„Всички сме чували израза „ще повярвам, когато го видя.“ Точно обратното е. По-добре да повярваме първо, да позволим на убеждението да се превърне в активна сила вътре в нас и след това да „го“ привлечем към себе си.“

 

Фундаментални убеждения 

Това, че преподавах силата на подсъзнанието в продължение на тридесет години, ми даде уникалната възможност да споделям тези методи с много хора, като имах възможността директно да наблюдавам как тези хора приемат или се съпротивляват при работата с тях. Идеята, че можем просто да променим убежденията си, когато решим, се струва радикална на повечето хора.

Всеки път когато работя с човек, който има голяма цел, която иска да постигне, започвам с фундаменталните убеждения. Задавам въпроса: „Кои са фундаменталните ти убеждения?“ Ако човекът никога не е работил с мен преди това и не имал досег с учението ми, не може да отговори веднага. Повечето от нас не са наясно с убежденията си, а още по-малко могат отсеят най-важните, но има начини, по които да стигнете до тях. Като начало, да започнем да обръщаме внимание на мислите си всеки ден. Това е ценна практика, която разкрива вътрешните ни програми.

Синди, жена, с която работих преди няколко години, отчаяно желаеше да се обвърже. Беше в средата на тридесетте, искаше деца и се чувстваше готова за връзка. Целта й беше съвсем ясна: да намери пълноценна връзка в рамките на година, но когато започна да обръща внимание на мислите си, установи, че носи в себе си множество ограничаващи убеждения относно връзките. Откри, -че мисли неща като: „Свестните мъже са вече заети, а останалите са с проблеми.“, „Толкова много хора около мен се развеждат, връзките са нетрайни“ и „Не съм така привлекателна, както преди“. Това бяха мислите й за връзките, които й показаха фундаменталните й убеждения. Това бяха послания, с които тя вибрираше в мрежата.

Фундаменталните убеждения на Синди бяха в директно противоречие с това, което искаше да й се случи. Явление, което се среща по-често, отколкото предполагате. Всъщност ще отида по-далеч, като заявя, че вероятно това е единствената по-сериозна причина повечето хора да не постигат целите си. Никой никога няма да постигне целта си, ако фундаменталните му убеждения са в противоречие с желанието му. Изтъкнах това пред Сидни. „Но това се случва около мен, започна да спори тя, - не мога насила да вярвам в нещо, което не е истина.“

Много пъти съм чувал този довод. Изпитваме нежелание да променим убежденията си, дори когато ни дърпат назад. Оставаме в капана на настоящето си положение, като си измисляме оправдания и не правим опит да се измъкнем от ситуации, които не харесваме. Тепърва ни предстои да разберем как можем коренно да променим ситуацията, в която се намираме в момента, като просто променим убежденията си. Подсъзнанието ни е проектирано така, че да приема всички убеждения, които му поднасяме. Подсъзнанието е нашият таен партньор в успеха, но никой не ни е показал как да го използваме. Истината е, че можем да тренираме разума си да мисли това, което искаме. Можем да внедрим нови стимулиращи убеждения на мястото на ограничаващите ни такива, когато пожелаем. Това е воинско умение. Когато овладеем умението да избираме окриляващи убеждения, животът ни се променя драматично и за нас няма нищо невъзможно.

Когато обясних това на Синди, тя внезапно погледна на своето положение от различен ъгъл. Осъзна, че се налага да промени убежденията си, ако се надява да успее да привлече връзка към себе си. Убеждението й, че няма свободни свестни мъже, не й помагаше и имаше нужда да претърпи промяна. Докато разговаряхме, по пътя на логиката стигнахме до извода, че в град с над един милион жители, половината от тях мъже, убеждението, че няма свестни мъже е нелепо преувеличение, което подсъзнанието й е възприело и към настоящия момент работи с него. Стигнахме до скромната преценка, че има хиляди, ако не и десетки хиляди свободни мъже в града, с които би била много щастлива. Тя прие това като теоретична възможност, макар разумът й все още да изпитваше съмнения, тъй като беше ходила на срещи без успех в продължение на много години. Все пак тя разбра смисъла от впрягането на убежденията да работят за нея, затова запечати това ново благотворно убеждение, както и други, в подсъзнанието си по начини, които ще споделя с вас след малко. Не е учудващо, че когато промени убежденията си, настъпи обрат и в енергията й и нещата започнаха да се променят главоломно. В продължение на месеци се срещаше с нови и интересни хора, а четири месеца след като започна да използва практиките, срещна някого, влюби се и сега е щастливо омъжена.

