Определят Уилям Сароян (1908 ~ 1981) като една от най-видните литературни фигури от средата на 20-ти век и един от най-недооценените писатели на своето време. Американският писател и драматург с арменски корени създава над десет романа, много пиеси, повече от 3000 разказа, а на български са преведени книгите му „Един ден от залеза на света“, „Той и тя“, „Нещо като нож, нещо като цвете изобщо като нищо на светa“, „Светът, денят, нощта и аз“ и още. През 1940 г. Сароян е удостоен с награда „Пулицър“ за пиесата си „Времето на нашия живот“, която отказва да приеме с думите: „Никой не може да ме купи“.  Печели „Оскар“ за най-добра история за адаптацията на романа си „Човешка комедия“. Кърт Вонегът го нарича „първият и все още най-велик американски минималист“.

(1908 ~ 1981)

Не вярвам в расите. Не вярвам в правителствата. Аз виждам живота в единствено число и в едно време. Милиони животи едновременно, по целия свят. Младенци, не умеещи да говорят на нито един език и една единствена раса на земята - родът човешки. Всичко останало, това, което наричат цивилизация - ненавистта, страхът, жаждата за власт - то е лицемерие, преструвка. А децата са деца. Братството на хората е в плача на децата. Ние порастваме, научаваме думите и виждаме вселената през призмата на познатия ни език - не през призмата на всички езици и не през призмата на безмълвието, например. Не, ние оставаме затворени в езика, който познаваме.

Обичам арменците - обичам ги всичките. Обичам ги, защото са част от необятния човешки род, който намирам едновременно за прекрасен и уязвим.

Красотата на майката е в нейното несъвършенство. Само глупаците се стремят към съвършенство, което не е нищо друго, освен смърт. Нека съвършенството самó те преследва. Не е нужно ти да го търсиш.

Достойните хора са тези, които достигат до мъдростта през провала. Защото както е известно, не поумняваме много от успехите.

На мен ми е все едно, дали моят ученик е беден или богат, католик ли е или евреин, бял, черен или жълт, способен или глупав, талантлив или простак, стига само да е човек и да има сърце, стига само да обича истината и честта, и еднакво да уважава и онези, които са по-ниско от него и другите, които го превъзхождат.

Опитвай винаги да бъдеш жив. Така или иначе скоро ще умреш.

Светът винаги е бил пълен със страдание. И не защото се води война. Не войната поражда това страдание. Напротив - тъкмо заради него се води войната.

Ненавистта ми е чужда, защото светът - това са хората, а хората са твърде трогателни, за да бъдат ненавиждани.

Във всяко голямо изкуство има лудост; има я и в много от лошото. 

Изкуството се нуждае от велики хора, а политиката - от по-добри хора.

Може и да съм се провалил в живота, но получих готов материал за работа. 

Интересувам се от лудостта - вярвам, че тя е най-значимото и най-постоянно нещо в човешкия род.

Моята работа е да пиша, но моята истинска работа е да бъда.

Не знам кое създава писателя, но това най-вероятно не е щастието.

Ролята на изкуството е да създаде свят, в който може да се живее.

По материал на: Интеллигент вшивый
Снимка: goodreads.com