От свойте дни ти никой не кълни, а трябва ли да носиш - понеси! ~ Бо Ин Ра

Вземи живота си, какъвто e!
Недей мисли: „Друг би могъл да бъде.“
От свойте дни ти никой не кълни,
а трябва ли да носиш – понеси!
И всичко в своя път ти благославяй –
благословен така ще си и ти!

Кой е Бо Ин Ра? Зад това духовно име, стои фигурата на немският поет, художник и Учител на мъдрост Йозеф Антон Шнайдерфранкен (1876-1943). Самият той пояснява: „В една брошура на издателството, излязла преди доста време, дадох следните по смисъл разяснения във връзка с трите срички „Bô Yin Râ“: – че тук не става въпрос за три „думи“, чието „значение“ би могло да разкрие някаква тайна, макар като срички те да отговарят на определени корени от древни езици, и че тези седем букви образуват „името“, еквивалентно на моето субстанциално прадуховно Битие, защото техните звукови и графични стойности отговарят на вечната ми духовна същност така, както определена, означена с букви, група от ноти отговаря на даден акорд.”

Учението на Bô Yin Râ е ефикасен лек срещу екзистенциалисткия нихилизъм, на който мнозина днес трудно устояват. То сочи крайния триумф на безстрашието, на Любовта и на творчеството над необратимата наглед разруха, която носят силите на Антидуха. Книгите му са част от онази особена категория, в която обикновено се включват т.н. свещени писания на всички времена и народи. Художествените произведения на Bô Yin Râ са визуален израз на онова, за което се говори в Учението му – познание и мъдрост в художествен образ.

Върви по пътя си с изправена глава и знай, че ти винаги си защитен най-добре, когато можеш да се уповаваш на себе си!

Омразата и Любовта са от едно “естество”, също както корените на житния стрък са от едно естество с класа, който дарява на човека питателна храна.

Само който е способен да изживее страданието до дъното на душата си, ще се окаже в крайна сметка способен и да прозре неговата лъжовност.

Зорко се пази от желанието да вземеш, преди да ти бъде дадено!

Всяко изкуство е душевен трепет, на който е придадена форма.

Създай си сам своето щастие и ти ще създадеш щастливи хора около себе си, ще проправиш една пътека за “щастието на човечеството”!

Трябва да се превърнеш за себе си и за другите в магнит на щастието, ако искаш скоро и без лутане да станеш творец на своето щастие.

Не си мисли, че можеш безнаказано да натрапиш на детето си удобните за теб духовни окови само защото като човек то не знае още нищо за себе си и за своето достойнство!

Напразни ще са опитите ти да даряваш радост на другите, докато продължаваш да се съмняваш в способността си да създаваш радост.

От „Максими”

Всеки, който твърдо иска да постигне целта, трябва да спре да обръща внимание на праха от всекидневието и на малките петна, появили се на дрeхата му по неговия път.

Кракът ти ще остане трайно залепнал  на едно и също място и ти никога няма да се довериш на своите крачки, ако се оставиш да бъдеш смутен по своя път от грешките, които не можеш да избегнеш напълно.

Ти ще загубиш най-ценните си сили, ако искаш да подражаваш на „светеца“ и ако се опитваш на всяка цена да се запазиш „без грешки“…

Не можеш да използваш силите си, ако постоянно си загрижен да избягваш всяка грешка, защото навсякъде където си истински деен, ще изпадаш същевременно в грешки и прегрешения, без да си го искал.

А паднеш ли дълбоко там, където не си искал да паднеш, вдигни се веднага и забрави, че някога си падал!

Но дори и тогава, когато твоята воля те е довела до падение, не бива да имаш друга грижа освен моментално пак да се изправиш на крака!

Наистина по-добре крачи напред този, който чувства в себе си силата да се изправи след падането, отколкото оня, който е в непрекъснат страх избягва всякакво препъване!

От „Книга за живия Бог“

Снимки: Vier Prinzen zu Schaumburg-Lippe

15833 Преглеждания