♥ Почитаме РАДИЧКОВ през любимия му януари с нова книга и документален филм

Серията от събития отбелязва Месеца на Радичков за 4-та поредна година и поставя акцент на първото самостоятелно издание на повестта „Бомбето“

(Йордан Радичков, Архив © Изд. НИКЕ)

За четвърта поредна година, в най-българския месец от календара, отдаваме почит на творчеството на неподражаемия майстор на словото Йордан Радичков. Януари, свързан с една от най-знаковите му пиеси, отново ще предложи серия от събития за всички, които искат да се запознаят по-отблизо не само с творбите, а и с личността му.

На 11 януари от 19 часа в Дома на киното ще се състои прожекцията на документалния филм „Черказки хроники“. Своеобразният портрет на автора, създаден от режисьора Димитър Петков, представя Радичков в искрени разговори за неговото творчество, за българския театър и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал.

Преди прожекцията режисьорката Катя Петрова ще представи новото издание на „Бомбето“ на Йордан Радичков, което се появява за първи път в самостоятелна книга. Един изключителен текст, в който авторът проследява историческите промени в България през очите на едно бомбе. То ще бъде носено от най-различни благородни и неблагородни глави, ще се срещне с много други шапки и ще разсъждава какво е било мястото на бомбето върху главата на човека.

„Бомбето“ е може би един от най-открито критичните текстове на Йордан Радичков за периода преди 1989 година. В него през Eзоповия език авторът разказва за подмяната на една историческа реалност – тази на бомбето, със следващата историческа реалност – тази на сталиниския каскет.

През 2021 г. Катя Петрова представи своята интерпретация на текста на сцената на Държавен куклен театър - Пловдив. Тя беше отличена с наградата за най-добър спектакъл на 12-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Режисьорката не е чужда на текстовете на Йордан Радичков. Тя е и автор на една от най-обичаните и известни постановки на „Ние, врабчетата“, а спектаклите й жънат овации в Русия, САЩ, Словения, Испания, Норвегия, Великобритания, Германия, Гърция, Мексико. 

В края на месеца за трета поредна година ще бъде обявено и следващото издание на Националния конкурс за най-добър сборник с разкази на името на Йордан Радичков от община Берковица. Първа награда за 2021 година бе присъдена на автора Елена Алексиева за книгата й „Прекъсването на Самсара“

Вижте повече на: izdatelstvonike.com
Снимка на Йордан Радичков, Архив © Изд. НИКЕ

3206 Преглеждания