„Преживейте заедно всички сезони, преди да вземете най-важните решения.“

Ричард Темплар е псевдоним на британски писател, автор на литература за самоусъвършенстване. Проницателен наблюдател, той забелязва тънките, но съществени разлики в поведението на хората, които успяват, и онези, които се провалят. 

Написва поредица от книги с по стотина правила, които незабавно се превръщат в бестселъри и се превеждат и издават в десетки страни. Най-известната му книга е "Правилата на живота", която се превръща в негова запазена марка. "Правилата на любовта" е сред най-популярните му, в която ни предлага пътеводител в света на емоциите, който ще ни помогне да бъдем обичани и щастливи.

Ако последната ви връзка ви е разтърсила емоционално, най-добре излекувайте раните си, преди да се огледате за нов любим и партньор. В противен случай няма да проявите истинската си същност и няма да можете да се фокусирате върху новия човек, защото ще сте заети със себе си.

Независимо дали сигналите са дребни или значителни, дали става дума за пари, секс, лошо настроение, месторабота, тайни, лъжи или каквото и да било друго, можете да си измислите куп несъществуващи проблеми, ако вменявате на партньора си всички недостатъци на предишния.

Научете се да се чувствате щастливи и уверени дори когато сте сами. Така няма да се озовете впримчени в нежелана ситуация поради страха, че ще ви изоставят. Ако видите, че не се получава, просто можете да си тръгнете. Твърде много хора влачат с години лишени от радост връзки поради ужаса от самотата.

Не поставяйте любимия си на пиедестал и не очаквайте да се задържи на него. Как ще се почувствате, ако красивата ви половинка напълнее или вашият образец на почтеността излъже шефа си, или стабилната ви опора внезапно рухне? Рано или късно партньорът ви ще прояви своята човешка природа. Ще изпитате ли разочарование? Няма да е честно, повярвайте ми. Човекът до вас никога не е претендирал, че е божество – вие сте го издигнали на пиедестал. Неговата – или нейната – единствена вина е, че е слязъл, за да се по-разтъпче на воля.

Смехът е по-ценен и от злато. Чувството за хумор е строго индивидуална черта, някои хора просто ни разсмиват повече от други. Откриете ли човека, който ви разсмива повече от всеки друг, нека той бъде вашият партньор в брака. Това е моят съвет. Стига да е от подходящия пол, разбира се.

Най-върховното попадение е личност, която ви кара да се смеете над самите себе си. Така най-лесно ще преодолеете всички премеждия в живота си.

Ако срещнете човек, който е съвършен във всяко друго отношение, но е алкохолик или насилник, или склонен към изневери, не се надявайте да го промените. Моля ви, не се самозалъгвайте. Нищо чудно да пази поведение през първите няколко месеца или дори години, но рано или късно, когато първоначалната еуфория премине и отново се появи стресът на всекидневието, ще се върне към старите си навици. Да не кажете, че не съм ви предупредил.

Ако партньорът ви истински милее за вас, той ще го покаже съвсем ясно. Но ако поставя себе си на първо място, а вас възприема като част от пейзажа, нищо няма да се промени. Ако партньорът ви пренебрегва сега, в началото на връзката ви, по-нататък ще става все по-зле. Не си въобразявайте, че ако заживеете заедно или се ожените, нещата ще се оправят, защото отсега мога да ви кажа, че ще стане по-лошо.

Хубавият секс е прекрасно нещо. Ако няма сексуално привличане, дори в самото начало връзката е обречена. От друга страна, най-хубавите връзки са съюз за цял живот, а либидото по някое време може и да пресекне. Ако взаимоотношенията ви са изградени единствено върху секса, здравата ще загазите, когато ви налегнат грижи за децата, за парите, за възрастните родители, за кариерата и всякакви други проблеми, които животът рано или късно ще ви поднесе. Добрият секс няма да ги реши.

Доверието играе най-съществена роля между партньорите. Без значение дали говорим за вярност, за дадени обещания, ограничаване на разходите в границите на възможното или каквото се сетите друго. Ако нямате доверие на партньора си, никога няма да бъдете щастливи.

Ако ви става мъчно, когато партньорът ви забрави рождения ви ден, предупредете го няколко дни предварително и вижте какъв ще е резултатът. Разбирам, че не ви се ще да си губите времето с човек, когото не го е грижа за вас, и с пълно основание, но някои хора просто забравят, тъй че дайте им шанс.

Щом се уверите, че на любовта ви не отвръщат с любов, проявете смелост и първи си тръгнете. Трудно ще преглътнете загубата на обичан човек, но ще сте опазили гордостта си и някой ден, когато се обърнете назад, ще си дадете сметка колко смело и правилно е било решението ви.

Ако не изпитвате любов към настоящия си партньор, рано или късно ще срещнете някой, в когото ще се влюбите безумно. Ами ако се случи утре или след седмица? Тогава какво ще правите? Единственото решение за вас е да сте свободни и необвързани, когато любовта се появи на хоризонта. А за да се случи това, е необходимо още сега да се откъснете от настоящия си партньор.

Партньорите в една силна връзка не си налагат зависимост един на друг. Те взаимно окуражават независимостта си. Ако партньорът ви обича такива, каквито сте, няма да се опитва да ви промени, а ще ви помогне да се чувствате по-силни, по-уверени и стабилни като личности, а и ще подхранва доброто ви самочувствие.

Ако никой от вас не поставя другия на първо място, много голяма е вероятността често да се карате или да се отчуждите и всеки да прави както си науми.

