Великолепните любовници ♥ Роми ШНАЙДЕР и Ален ДЕЛОН в изложба

Парижката галерия Galerie de l'Instant посвещава най-новата си изложба на актьорите, чиято любовна история вълнува сърцата и до днес. „Великолепните любовници” на Франция и XX век – Роми Шнайдер и Ален Делон, и емоционални фотографии от времето, когато двамата актьори снимаха заедно, обичаха се и се разделяха, но винаги намираха път един към друг.

Тяхната първа среща е в 1958 г. – младата немска актриса долита за снимките на филма „Кристина”, а екранният й партньор Делон я чака на летището с  букет червени рози. Още през първия снимачен ден между двамата се разгаря скандал, но с изграждането на образа на влюбени във филма, актьорите се справят великолепно. В края на краищата, любовта побеждава не само на екрана и година по-късно, Делон и Шнайдер са вече сгодени. 

След снимките на „Роко и неговите братя” (1960) на Лукино Висконти, на които Ален отива заедно със своята любима, режисьорът кани двойката да участва в скандалната пиеса на Джон Форд „Колко жалко, че си развратница!“. Постановката има огромен успех, а Роми се превръща в една от  най-ухажваните актриси. Шанел, която вече облича звездите Жана Моро, Ингрид Бергман и Делфин Сейриг, е възхитена от младата актриса и я посвещава в тънкостите на модата – как да се грижи за външния си вид, за храната и фигурата си. По съвет на Коко, Роми започва да плува, а Мадмоазел я съветва как да се движи грациозно и да се държи в обществото. Така Шнайдер се превръща в една от най-елегантните филмови икони на своето време, актрисата, която обожава красивите шапки и винаги ги украсява с брошка или панделка.

През 1964 г. пътищата на Роми и Ален се разделят, а през 1968-ма, двамата отново се срещат – на снимачната площадка на легендарния филм „Басейнът”. Френският режисьор Жак Дере устройва среща не на двама млада актьори, а на водещите звезди на френското кино. Този път страстта се разгаря само на екрана, а зад кадър остава нежното приятелство. Поне така било през първите месеци на снимките.

За това как са се срещнали „Великолепните любовници”, как заедно са снимали филми и са играли в театъра, какво е било съвместното им житейско пътешествие от първата до последната среща, за всичко това разказва изложбата, която се открива на 22 март в Париж и ще продължи до 7 юни. 

Роми Шнайдер и Ален Делон на снимките на филма „Басейнът”, 1968

Роми Шнайдер и Ален Делон в Южна Франция, 1962

След годежа им през 1959 г. наричат Роми и Ален „младоженците на Европа”


На снимките на филма „Роко и неговите братя”, 1960

Делон и Роми Шнайдер в Chanel в Кан, 1962

Източник и снимки: vogue.ru

7706 Преглеждания