„На какво се дължи разликата между един здрав, щастлив човек и един нещастен, мрачен човек? На избора!“

Авторитетното издание „Ню Йорк Таймс“ определя сър Джон Маркс Темпълтън (1912 ~ 2008) като „доайен на глобалното инвестиране“. През 1992 г. един от най-влиятелните мениджъри в областта на международните инвестиции се оттегля от финансовия свят и посвещава времето си на активна филантропска дейност. Неговата фондация финансира и наградата „Темпълтън“ за напредък в религията, връчвана на изтъкнати личности с принос за духовния прогрес. Автор и редактор е на много книги, сред които „Закони на живота“, „Бог ли е единствената реалност?“, „Доказателства на предназначението“ и „Смиреният подход“.

(1912 ~ 2008)

Мярка за духовно здраве е склонността да се открива добро навсякъде
(„Закони на живота. 200 вечни духовни принципа“)

Забелязали ли сте как някои хора са щастливи, независимо от случващото се в живота им? Духът им е жизнерадостен, а личността им сякаш искри. Нещо като енергийно поле сякаш се излъчва от лицата им, от думите им, от начина, по който вървят. Има и други, които са предразположени към мрачни, негативни мисли. На тях като че ли непрекъснато им се случват лоши неща. На какво се дължи разликата между един здрав, щастлив човек и един нещастен, мрачен човек? На избора! Единият е оптимист, а другият – песимист. Оптимистът вижда доброто във всичко, осланя се на най-надеждната и радостна страна на нещата, приемайки най-успешния възможен изход за всяка ситуация. Песимистът вижда само тъмната страна на живота. Това са видове нагласа, а не събития.

„Пет-шест годишни деца могат да се обучат на оптимистична нагласа. Родителите трябва да им говорят за свои минали оптимистични преживявания. Родителите могат да помогнат на децата да развият чувство за контрол и оптимистична нагласа.“ ~ Джулиъс и Зелла СЕГАЛ, „Да отгледаме оптимист“

На кормилото на всяко велико начинание обикновено има оптимист. Без оптимизъм Магелан никога не би обиколил по море Земята. Без оптимизъм Чарлс Линдберг не би прекосил Атлантическия океан за първи път със самолет, отваряйки пътя за междуконтинентални пътувания. Без вяра, че нещата могат да се променят за добро, в различните страни нямаше да има социални и политически реформи.

Много пъти съм се смайвал от благотворното въздействие на положителното мислене върху здравето, докато мрачните негативни мисли обикновено причиняват болести. Задържането на негативни мисли може да е опасно. В Библията Йов заявява: „Страшното, от което се ужасявах, то ме и постигна” (Йов 3:25). И Йов не е последният, открил, че можеш да си навлечеш катастрофа с нездраво мислене!

От време на време човек се натъква на някои пределно ясни примери. Преди няколко години лондонският „Дейли Мейл“ публикува репортаж, описващ смъртта на Джем Гилбърт, британска тенис звезда. Умряла, когато зъболекарят се канел да й извади зъб. Години по-рано, когато Джем Гилбърт била малко момиче, отишла на зъболекар заедно с майка си, на която трябвало да извадят зъб. Тогава се случило нещо необикновено и трагично. Момиченцето ужасено наблюдавало как майка му умира на зъболекарския стол. Какво се случило? Нейното съзнание нарисувало незаличима картина как тя самата умира по същия начин. Картината се превърнала в мисловна реалност. Джем Гилбърт я носила в главата си в продължение на трийсет години. Този страх станал толкова истински, че тя никога не ходела на зъболекар, колкото и да се нуждаела от лечение. Накрая дошъл моментът, когато болката станала толкова силна, че тя най-после се съгласила зъболекарят да я посети в дома й на морския бряг в Съсекс, за да извади болния зъб. Семейният лекар и пасторът й били при нея и тя седнала на стола. Зъболекарят извадил инструментите си и като ги видяла, тя умряла!

„Утринната ви мисъл може да определи поведението ви през целия ден. Оптимистичните мисли ще направят деня ви светъл и резултатен, докато песимистичните ще го превърнат в нещо досадно и безполезно. Посрещайте всеки ден с радост, с усмивка и смелост и по естествен път ще стане така, че работата ви ще е истински удоволствие, а напредъкът – приятно постижение.“ ~ Уилям М. ПЕК

Журналистът от „Дейли Мейл“ отбелязва, че Джем Гилбърт станала жертва на „трийсетгодишна мисъл“. Това е екстремен случай, разбира се, но хората по цял свят си вредят много, като таят нагласи, водещи до болести, съчетани с чувство на страх, неуспех, вина и омраза. Очевидно, най-важната техника за добро здраве, особено душевно, е да отървете ума си от нездравите мисли. Бърнард Барух казва: „Две неща са много вредни за сърцето: тичането нагоре по стълби и одумването на хора“. Това се отнася не само за сърцето, а за цялото физическо съществуване.

Несъмнено стъпката, която е доказано полезна за въздействието на положителната нагласа върху физическото благополучие, е утвърждаването или използването на определени положителни твърдения. Думите са като динамит! Думите, които използваме обикновено, са отражение на дълбоко вкоренени мисли, а мислите могат да въздействат върху всеки аспект от живота ни. Полезните за благополучието сили могат да бъдат стимулирани чрез постоянно използване на положителни думи или утвърждавания, факт е, че положителното мислене обикновено е по-силно от отрицателното, така, както вярата е по-силна от страха.

„Ако гледате на света с тесен кръгозор, той ви изглежда тесен. Ако го погледнете подло, той ви се струва подъл! Ако го гледате егоистично, ще е много егоистичен! Но ако го погледнете широко, щедро, приятелски, какви чудесни хора ще откриете в него!“ ~ Хоръс РЪТЛИДЖ

Правилно използваните утвърждавания могат да подобрят вашето здраве, да удължат живота ви, да подмладят вашето тяло, да ви донесат повече щастие и успех, и най-важното – душевно спокойствие. Ето няколко примера на утвърждавания, които са били използвани с успех: 

„Цялото ми същество е в цъфтящо здраве.
1. Аз мисля за здравето. Практикувам здраве. Чувствам се здрав.
2. Аз съм Божие чедо. В Него аз живея, движа се и съществувам. Аз съм силен, жизнен и радостен. Божието царство е в мен и аз съм благодарен.
3. Днес се чувствам чудесно. Това ще е щастлив ден от моя живот!“

Из: „Закони на живота. 200 вечни духовни принципа“, Джон Маркс Темпълтън, ИК Кибеа
Снимка: templetonprize.org