“Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.” ~ Леонардо Да Винчи

Нито веганите, нито вегетарианците ядат месо. Въпреки това, докато вегетарианците са склонни да консумират млечни продукти и яйца, веганите избягват всички животински продукти, като това не включва само храната – не използват нищо, изработено от животни – кожа, вълна и коприна.

Вегетарианството може да бъде разглеждано просто като вид диета, докато веганството е житейска философия и начин на живот. Вегатарианците обикновено базират отказа си да консумират месо на здравословни причини, а понякога на религиозни и дори политически. Някои от тях просто не харесват вкуса на животинската плът. Но като цяло мотивите им са здравословни. Има много духовни учения, включително и в България, които препоръчват изключително вегетарианското хранене. Далеч не всички вегетарианци са обвързани с някаква религия. По-често те са хора, които избират този начин на живот вследствие на здравословни, етични и екологични причини. За тях вегетарианството е една отговорна стъпка към планетата и обитаващите я хора и животни, без да са обвързани с някаква религия или учение.

Веганите имат много по-силни политически убеждения, базирани на видовата дискриминация, като вярват, че животните трябва да бъдат защитени от същите закони, които защитават и хората. Или с други думи са против експлоатирането на живи същества, основано на биологични и видови различия. Най-точно философията им се съдържа в думите на автора на „Непоносимата лекота на битието“ Милан Кундера:

Истинският морален тест за човечеството, неговият основен изпит, се състои в отношението му към тези, които зависят от неговата милост: животните. И в това отношение човечеството е претърпяло огромен неуспех, един толкова фундаментален провал, че всички останали провали са само следствие от това.“

Според веганите животните не съществуват, за да бъдат експлоатирани от хората, и цялата комерсиализация на животинските продукти е липса на уважение към живота като ценност. Гари Франконе, американски адвокат, защитник на правата на животните и веган казва:

Няма значителна разлика между това да ядеш месо, млечни продукти или каквито и да било животински продукти. Животните, които се експлоатират в млечната промишленост, живеят малко по-дълго от тези, които се използват само за месо, но по време на съществуването си са третирани много по-зле и завършват живота си в същите кланици, след което пак изяждаме месата им. Има много повече страдание в една чаша мляко или фунийка сладолед, отколкото в една пържола.“  

Особено спорна е консумацията на мед и пчелни продукти. Според някои начинът, по който се произвежда, е експлоатация на пчелите. Други са на мнение, че това е естествен процес и пчелите не се принуждават да го правят.

Болезнен е и въпросът за използването на желатин, тъй като представлява прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли. В момента се правят опити за синтезирането на изкуствен желатин, небазиран на животински продукти, специално за вегани и вегетарианци.

Вегетаранството на практика е вид хранителен режим, който изключва месото, като има вегетарианци, които консумират морски продукти като риба, миди и различните морски дарове, има и такива, които изключват и тях напълно от менюто си. Съществуват варианти на диетата, която изключва и яйца. Вегетарианството намира все по-голямо разпространение, като основната причина за това е, че когато диетата е построена правилно и е балансирана, тя в най-голяма степен се доближава до съвременните препоръки за здравословно хранене. Неконсумирането на месо допринася за предотвратяване и лечение на множество заболявания. По-ниски нива на холестерол, по-ниско кръвно налягане, поддържане на оптимална телесна маса, са само част от ползите. Според Американската Асоциация по хранене хората, изключили месото от менюто си имат много малък риск от развитие на диабет, исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт, рак на простатата и рак на дебелото черво. Добре планираната вегетарианска диета е подходяща за всички периоди на живота, вкл. бременност, лактация, детство и юношество.

Преработката на месото се съпровожда от гнилостни процеси и отделяне на големи количества токсини, отравящи организма. Известният лекар и учен Камински пише още през началото на миналия век:

Месната храна, приготвена от мъртви, бързо разлагащи се, тъкани, съдържа в изобилие различни гнилостни трупни отрови и други белтъчни съединения, застрашаващи нашия организъм. Най-голям брой ракови заболявания се падат на месоядна Англия, а в същото време във вегетарианска Индия ракът е рядкост.“

Особено спорен е въпросът за необходимостта на организма от витамин В 12, който се намира само в животинските продукти. Д-р Пашкулев казва по този въпрос следното:

Ниското ниво на В 12 има общоизвестни минуси за кръвта и нервната система, но прекаленият внос на този витамин има своите минуси, например по-бързо развитие на редица паразити и туморни клетки. Идеята тук е да включваме концентрирани добавки само при нужда и да ги ограничим или спрем, след като нуждата вече я няма.“

Различното при веганството е, че това е преди всичко философия на състрадание към всички живи същества. Тук стремежът е да се изключи изцяло използването на животни за храна, дрехи или за каквато и да е друга цел. Изключително остро е противопоставянето на тестването на лекарства и козметични препарати върху животни.

Течението става все по-модерно в световен мащаб. Откриват се специални вегански ресторанти, а в Интернет могат да се открият безброй рецепти, подходящи за този начин на живот. Все повече известни личности прегръщат идеята  - Натали Портман, Стиви Уондър, Браян Адамс, Ерика Баду, Джаред Лето, Кейт Уинслет, Брад Пит, Лив Тайлър, Гуен Стефани, Памела Андерсън, Аланис Морисет, Фиона Епъл, Джеймс Камерън, Ал Гор, Дарил Хана, Моби, Деми Мур, Порша де Роси, Алисия Силвърстоун, Винъс Уилямс, Стивън Сегал, като някои от тях имат специални блогове, в които обясняват възгледите си по темата, които могат да бъдат обобщени по следният начин: “Въпросът не е могат ли те животните да мислят или да говорят, но могат ли да страдат.”

Изображение: explorevegandallas.wordpress.com