В нейният живот, семейството винаги е било най-голямата ценност. А холивудските вечеринки – пълна загуба на време. От достолепието на своите 65 години, изключителните роли в киното, многобройните признания и награди, Мерил Стрийп навярно е най-вдъхновяващата героиня на Седмото изкуство. Със скулптора Дон Гъмър я свързва 35-годишна любов, от която се раждат синът Хенри и дъщерите Мами, Грейс и Луиза. "Първо съм майка, после актриса", споделя Стрийп и оставя всички да се чудят, какво ли щеше да бъде, ако приоритетите й бяха разменени.

Последното признание за нейния огромен талант, дойде от Президента на САЩ, който често е споменавал, че Мерил Стрийп заслужава да получава "Оскар" всяка година. Барак Обама удостои мисис Стрийп с най-високото държавно отличие – Президентския медал на свободата. С безкрайно уважение към таланта на жената, майката, съпругата, актрисата.

Ето нейните откровения, извън светлините на прожекторите – с много чувство за хумор:

Никога не съм се чувствала уютно в холивудското общество. Не обичам този блясък, суета и тържества. За мен истинското удоволствие идва, когато общувам със семейството си. Предпочитам разходка в планината с приятели, отколкото лъскава вечеринка. Всичко това е пълна загуба на време.

Никога не съм считала външността за силен коз и не съм играла с тази карта. Оказа се, че това е много освобождаваща позиция  да не зависиш от своя външен вид.

Семейството винаги е било и остава най-голямата ценност за мен. Мисля, че това няма да се промени, докато ме има на този свят.

Уверена съм, че стремежът към съвършенство е това, което отличава добрия живот от успешния.

Понякога обичам да готвя, друг път  никак. Случва се да започна да готвя нещо, а после да изненадам всички у дома с думите  "Да си поръчаме пица!"

Нали не смятате, че винаги съм щастлива? Просто пред журналистите и публиката винаги се старая да изглеждам такава. Но мога да бъда и ужасно ядосана, питайте мъжа ми, той знае.

Аз съм почитателка на София Лорен, моят съпруг  също. От момента, в който гледа неин филм и я видя да излиза от морето, той така и не дойде на себе си.

Нямам любим режисьор, по същия начин, както нямам и любим цвят или любима храна. На мен всичко ми харесва.

Много бих искала, Мартин Скорсезе някога да има нужда от женски персонажи. Но ми се струва, че ще умра преди това да се случи.

Кое в живота на знаменитостите най-много ми харесва  например това, че Ню Йорк ти изглежда като малко градче, защото всеки те познава и ти се усмихва.

Когато излязох на корицата на сп. TIME, изобщо не се развълнувах. Те имат 52 корици в година - все с някого трябва да ги запълнят. Но ето, когато снимката на моята съседка, се появи на корицата на The New York Times Magazine  там имаше статии за работещи майки, а на снимката, съседката ми целуваше своето детенце преди за тръгне на работа  в този момент бях горда, че живея близо до истинска знаменитост.

Никога в живота си не съм купувала билет за свой филм. Това ми се вижда много страшно. Какво ще правя, ако публиката в салона се смее на сериозните сцени? Ами ако хората спят или плачат на смешните моменти?

Когато бях на 40, получих наведнъж три предложения да играя вещица.

Аз съм доста ленива по натура. Но когато имам работа, се мобилизирам, защото ужасно се страхувам от провалите. Накратко – всичко е от страх.

(Steve Martin and Meryl Streep in It's Complicated, 2009)

Чаша с вино – това е, което винаги ми връчват.

Ако имате мозък, длъжни сте да го използвате.

Наистина е приятно, когато хората ти казват, че в живота изглеждаш по-добре, отколкото на кино. А не обратното.

За мен, загадката е най-прекрасното нещо. Когато нещо не може да се предвиди предварително – ето, това е за мен.

Снимки: imdb.com