Бил съм свидетел на драматични промени, които настъпват в хиляди мои ученици, след като поемат инициативата и променят убежденията си. Когато променяме убежденията си, променяме и вибрацията на собственото ни квантово поле. Новите убеждения променят енергийния ни подпис и нас самите.

Всички сме чували израза „ще повярвам, когато го видя.“ Точно обратното е. Защо да чакаме да видим или да пипнем нещо преди да повярваме в него? Може никога да не го видим. По-добре да повярваме първо, да позволим на убеждението да се превърне в активна сила вътре в нас и след това да „го“ привлечем към себе си. Новата ни квантова мантра е: „Ще го видя, когато повярвам“. Звучи ви твърде крайно? Крайно е, но точно това ни съветва и Исус. Исус говори за убежденията по специфичен, квантов начин: „Всичко, каквото бихте поискали в молитва, вярвайте, че ще получите; и ще ви бъде дадено.“ Обърнете внимание на поредността в това писание, тъй като това е ключът към разбиране на значението му. Необходимо е първо да повярваме. Съветва ни да повярваме в нещо, което не е реално, преди да го получим. Убеждението е първо. Радикално схващане, което обаче действа, защото е в синхрон с познатите ни закони за вселената. Исус е разбирал и е използвал енергийната мрежа хиляди години преди учените да открият квантовата действителност.

Ако вселената работеше на принципа на Нютоновия модел за действителността, нямаше да сме в състояние да направим това. Щяхме да сме наясно, че убежденията могат да ни вдъхнат увереност и да ни мотивират, но нищо повече, тъй като всичко, което предстоеше да ни се случи, би ни се случило независимо от убежденията ни. Така Нютоновият модел обяснява нашата действителност. Според тази остаряла теория, мислите и убежденията ни нямат никакво отношение към случващото се с нас. Квантовият модел предлага съвсем различна перспектива. Квантовият модел ни информира, че убежденията ни постоянно оформят и създават нашата действителност. Това са две напълно различни тълкувания за живота, но ние знаем кой модел е действителен. Знаете кой модел е действителен, нали? Питам, тъй като макар принципно да сме наясно кое е вярно, често живеем и се държим така сякаш Нютоновият модел управлява живота ни. Много от нас все още не са предприели рязък завой и не са заживели по квантов начин. Все още гледаме на себе си като на отделна част от всичко останало и се придържаме към Нютоновия модел за действителността, макар науката да ни казва, че нещата не се случват по този начин. Все още не можем да преодолеем препятствието, че сетивата ни казват едно, а науката - друго. Доверяваме се на действителността, която виждаме, вместо на невидимата единна енергийна мрежа и по този начин се хващаме на въдицата като лапни шарани.

Начинът ни на мислене и действие, изборът, който правим, всичко това се случва на базата на фундаменталните ни убеждения, което става ясно и от наименованието им. Например, опитът ни да постигнем финансов успех, докато сме убедени, че шансът не е наша страна, ще остане безплоден, каквото и да правим. Може да прилагаме различни техники за силата на подсъзнанието, които да ни направят по-уверени, но ако дълбоко в себе си вибрираме с погрешните послания, това веднага ще даде своето отражение. Финансовият успех изисква фундаментални убеждения, които да го привлекат към нас. Може да изберем фундаментални убеждения като: „Имам много възможности за успех“, „Имам уникални таланти, които ще бъдат подобаващо оценени“. Когато вибрираме с тези убеждения, това задейства поредица от енергийни модели, които привличат възможностите за нашия успех.

По същия начин, ако сме болни и искаме да оздравеем, е необходимо да имаме силни фундаментални убеждения за здраве и излекуване, които да резонират вътре в нас. Не искаме просто да се надяваме на най-доброто и да чакаме да видим какво ще се случи и определено не искаме да се тревожим, че няма да оздравеем. Искаме фундаментални убеждения, които съдействат за оздравяване и отекват в нас денем и нощем. Фундаментални убеждения като: „Тялото е самолекуващ се организъм“, „Свързан съм с енергийната мрежа и тя ме лекува чрез намерението ми“, „Имам силна имунна система“, „Винаги оздравявам бързо“. Тези фундаментални убеждения вибрират в мрежата за нас и ние сме здрави. А когато се установят вътре в нас, дори не се налага да ги пораждаме, те ни пораждат. Това е красотата на фундаменталните убеждения - когато бъдат установени, работят за нас без почивка.

От: „Възможностите на подсъзнанието в квантовия свят“, Джон Кехоу, изд. „Феникс“, 2011 г. 
Снимка: learnmindpower.com