Ако сте постоянно и неотлъчно заедно, има опасност всеки от вас да се превърне в някакво хибридно създание, взело черти и от двама ви, и накрая ще престанете да виждате човека, в когото сте се влюбили. Ако „се залепите” един за друг, взаимоотношенията ви няма да спечелят от това, защото искрата ще угасне, магията ще изчезне и ще ви остане само скуката и еднообразието.

Никога не трябва да се налага партньорът ви да ви прикрива, да ви търси оправдания или да се извинява от ваше име.

Жестовете, които говорят за любов, невинаги са под формата на „дребни услуги”. Понякога ще усетите, че ви се дава свобода точно когато се нуждаете от нея. Тъй че ако чуете „Върви за риба, днес аз изцяло ще поема децата”, да знаете, че преводът гласи „обичам те”.

Зрелите хора не вдигат скандали. Те спорят, изтъкват аргументи, обсъждат. Дават израз на чувствата си и не крият, когато са обидени, гневни или разстроени. Но техните караници не изискват извинение, за да бъдат преодолени.

По правило ако партньорът ви е нещастен, това е ваш проблем. По-скоро общ проблем, който изисква двамата да го огледате от всички страни и заедно да намерите решение. Ето защо използваме думата „партньор” (а също и защото е коректна и към двете страни и не визира наличието или отсъствието на брак, нито към кой пол принадлежите). Партньорството се гради от двама. Щом партньорът ви се измъчва, то проблемът е и ваш.

Създавайки връзка, от вас се очаква да сте приятел и сексуален партньор, довереник, съюзник и утешител. Една роля обаче ви е забранена: тази на родител. Човекът до вас е пълнолетен и не се нуждае от мама и татко, защото детството е отминало.

Не познавам човек, който да не се дразни от партньора си по една или друга причина. Неизбежно. Съществува едно основно правило – винаги подхождайте с чувство за хумор, когато признавате пред партньора си какво ви дразни.

Отнасяйте се справедливо към партньора си, иначе живеете в заблуда, че отношенията ви са равнопоставени. Ако обичате човека до себе си, това е един от основните начини да го покажете. Независимо от възпитанието, образованието и културата, към която принадлежите, единственото справедливо решение е да влагате по равно време и усилия в съвместния си живот. С други думи, щом се върнете от работа, не бързайте да вдигнете крака в очакване партньорът ви да приготви вечерята. Не се излежавайте всяка сутрин, докато тя вече е на крак и е поела грижите за децата. Необходимо е двамата да си разделите работата поравно.

Наскоро попаднах на проучване, според което ако постоянно напомняте на някого да направи нещо, желанието му да го свърши е нищожно в сравнение с готовността, ако не му натяквате. Въпросът е, че този вид повторение е безсмислен. Ако партньорът ви не е склонен да изпълни дадена задача от любов към вас, определено няма да го направи, като му натяквате. Ще предизвикате единствено враждебност и обтягане на взаимоотношенията ви, което ще навреди и на двама ви.

За да бъде градивна любовта ви, насочете я към хората, не към себе си. Престанете да търсите внимание за себе си и помислете за другите.

Когато обичате един човек, сексът е израз на любовта ви. Това не е удобен начин за разтоварване на физиката, за облекчаване на сексуалното напрежение. Този вид удовлетворение също ще последва, но водещото желание е да изразите любовта си по най-интимен, личен и открит начин.

Няма как да градите хармонични взаимоотношения, ако се опитвате да контролирате партньора си. Самият факт, че вземате решение от негово – или нейно – име, подкопава самочувствието и самоуважението на човека до вас, а това е недопустимо, ако изпитвате истинска любов към него.

Повечето дребни спорове се коренят в нещо съвсем друго. Ако ви се струва, че многократно подхващате все един и същ спор, голяма е вероятността да се наложи да разнищите някоя от тия теми фантоми, защото разногласията няма да отпаднат, докато не напипате истинския проблем.

Усещането, че си мъченик, върви с цупенето. Всъщност то е негово продължение. Мъченичеството и мусенето са игри, които създават напрежение и пораждат спорове. Което е недопустимо за умните и зрели хора.

Никога – никога! – не вземайте страната на ваш роднина срещу партньора си – помнете кой е „вашият” човек в групата. Ако смятате, че правото е на страната на роднините ви, по-късно можете да обсъдите въпроса насаме, но тук говорим за основен принцип: дължите на партньора си защита срещу всеки упрек или акт на агресивност от страна на ваш роднина, независимо кой е бил крив и кой прав.

Всеки ден вие избирате дали да продължите тази връзка. Ако нещо не върви, значи избирате така да си остане или избирате да останете, въпреки че не виждате как отношенията могат да се изгладят. Бъдете щастливи с онова, което имате, или решете и си тръгнете, но не се заблуждавайте, че нямате избор. Ако допуснете да се самосъжалявате, все едно захвърляте отговорността за собствения си живот. Проумейте, че сами сте отговорни за сегашното състояние на нещата. Ако сте щастливи, значи можете да се поздравите, защото го заслужавате. Ако не се чувствате щастливи, единственият човек, който може да промени нещо, това сте вие и никой няма да е виновен, ако решите да оставите нещата такива, каквито са.

Няма разрив, за който да не са допринесли и двамата партньори. И двете страни носят отговорност за раздялата. Важното тук е, че ще се разделите като приятели – или поне по-малко огорчени, – ако и двамата открито поемете част от отговорността (дори всъщност да мислите друго). Ако не си дадете сметка в кои моменти е трябвало да постъпите по различен начин, рискувате да допуснете същата грешка следващия път, когато се влюбите – или отново ще изберете неподходящ партньор, или ще възприемете онова вредно поведение, щом сметнете, че връзката ви е „стабилна”.

Избрано от Ричард Темплар, „Правилата на любовта“, изд. Обсидиан
Снимка: twitter.com