Животът ви не бива да се превръща в извинение; той трябва да е изява на възможностите ви ♥ Анди АНДРЮС

„Вие продавате свободата си всеки път, когато обвините родителите си, партньора си, шефа си или колегата си за положението, в което сте в момента.“

Продаване на свободата

Продавате ли красотата или свободата си на заинтересованите купувачи? Твърде много хора разменят онова, което имат за сигурност, като дори не го осъзнават. Има разлика между това да се възползваш от някаква възможност и да влезеш в капан. Много важно е да се знае кое е избор и кое капан. Отговорността пада върху вас. Вие сте отговорни за миналото и бъдещето си.  Лошата новина е, че миналото е вече е извън контрол, а добрата – че бъдещето е в ръцете ви.

Вие продавате свободата си всеки път, когато обвините родителите си, партньора си, шефа си или колегата си за положението, в което сте в момента. Вие продавате свободата си всеки път, когато обвините образованието си (или липсата на такова), гените си или мрежата от обстоятелства, която обгръща ежедневието ни. Ако си позволите да хвърлите вината за липсата на успехи върху тези неконтролируеми сили, ще затънете в тресавището на миналото и ще станете жертва на страховете и разочарованията си.

Не бива да си позволявате да стоите в хватката на миналото. Избирайки поемането на отговорност, вие получавате шанс да не продадете бъдещето си на обстоятелства, които сте решили да не контролирате. Настоящото ви състояние – умствено, духовно, емоционално, финансово и физическо (в голяма степен) – се дължи на взетите от вас решения. Решенията ви винаги се определят от мисленето ви. Ето защо настоящото ви умствено, физическо, духовно, емоционално и финансово състояние зависи от качеството на мислите ви, вижданията ви за живота и вярванията ви относно вас и другите хора. С други думи, мисленето е в основата на всичко. Наистина ли копнеете да промените коренно живота си? Променете мисленето си!

Извършване на лична инвентаризация

За да поемете отговорност за живота си, първо трябва да направите „лична   инвентаризация” на настоящето си. Направете оценка на това как се справяте емоционално, физически, финансово, духовно, социално, професионално и в семейството.

Преодоляване на страха от провал

Когато се замисли за отговорното решение, човек обикновено се сблъсква със страха от провал. Осъзнава следното нещо: ако контролирам живота си, вината за евентуалните ми неуспехи ще е моя! Бог не ви е дарил със способността винаги да взимате правилни решения. Обаче ви е дарил със способността да поправяте грешките си. Не позволявайте на колебанията в емоционалното ви състояние да ви отклоняват от поетия курс. Животът ви не бива да се превръща в извинение; той трябва да е изява – демонстрация на възможностите ви. Разумът ми няма да витае в проблемите на миналото –той ще живее в решенията за бъдещето. Друг начин за възприемане на провала е да си зададем въпроса как можем да го използваме за реализиране на успехи. Дали достигането на дъното не е сигнал, че е време за оттласкване? Колкото и странно да изглежда, това е така! Защо? Защото великите идеи и вдъхновението тръгват от дъното. Томас Уотсън, един от основателите на IBM казва: „Точно  оттам тръгва успехът – от далечния край на провала.” По принцип, когато нещата не вървят по план, трябва да се направи корекция в курса. Всички ние сме чували за Томас Едисон и за неговите десет хиляди неуспешни опита да създаде електрическа крушка. Той казва: „Аз не съм се провалял. Просто открих десет хиляди начина за това как не се прави електрическа крушка.”

Когато гледате на провалите като на възможности за растеж и открития, вие се освобождавате от страха от поражение. Как може човек да се провали, ако „провалите” са просто уроци, които човек научава по пътя си към успеха?

Избрано от: „Седемте решения“, Анди Андрюс, изд. Скайпринт, 2016 г.
Снимка: en.wikipedia.org

5995 Преглеждания