираното. И нищо от това не е измислено или налудничаво – това е факт.

Заедно трябва да борим за съхранение на добрия климат на нашата планета и да бъдем против необратимите разрушения, мащабът на които дори не можем да си представим. Ние просто не можем да допуснем, че бъдещето на човечеството ще стане жертва на алчността на големи нефтогазови корпорации.

Можете да творите история или да бъдете охулени от нея.

Снимки: foxmovies.com, wetpaint.com, theknockturnal.com, n-tv.de