Правилата на 66-годишния италиански предприемач, милиардер и плейбой

(Flavio Briatore ~ Yu Kuang Chou Photography)

Сам създадох себе си. Не съм ничий наследник. Всички в семейството ми бяха учители, а аз самият никога не съм искал да уча някого. Във времената на  моята младост хората имаха повече възможности отколкото сега. Как стояха нещата тогава? Ако имаш мозък, още утре ще получиш добра работа. А днес начетени студенти са принудени да работят като сервитьори.

Късметът е резултат от последователни действия. Да, наистина има и съдба, и докато късметът е нужно постоянно да бъде подклаждан, като огън в камина, то за съдбата трябва да сте готови. А това не е просто нещо.

За да мога да се влюбя, жената трябва да умее да ме разсмива. А още по-нататък, тя трябва да се съобрази с две условия – да ми бъде вярна и да не ми лази по нервите. Както виждате, нямам големи изисквания.

Никога не съм предпочитал веселите работи - при мен нещата се случват естествено. Нужно е да имаш тънък усет какво е важно в даден момент – да водите преговори или просто да изпиете чаша шампанско.

Аз изобщо не съм революционер по натура. Предпочитам здраво да стоя на земята, да работя и да се забавлявам. В този смисъл имам типично италиански начин на живот.

Не обичам думата „богатство”. То нищо не значи. Качеството на живот не винаги зависи от парите. Не искам да ставам по-богат – животът е един и трябва просто да му придадеш качество. Усещането за богатство не може да бъде купено, то трябва да бъде вътре в теб. Ако го имаш – ще получиш и парите.

(Flavio Briatore ~ Yu Kuang Chou Photography)

Всичко, което правя, независимо дали „Формула 1” е клубен или хотелски бизнес и модна линия, всичко това има една цел – търся нов стил на  живот.

В живота си съм се обръщал всичко на всичко към двама гении, но те бяха истински. Единият беше Лучано Бенетон, а вторият – Бърни Екълстоун. Никой не ми е повлиял по-силно от тях двамата.

Имам репутация на плейбой, защото в сравнение с много други мъже, аз никога не съм криел, че искам да се забавлявам. Имал съм фантастични любовници, с които съм близък и до сега. Винаги се отнасям сериозно към всяко нещо – за забавленията също трябва да имаш умения. Кодекса на честта на плейбоя предполага, че вие си имате и основна работа. Познавам много богати хора и сред тях няма нито един безделник. А аз имам адски много енергия. Всяка сутрин в 8 аз съм в офиса, независимо че цяла вечер сме били на купон. Моето състояние на духа е останало на 29 години. Някои умират на 18, някои на 40, други на 80. Виждал съм ги всичките варианти. Трябва да направиш така, че да ти провърви и да умреш възможно най-късно.

Парите са като телесната температура. Трябва да имаш такава.

Партита – това по принцип винаги е скучна работа.  Да организираш весело празненство е по-сложно, отколкото да заработиш прилични пари. Тези вечеринки зависят от хората, а голяма част от тях рядко умеят да се веселят истински.

Снимка(заглавна): Flavio Briatore (Photo by Daniele Cruciani - Agenzia Olycom)