„Скръбта, скуката, ядът, прекаленият смях развалят правилността на лицето."

Красотата е отражение на здравето и настроението на човек. Изкуството за разхубавяване на жените съществува от незапомнени времена. И в най-старите векове жените са полагали големи грижи за своята красота. Има едно правило: всяка жена може да бъде хубава, ако иска и положи необходимите грижи за това. Красотата трябва да бъде естествена, неподправена, невъображаема и да не следва модните увлечения. Малко жени притежават класическа хубост – правилни и благородни черти, хармонична пропорционалност на линиите, красота на движенията. Лишените от такава красота не трябва да се отчайват, тъй като те пак могат да бъдат красиви и да се харесват, защото има и друга хубост освен класическата - вътрешна или духовна хубост.

Няма грозна жена. Всички, даже най-онеправданите от природа та, са привлекателни, имат някакъв чар. Малко кокетство у такива натури е достатъчно, за да изпъкне очарователността и да се спече лят симпатии. За целта жената трябва само да желае, да има воля да включи в програмата на своя живот и стремежа към духовна и физическа красота. Духовната красота изисква от жената да стане доброжелателна и любезна, защото завистта, омразата и чувството на злоба, от една страна, както и добротата, стремежът към възвишеното, от друга, се изписват еднакво върху лицето на човека. Празни куклени лица могат само временно да направят впечатление. Трайна остава обаче само вътрешната красота, защото не е свързана с времето и никога не залязва.

За физическата красота грижите се състоят главно в поддържане на здравето – източник на хубост – чрез редовен живот и чрез разумно изпълняване правилата на хигиената. Грижата за хубостта се състои още в осигуряване на здрави и красиви форми чрез правилно физическо възпитание. За духовната красота грижите се състоят в избягване на лоши мисли, изпъждане от мисълта ни на страховете, безпокойствата, често неоправдани, които ни мъчат. Затова е необходимо да се контролират душевните вълнения, изживяванията, особено когато са неоснователни. Скръбта, скуката, ядът, прекаленият смях развалят правилността на лицето. Незабелязани малки бръчки се образуват в началото, а по-късно стават дълбоки, некрасиви бразди, които известяват края на хубостта. А тази хубост е щяла да се запази, ако психиката бе съумяла да запази мира си. Нервните жени остаряват по-скоро от другите. Впечатлителни и чувствителни, те се вълнуват от най-дребни неща. Тяхното лице става подвижно от вълненията, разтяга се, свива се и губи правилността на чертите. Затова жената трябва да избягва всячески нервното състояние, да се научи да се владее и да отстранява от пътя си силните вълнения, като си казва често: „Искам да бъда спокойна, имам нужда от спокойствие, ще бъда спокойна." Мислете върху това чувство, изучавайте го, наблюдавайте какво правят спокойните и уравновесени хора, правете като тях; нека мисълта за спокойствие, мир и тишина предшествува всичките ви постъпки и вие ще покорите най-после нервността си, ще започнете да заповядвате на чувствата си, ще заживеете мирно и тихо. Лицето ви ще стане пак свежо, чертите ви пак симетрични.

Красотата е свързана тясно не само с хигиената, но и с морала. Струва ни се, че нищо ново няма да кажем, ако потвърдим, че страстите се изобразяват на лицето. Затова избягвайте нощните бдения, ярката светлина, изобилните и тлъсти храни и всичко, което руши хубостта ви. Красотата достига съвършеното си развитие при пълно здраве – кожата е гладка и розова, формите са закръглени. Здравето дава блясък на очите, червенина на устните, живост, гъвкавост, лека походка. Грижете се за здравето си, спазвайте правилата на телесната и душевната хигиена, ако искате да бъдете красиви.

Здравословното хранене

От практиката се знае, че храната може да влияе на красотата, защото красотата и здравето зависят едно от друго. При правилно подбиране на храната може да се възвърнат лъскавината на косата, цветът на пребледнелите устни, блясъкът на ноктите, белотата на зъбите и т.н. Обикновено червените носове, пъпчивите лица, нездравият цвят на кожата – всичко това е резултат на излишно приемана храна. Първото, най-необходимо и при това най-простото условие е, че за да бъдат красиви, жените трябва да избягват излишествата в яденето, особено месната храна и пиенето през време на ядене. Второто условие е да се ядат много пресни плодове и зеленчуци, защото съдържат хранителни вещества, полезни за кожата на лицето. За препоръчване са и компотите. Млякото дава красив, нежен, светъл тен на лицето. Покрай това то помага на слабите жени да поправят и закръглят формите си. Добре е да се избягват тестените храни. Сланината и ястията с лютиви пиперки и други подправки също вредят на кожата, придавайки й неестествен цвят. Алкохолът променя цвета на кожата и я прави някак си тъмносива.

Спането като средство за разхубавяване

Сънят е абсолютно необходим за всяко живо същество. През време на съня почива целият организъм и особено централната нервна система. След достатъчно продължителен и спокоен сън човек се отморява и ободрява. Редовният сън оказва благотворно влияние както върху физическото, така и върху психическото състояние. Почивката, която се дава на организма по време на сън, не може да се замени с нищо. Нищо не може да премахне уморения и разстроен от безсъние изглед - никакви подправки и лекарства. Нередовният, недостатъчният сън дава своя отпечатък на лицето, а често повлиява и на характера – човек става раздразнителен, сприхав, понякога отпуснат, апатичен. Всяка жена, която иска дълго да запази своята свежест, бодрост и лъчезарност, трябва да ляга вечер не по-късно от 10,30 - 11 часа. При това осем часа сън са абсолютно необходими и общо взето достатъчни за жени на средна възраст. Но сънят преди полунощ не може да се замени с отспиване сутрин до късно. Излежаването сутрин до късно не само че не се препоръчва, но се и забранява.

От „Българска народна медицина”
Снимки: petardimkov.com