„Самовлюбеният нарцистичен Аз е неспособен да даде нищо на другите, защото е едно окаяно, пусто човешко същество…“

Световноизвестният авторитет по проблемите и уменията на общуването, Лилиан Глас и има ли противоотрова, когато си имаме работа с нарцистична персона, споделено от бестселъра й „Отровните хора“ (изд. Сиела).

(Echo and Narcissus, 1903 by John William Waterhouse, Walker Art Gallery, Liverpool)

Самовлюбеният нарцистичен Аз разбира от дума само когато това, което му говорите, е свързано по някакъв начин с него самия, Ето защо при хората от този тип най-ефективна е техниката на отрупване с любов и нежност, тъй като причината за тяхната самовлюбеност и егоцентричност се крие във факта, че дълбоко в себе си те са уплашени, неуверени и емоционално недоразвити човешки същества. 

Като знаете това, ще съумявате по-добре да ги разбирате, да сте по-чувствителни спрямо техните нужди и по-способни да се справяте с тях. Те не се държат нарочно егоистично, а просто са си такива, тъй като напълно им липсва себеуважение. Самовлюбеният нарцистичен Аз е неспособен да даде нищо на другите, защото е едно окаяно, пусто човешко същество, което просто няма какво да даде. 

Ако присъщата на този тип човек егоцентричност ви изкара от търпение, техниката за разтоварване от напрежението ще ви освободи от чувството за безсилие и същевременно ще ви помогне да продължите да общувате със Самовлюбения нарцистичен Аз. 

Когато се почувствате наранени от неговото егоистично и лишено от отзивчивост спрямо вашите нужди държание, трябва да дадете външен израз на това, което ви измъчва, като си послужите с техниката на прекия сблъсък. Но го направете спокойно и овладяно, тъй като в противен случай Самовлюбеният нарцистичен Аз просто няма да ви чуе. Ако тонът ви е обвинителен или хленчещ, той вероятно ще заеме отбранителна позиция, като или ще ви нападне словесно, или ще отрича факта, че се държи егоистично. Помнете, че егото на този тип хора е крехко като яйчена черупка. 

Ако Самовлюбеният нарцистичен Аз ви отделя време само когато на него му е удобно, не обръща внимание какво му говорите и се интересува само и единствено от това, което го засяга лично, възможно е да си зададете въпроса защо изобщо сте с този човек. Вероятно ще решите да го изключите напълно от живота си. Повечето хора, които по-дълго време са имали взаимоотношения с някой Самовлюбен нарцистичен Аз, обикновено в края на краищата прибягват до техниката на пълното изключване, тъй като търпението им се е изчерпило. След като сте се разделили с този тип човек, може да използвате не само техниката за спиране на затормозяващите мисли, но и тази на хумора, като се съсредоточите върху абсурдността на личност като Самовлюбения нарцистичен Аз.

От: „Отровните хора“, Лилиан Глас, изд. Сиела
Картина: Echo and Narcissus, 1903 by John William Waterhouse, Walker Art Gallery, Liverpool; chinaoilpaintinggallery