Илон Mъcĸ cтoи нaчeлo нa eдин oт нaй-гoлeмитe пoдeми в иcтopиятa нa бизнeca и технологичните иновации. Toй e eдинcтвeният пpeдпpиeмaч c дocтaтъчнo eнepгия, cилa и въoбpaжeниe, ĸoйтo инвecтиpa цялoтo cи бoгaтcтвo в инoвaции oт дpyгo измepeниe и peвoлюциoнизиpa тpи индycтpии eднoвpeмeннo – ĸocмичecĸaтa, aвтoмoбилнaтa и eнepгийнaтa.

Идеите му често пъти звучат абсолютно налудничаво, но не след дълго той успява да ги превърне в реалност. За добро или за лошо, той е един хората, които имат достатъчно дръзновение и въображение, за да мечтаят и осъществяват идеите си, наместо всички нас.

„Иcĸa ми ce дa yмpa c миcълтa, чe пpeд чoвeчecтвoтo имa cвeтлo бъдeщe. Aĸo мoжeм дa cи ocигypим чиcтa eнepгия и дa cтaнeм мeждyплaнeтapнa paca c ycтoйчивa цивилизaция нa дpyгa плaнeтa – зa дa ce cпpaвим c нaй-лoшия cцeнapий, в ĸoйтo чoвeшĸoтo cъзнaниe e зaличeнo – тoгaвa… миcля, чe щe бъдe мнoгo xyбaвo.“

Роден е на 28 юни 1971 в Южна Африка. Майка му е известен модел, баща му е електронен/машинен инженер. След като родителите му се развеждат през 1980 г., Мъск заживява с баща си на различни места из Южна Африка. Изучава самостоятелно компютърно програмиране и на 12-годишна възраст продава кода на видеоиграта Blastar за 500 долара.

На 17 години се мести в Канада. Прави го преди да го извикат в казармата, защото през Канада е по-лесно да се емигрира в САЩ , отколкото през Южна Африка.

На 19 години Мъск е приет в Queen's University в Кингстън, Онтарио, и през 1992 г., след като прекарва две години там, се прехвърля в University of Pennsylvania, където получава бакалавърска степен по физика и бакалаварска степен по икономика от Wharton School. Когато е на 24 години, се премества в Калифорния, за да започне докторска степен по приложна физика в Станфорд, но напуска само два дни по-късно, за да преследва предриемаческите си амбиции в областта на Интернет, възобновяема енергия и Космоса. Едва през 2002 става американски гражданин.

Най-характерната част от характера на Илън като дете е любовта му към четенето. Брат му разказва: “Не беше нещо необичайно за него да чете десет часа на ден. През уикенда се случваше да прочете по две книги на ден”. Докато пазарували, родителите му често откривали, че Илън е изчезнал и просто отивали до най-близката книжарница и го намирали, седнал на пода, да чете в състояние, подобно на транс. Попива мъдрост от Джон Толкин, Дъглас Адамс, Айзък Азимов и днес заявява, че дължи успеха си на книгите, които е прочел.

Понастоящем е главен изпълнителен директор и главен технически директор на компанията SpaceX , както и главен изпълнителен директор и главен продуктов архитект на Tesla Motors. Той е основател и на PayPal, която е продадена през 2002 г. за 1,5 млрд долара, като неговият дял е 165 млн долара. Член е и на Съвета на директорите на компанията SolarCity, основана от негови братовчеди.

Zip2

През 1995 г. създава Zip2, софтуер компания за уеб разработки, заедно с брат си. Компанията разработва и рекламира Интернет „пътеводител“ за вестникарската индустрия. Мъск подписва договори с The New York Times и Chicago Tribune. Впоследствие придобива 7% или 22 милиона долара от продажбата.

X.com и PayPal

През март 1999 г. Мъск става съосновател на x.com – компания за онлайн финансови услуги и разплащания чрез електронна поща. Една година по-късно x.com се слива с компанията Confinity, която има услуга за превод на пари, на име PayPal. Новосъздадената компания се фокусира върху PayPal. През 2002 г. компанията е закупена от eBay за 1,5 милиарда долара в акции, от които Мъск получава 165 милиона долара.

