„Какво е позволено на сатирата? Всичко.“

Поетът, публицист и белетрист Курт Тухолски е смятан за най-важният германски сатирик през времето на Ваймарската република. За да наложи сатирата като призната форма на литературното изкуство, той създава няколко теоретични произведения, в които формулира своята литературна програма: „Сатирикът е наранен идеалист: той иска светът да бъде добър; но тъй като светът е лош, той се изправя срещу злото.“ За Тухолски сатирата е средство за подобряване на света: „Истинската сатира пречиства кръвта: а който има здрава кръв, има и здрав тен. Какво е позволено на сатирата? Всичко.“

В следващите редове ви представяме откъс от книгата „Малки истории“ на великия Курт Тухолски, който представя карикатуризирания образ на типичния германски турист преди повече от половин век. Въпреки че е написано през далечната 1929, това сатирично произведение не губи нито частица от своята обаятелност и остава актуално и в днешно време.

Изкуството да пътуваш погрешно
Когато решиш да се отправиш по белия свят, изисквай от мястото, което възнамеряваш да посетиш, всичко: красива природа, комфорта на големия град, художествено-исторически ценности, ниски цени, море, планина – или накратко: пред теб да се простира морето, а зад теб – улиците на града, в който живееш. Ако нещо от всичко това липсва, започвай да ругаеш.

Когато пътуваш, за Бога, в никакъв случай не се съобразявай със спътниците си – биха сметнали това като проява на слабост от твоя страна. Ти си платил, всички други пътуват безплатно. Помисли за това, че е от изключителна важност, дали седиш до прозореца или не; това, че в отделението за непушачи някой пуши трябва незабавно и с най-остри думи да бъде порицано – ако раздаващият справедливост липсва, то веднага влез в неговата роля за малко и бъди полицията, държавата и богинята на възмездието Немезида в едно. Това прави пътуването още по-приятно. Бъди изключително нелюбезен – истинският мъж по това се познава.

Когато пристигнеш в хотела, запиши името си с всички възможни титли към него… Нямаш титла… Извинявай! Този, който няма титла, си измисля сам такава. Не пиши „търговец“, а „генерален директор“. Това много извисява. След това влез в хотелската стая с яко блъскане на вратата и в никакъв случай не давай на камериерката, от която си изискал допълнително някои дреболийки, бакшиш – това разваля народа; изтрий прашните си ботуши с кърпата за ръце, счупи някоя чаша (но не казвай на никого, все пак хотелиерът има толкова много чаши!) и се отправи на пътешествие из непознатия град.

В големия град всичко трябва да изглежда точно така, както е в твоя град – ако градът е по-различен, за нищо не става. Автомобилите трябва да се движат задължително в дясната лента, хората трябва да имат същите телефони като твоя, листът с менюто в заведенията трябва да е със същата подредба, тоалетните трябва да изглеждат по същия начин както в твоя град. Впрочем, разглеждай само забележителностите, посочени в пътеводителя. Безмилостно издърпвай спътниците си от местата, маркирани в пътеводителя с една звезда – подминавай като сляп всичко останало и най-вече: екипирай се отлично. При разходка в чужд град най-добре обуй къси панталони за поход в планината, малка зелена шапка (с четка за бръснене), тежки туристически обувки (много подходящи за посещение на музеи) и здрава тояга. Движи се само в градове с население над 500 000 жители.

Когато жена ти изнемогне от умора, настъпва най-добрият момент да се покатериш на някоя кула или върху кметството; все пак си в чужд град – трябва да се насладиш на всичко, което той предлага. И когато накрая пред очите ти отделните детайли се размиват, можеш гордо да кажеш: Успях.

Преди да отпътуваш, изискай обяснение за разходите, и преговаряй за всеки един от тях; подобни неща те правят популярен, а и разведряват пътуването. Позволявай си повече, отколкото има в портфейла ти и компенсирай похарченото, като вървиш пеш точно тогава, когато пътуването с автомобил би било по-удачно, като даваш оскъдни бакшиши и като подозираш във всеки чужденец хищна хиена. И никога не забравяй основното правило за здравословно пътуване: Ядосвай се!

Обсъждай с жена си единствено злободневните грижи от ежедневието. Излей си всички ядове, които си насъбрал от офиса, и като цяло никога не забравяй, че имаш професионални ангажименти.

Когато пътуваш, първото нещо, което трябва да направиш след пристигането си на непознато място, е да изпратиш картички. Не е необходимо да обикаляш да ги търсиш, келнерът сам вижда, че искаш  няколко. Пиши нечетливо – това издава приповдигнато настроение. Надписвай картички навсякъде – във влака, в пещерата със сталактити и в клатещата се лодка. Счупи пълнителя на химикалката и разлей мастило наоколо. После ругай!

Основен закон на всяко правилно пътуване е: трябва нещо да се случва – и ти трябва да „имаш план“. Иначе пътуването не е никакво пътуване. Всяко абстрахиране от работата и професионалните задължения се основава на предварително изготвена програма, която не се спазва – и ако не я спазиш, хвърли вината върху жена си.

Изисквай навсякъде да си заобиколен от тишината на природата; когато я имаш, ругай, че няма нищо за правене. Една подобаваща лятна ваканция се изразява в това да струпаш около себе си същите онези хора, с които се срещаш и у дома – нека те придружат и в планинската хижа, и на танци, и във винарската изба. Когато посещаваш последните, се придържай стриктно към своята чудесна, изпитана носия: къс панталон, малка шапка (виж по-горе). Огледай се в помещението и изречи на глас: „Ами тук обстановката не е от най-елегантните!“. Ако другите са облечени със смокинг, най-добре кажи: „Фукльофци! Да носят смокинг на почивка!“. А ако ти самият си облечен със смокинг, а другите не, то тогава се развикай на жена си. Всъщност, като цяло непрекъснато се карай с жена си.

Обиколи в галоп непознатите градове и села – докато не ти увисне езикът, работата не е добре свършена; а и влакът, който трябва да хванеш, все пак е по-важен, отколкото един час, прекаран на спокойствие вечерта. Спокойните вечери са абсолютна безсмислица, да не си дошъл за това!

По време на пътуването, нещата трябва да са по-добре организирани, отколкото у дома. Бутни обратно на келнера недобре изстудената бутилка вино с физиономия, на която е изписано: „Ако управителят на моето имение ми изкара такова вино от избата, е уволнен!“ Дръж се така, все едно си израснал с това …

С дребнавите местни жители веднага започвай да говориш за политика, религия и за войната. Не запазвай мнението за себе си, кажи си всичко в прав текст! Говори силно, за да могат да те чуват – много чужди народи и без това имат проблеми със слуха. Когато се забавляваш, се смей, но с пълно гърло, така че другите да се ядосат, че в своята тъпотия не знаят за какво се смееш. Ако не владееш много добре чужди езици, тогава викай: ще те разберат по-добре.

Не се оставяй да бъдеш впечатлен.

Ако сте се събрали повечко мъже, тогава е удачно на някое по-високо място да запеете нещо на няколко гласа. Природата обожава това.

Действай. Ругай. Ядосвай се. И създавай хаос.

Източник: gutenberg.spiegel.de
Снимки: writelephant.com