Повяхнал съм ~ бъди щедра на любов ♥ Любовно от ЕКЗЮПЕРИ

Писмата на великите

7 романтични писма на ЕКЗЮПЕРИ до любимата му Натали ПАЛЕЙ, 1942г.

 

♥ Второ писмо

Вчера ти изпратих писмо и внезапно се изплаших. Ти не позвъни. Помислих, че не ти е харесало.

Не зная, наистина, как ти се е сторило, но повярвай ми, в него има толкова нежност.

Приеми моя подарък - обещавам, никога да не те лъжа. Разбира се, някои неща ще премълчавам. Моите спомени не принадлежат единствено на мен. Позорно е, когато изповедта се превърне в предателство. Но теб аз няма да лъжа, въпреки цялата многозначителност на моето мълчание. В душата ми е светло и ясно. И аз няма да засенча тая светлина с политика. Никога.

Веднага ще ти кажа истината - имал съм много любовни истории, ако наистина могат да се нарекат любовни. Но никога не съм изричал онези думи. Никога не съм изричал просто така „обичам те”,любима” - само за да съблазня или привлека. Никога не съм бъркал насладата с любовта. И дори съм бил жесток, отказвайки да изрека тези святи думи. Те са се отронвали от устните ми само три пъти в живота. Ако съм бил изпълнен с нежност, съм казвал „пълен съм с нежност”, но не съм казвал „обичам те”.

Теб те нарекох „любима”, защото е истина. И вярвай ми, вече никога не бих ги казал на друга. Кратки са озаренията на сърцето. Аз срещнах любовта, навярно за последен път…

В живота ми нищо не се променя. Но това е истината.

Ще ти кажа и още нещо. Аз съм твърде резервиран и не съм споделял с теб за онези стари ангажименти, с които ми е невъзможно да приключа. И ако един ден узнаеш за тях, не мисли, че са възникнали след нашата среща. Аз дълбоко уважавам туптящото сърце. Объркан съм и толкова неловък, но никога не бих предал любовта.

Това писмо ще ти се стори вероятно още по-нелепо от предишното. Нелепо и безсмислено. Но думите сами напират на езика ми и изричат това. Не си играя с пролетта и чудесата.

Случващото се с мен е необичайно странно. Най-доброто, което можеш да сториш сега, е да сложиш ръката си на добра самарянка върху челото ми.

Измъчен съм, нещастен - моля те, излекувай ме.

Сляп съм - помогни ми да прогледна.

Повяхнал съм - бъди щедра на любов.

Не ме наранявай твърде силно без причина и ме спаси от възможността да ти причиня болка.

Винаги бъди в мир.

Антоан

Източник: fotostrana.ru
Снимки: Natalie Paley wearing Lucien Lelong, 1929 - theredlist.com; 

10506 Преглеждания