Tesla Motors

Tesla Motors е ориентирана към производството на електромобили и към решения за съхранение на енергията. Наречена е в чест на световноизвестния електротехник и физик Никола Тесла. Създателите на компанията са Мартин Еберхард, Марк Тарпенинг, ДжейБи Страубел и Иан Райт през 2003 г. Една година по-късно Илон Мъск инвестира в компанията и става председател. След началото на финансовата криза от 2008 г. става главен изпълнителен директор на компанията и задържа тази позиция до днес. Първата създадена кола на Tesla Motors, Tesla Roadster – спортен електромобил, се продава в около 2500 бройки в 31 държави. Roadster е първият способен да се движи по обществената пътна мрежа изцяло електрически автомобил в серийно производство, продаван в САЩ в съвременната епоха. Той е и първият серийно произвеждан автомобил, използващ литиево-йонни акумулаторни батерии и първият масово произвеждан такъв автомобил, който може да пропътува над 320 км с едно зареждане.

Като допълнение на своите автомобили, Tesla Motors продава електрически задвижващи системи на Daimler за Smart EV, Mercedes B-Class Electric Drive и Mercedes A Class и на Toyota за RAV4 EV. Мъск успява да убеди и двете компании да станат дългосрочни инвеститори в Tesla Motors.

Желанието на Мъск е построяването на компактен автомобил на цена под 30 000 долара и изработката и продажбата на компоненти за електрически задвижващи системи на други производители на автомобили на достъпни цени, без те да трябва да разработват продуктите сами. Няколко широкопопулярни публикации го сравняват с Хенри Форд заради неговата работа по напреднали системи за задвижване.

Според документи, към ноември 2013 той притежава 32% от акциите на Tesla Motors, които се оценяват на 18 милиарда долара. Неговата заплата в Тесла е един долар и също както Стив Джобс и други, остатъкът от неговото възнаграждение е във формата на акции и бонуси за добро представяне.

Споделя, че му се е случвало да спи във фабриките на Tesla. Дори държи спален чувал в конферентната зала до продуктовите линии, за да може да инспектира по-добре автомобилите.

SolarCity

Мъск измисля концепцията за SolarCity (Слънчев град), а през 2006 г. я съосновава заедно с братовчедите си Линдън и Питър Райв. В момента SolarCity е вторият по големина доставчик на системи за слънчева енергия в САЩ.

Основната мотивация за финансирането на SolarCity и Tesla е желанието му да помогне в борбата с глобалното затопляне.

На 1 август 2016 г. Tesla Motors обявява, че смята да придобие SolarCity за $2,6 млрд. Сделката е одобрена от антимонополните органи и е приключена в края на ноември 2016 г., с което SolarCity става дъщерна компания на Tesla Motors.

Hyperloop

През 2013 г. Мъск предлага нова форма на транспорт между Големият район на Лос Анджелис и Залива на Сан Франциско, след като се разочарова от одобрената система за бързи влакове на Калифорния. На теория ще позволява на пътуващите да се придвижват между двата града за по-малко от 35 минути, предоставяйки им по-малко време за пътуване дори и от самолет. Желанието на Мъск е да предлага по-евтин транспорт, от който и да е друг вид за такова разстояние. Системата се предполага, че ще използва вакуум, за да намали аеродинамичното съпротивление, което на теория ще позволи пътуване с голяма скорост и ниска консумация на енергия. Предполага се, че системата ще разчита изцяло на слънчева енергия.

SpaceX

Мъск използва около 100 милиона долара от своите личните средства, за да финансира и основе „Технологии за изследване на космоса“ или SpaceX. Освен че е главен изпълнителен директор, е и основен дизайнер. SpaceX разработва и произвежда ракета-носители, като фокусът е да се подобри състоянието на ракетните технологии. Първите две ракета-носители са Falcon 1 и Falcon 9, а първият космически апарат се казва Dragon.

SpaceX успява да направи дизайна на ракетите Falcon и апарата Dragon за 7 години. През септември 2009 г. Falcon 1, по дизайн на Мъск става първата частно финансирана ракета с течно гориво, която извежда сателит в орбита. На 25 май 2012 г. космическият апарат Dragon се скачва с Международната космическа станция, което го прави първият апарат на частна компания, който се скачва с МКС.

През 2006 г. SpaceX сключва договор с НАСА за разработка и тестване на нов космически апарат, Falcon 9, за транспортиране на товар до МКС. Последва нов договор за 1,6 милиарда долара през 2008 г., за 12 полета на Falcon 9 и Dragon до МКС, които да заменят редовните полети на совалките, след излизането им от употреба през 2011 г. SpaceX е една от двете частни компании, участнички в програмата за „Комерсиални услуги за снабдяване“, които доставят космически товар, вместо совалките. Транспортирането на астронавти до МКС в момента се извършва единствено от руската Союз, но от 2014 г. SpaceX е една от двете компании, които са участнички в програмата „Комерсиална поддръжка на екипажи“, чиято цел е да възстанови възможностите за доставяне на екипажи на САЩ.

