На 14 октомври празнуваме Петковден

"Ти си застъпница на тези, които са в неволя, и пристанище на тези, които са изложени на бури! Твоят ковчег разлива благотворна струя и прогонва бесовските пълчища. Твоята църква лекува недъзите, дава зрение на слепите, очиства прокажените."

Света Петка е сред най-популярните и обичани български светици. Тя събира в едно образите на три християнски култа – на Параскева Епиватска, на римската великомъченица Параскева и на византийската Параскева от Ирони. 

В народните песни св. Петка прекрачва границата на световете, влиза в царството на мъртвите, отваря с ключовете на Света Богородица райските порти, отсъжда заедно със своя "събрат" Архангел Михаил хорските грехове, посредничи при отпращането на душите към "оня свят". Заедно със сестра си Неделя строи мост към отвъдното, по който успяват да преминат само праведните души. Да подготвя душите за отвъдното, сякаш е записано в самото й име. Света Петка е светица на петъчния ден. Петъкът подготвя почивката. Слага край на един трудов цикъл. Подготвя да започне следващия цикъл на живот и труд. 

Света Петка е покровителка на жените, родилките и дома. Тя се свързва и с невидимия домашен дух, стопанин, покровител на рода, и затова на деня й се извършват семейни, родови служби.

Света Петка се възприема и като чудодейна лечителка. На безплодните помага да забременеят, на незрящите – да прогледнат. 

Зимният Петковден завършва есенния цикъл, реколтата се прибира, стопанската година приключва, светът се подготвя за зима.

Казват, че св. Петка "повежда" светците и техните зимни празници. Най-близки роднини са й св. Димитър, неин племенник, и св.Архангел Михаил. 
Веднъж тя спасила племенника си Димитър, измолила от Господ да го освободи от заточение в долната земя. Когато това станало, пак се подредил светът, пак започнал да се празнува и Димитровден. 

В дванадесетте дни след Петковден не бива да се започва нова работа, защото ще завърши неуспешно. 

Каквото е времето на Петковден, такова ще е и на Димитровден, и на Архангеловден. 

Ако на Петковден грее слънце – зимата ще е лоша, а ако вали – добра. 

Споделено от: znam.bg
Изображение (заглавно): St. Petka Fresco at Zrze Monastery