„Не следва да се встъпва в брак с известни, велики мъже – велики художници, артисти, учени, музиканти, лекари.”

Тази емигрантска книжка, написана от професор Херлинг и издадена в Женева през 1930-та, дава безценни съвети на жените как да избират бъдещ съпруг.

Интересно е да хвърлим поглед в миналото и да сравним поведението на мъжете тогава и сега. Преди почти век, повечето мъже са пили, гуляли, безделничили и са демонстрирали неразумен характер – точно както и сега. Затова и съветите в тази книжка са все така актуални.

Дами, готови ли сте да встъпите в брак с неподходящ за вас избраник? То пък може да се окаже, че други няма…

The Arnolfini Portrait (The Arnolfini Wedding, The Arnolfini Marriage, the Portrait of Giovanni Arnolfini and his Wife), 1434, by Jan van Eyck

И така, не бива да встъпвате в брак с мъж:

Който е уверен, че всичко което прави, е превъзходно.

Който не може да мине покрай огледалото, без да се полюбува на себе си.

Който всяка седмица или по-често сменя възлюбената си.

Който има пристрастия към картите и алкохола.

Който има навик да си гризе ноктите или ходи постоянно с мръсни нокти. Следва да не се омъжвате за човек нечистоплътен.

Не бива да се омъжвате за тежкоболен мъж, защото семейното огнище, което следва да бъде създадено от младите съпрузи, не се явява санаториум, а гнездо, в което трябва да се роди ново и здраво поколение.

Не бива да стъпвате в брак с мъж, който има слава на човек твърде неразумен.

Който е нравствено малоценен, например, е лъжец.

Който няма за цел да заработва за приличен живот на жена си, а също и на потомството си.

Който е стиснат и няма за цел да обсипва с подаръци своята съпруга, да я води по театри и пътешествия – където тя пожелае.

Който не се интересува от това, че жената трябва да бъде радостна и щастлива - все пак нейното настроение и здраве са основа за благополучието на семейния живот.

♥ Не трябва да се встъпва в брак с мъж, който има неуравновесена натура.

Който не може и 5 минути да седи спокоен на едно място.

Който има глас, наподобяващ кучешки лай или звук от счупено стъкло – такъв глас свидетелства за свадливост и нетърпимост. Такъв мъж в никакъв случай не се явява добър.

Бъдете много осторожни с мъж, който се явява единствен син в семейството. Такива мъже са плод на майки, страдащи от инфантилизъм, когато жената е лишена от възможността да роди още деца.

Който е по-стар от вас с повече от 12 години или вие сте по-възрастна от мъжа с повече от 12 години.

Не следва да се встъпва в брак с известни, велики мъже – велики художници, артисти, учени, музиканти, лекари. В болшинство от случаите, тези хора на нервни и изцяло посветени на своето велико дело.

За брак не бива да се разглеждат и Дон Жуановците. Вълкът козината си мени, но нравът – никога”. Такъв мъж не може да създаде здраво семейство.

Опасни за брак са мъжете, посетители на публични домове – те са се сдобили с болна душа и тяло. Встъпвайки в брак, те са уверени, че са здрави, но крият у себе си страшни болести, които могат да погубят и вас, и вашето семейство.

Горчиво!

Източник и снимка: fanweek.ru
Картина: en.wikipedia.org