Мъск е повлиян от поредицата на Айзък Азимов „Фондацията“ и вижда изследването на Космоса като важна стъпка в разширението и дори запазването на съзнанието на човешкия живот. Казва, че междупланетарния живот може да служи като преграда срещу заплахи за оцеляването на човешкия род.

„Астероид или супер-вулкан може да ни унищожи, а също така сме изправени пред рискове, които динозаврите не са срещали: изкуствено създаден вирус, непреднамерено създаване на микро черна дупка, катастрофално глобално затопляне или някакъв вид технология, която още не сме измислили. Човешкият вид е еволюирал милиони години наред, но през последните шестдесет години беше създадено ядрено оръжие, с което можем да се унищожим сами. Рано или късно трябва да разширим живота отвъд това зелено-синьо кълбо – или да умрем.“

Неговата цел е да се намалят разходите за човешки космически полети 10 пъти. В интервю през 2011 г. казва, че се надява да изпрати хора на Марс в следващите 10 – 20 години.

SpaceX заяви, че e идентифицирала няколко места на Марс, които един ден биха могли да подкрепят заселването на хора.

Програмата Red Dragon се очаква да стартира през 2020 г. и в края на краищата да бъде последвана от "междупланетна транспортна система" на Илон Мъск, която ще може да доведе хора до Марс само в рамките на 80 дни. 

Фабриката на SpaceX е използвана за снимките на филма Железният човек 2 и в него Мъск играе себе си.

Neuralink

Мъск смята, че достъпът до компютрите и мобилните приложения на смартфоните вече ни е дал „суперсили”, с които хората могат да отговарят на всякакви въпроси, да разговарят с който си искат чрез видеовръзка във всяка точка на света.

„Ние вече сме киборги. Имаме си дигитален двойник, частична онлайн версия на личността в електронните писма и социалните мрежи”.

Най-добрият развой на събитията, според Мъск, е вариантът, при който ще бъдат създадени специални компютри, които ще се разполагат в „цифровия слой”  до кората на главния мозък и ще работят в симбиоза с човека. Според него невронната технология може да предотврати превръщането на хората в "домашната котка" на изкуствения интелект.

От Wall Street Journal твърдят, че компанията, носеща името Neuralink, разработва невронна технология, която ще позволи на хората да си комуникират директно с машини, без да се налага намесата на физически интерфейс. Въпросната технология имплантира електроди в мозъка, чрез които хората ще могат да качват или свалят своите мисли към и от компютър. Това може да позволи на хората да постигнат по-високи нива на когнитивната функция.

От Wall Street Journal добавят, че първите продукти на Neuralink могат да използват импланти за лечение на заболявания като епилепсия или тежка депресия.

Според Мъск, технологиите на компютърните игри са напреднали до такава степен, че почти са станали неразличими от реалността. Попитан в рамките на събитието Code Conference в Калифорния, дали е възможно ние да се намираме в симулирана компютърна игра, той отговоря: „вероятно да”.

„Толкова много съм говорил за симулациите, че направо откачам. Брат ми и аз в крайна сметка се съгласихме, че няма да говорим на тази тема. Най-силният аргумент в полза на това, че се намираме в симулация е следният: преди 40 години имахме само Понг – два правоъгълника и точка. 40 години по-късно имаме фотореалистични, 3D симулации, с които милиони хора си играят всеки ден и стават все по-добри с всяка изминала година. Скоро ще имаме и виртуална реалност”.

По думите му, дори ако технологиите се развиват 1000 пъти по-бавно, отколкото в момента, пак ще има траектория на прогреса и преходът ще е неизбежен, макар и след 10 000 години, което изобщо не е много спрямо мащабите на Вселената.  

„Ще достигнем до там, че игрите ще станат неразличими от реалността. Те ще могат да бъдат играни от всяко устройство и компютър, които ще са милиарди и шансът нашата реалност да е основна също ще е милиард”.

Според Илон Мъск има само два варианта: или ние ще създадем виртуален свят в бъдещето, или вече сме част от някаква симулация. Цивилизацията неизбежно се движи към тази реалност и само гибелта ѝ може да спре този процес. Мъск предложи своеобразен мисловен експеримент и достигна ди извода, че човечеството ще живее по-добре, ако се окаже, че това, което ние приемаме за реалности, е симулирано от хора от бъдещето. Най-вероятно, бъдещите поколения ще могат да създават симулатори на други цивилизации, включително и на цивилизации от миналото. Напълно е възможно ние да сме персонажи именно от такава цивилизация.

Снимки: Yahoo Finance, Time, YouTube, Inverse