1

Как един 12-годишен роб, узнал тайната останала скрита за учените.

Когато испанските колонизатори внесли ванилията от Мексико, тя случайно се смесила с какаото. Новият вкус предизвикал истински възторг в кралския двор, а скоро и по целия свят.
Анна Австрийска пиела горещ шоколад с ванилия, а Мадам дьо Пампадур дори си я добавяла в супата. Лекарят на испанския крал Филип II нарекъл ванилията вълшебно лекарство - то избавяло от болки в корема, спирало световъртежа, лекувало ухапвания от отровни змии. Сред полезните свойства на ванилията било и избавянето от импотентност. Истински афродизиак с неустоим аромат.
Тази красива подправка от рода на орхидеите се сдобила с огромна популярност, а стойността й била равна на тази на среброто. Цената на ванилията постоянно се покачвала, затова няколко стръка били доставени в ботаническите градини на Лондон, Париж и Източна Индия, за да се провери, може ли това ценно растение да вирее в Европа и Азия. Лианата се захванала, но без нужното опрашване било невъзможно да се образуват шушулки – цветовете оставали неплодородни. Да опрашат ванилията можели единствено пчелите Melibona, които били разпространени на територията на Мексико, затова и ванилията можела да вирее най-вече в тази страна. Учените безуспешно се опитвали да оплодят ванилиевите цветове и не можели да разберат, къде при ванилията са разположени плодника и тичинките и как пчелите успяват да си свършат работата.
Тайната на ванилията била разкрита през 1841 г. на остров Реюнион в Индийския океан, източно от Мадагаскар. Изтъкнатият местен градинар Ferreol Bellier -Beaumont бил натоварен със задачата да приспособи към островния климат различни растения. В тази дейност му помагал и неговия 12-годишен помощник. Един ден, разхождайки се в огромната градина, Ферол забелязал, че на лианата на ванилията се е захванала шушулка, но не това било истинската изненада – шушулката се появила не случайно, а с помощта на неговия малък слуга. Момчето, наречено Едмонд Албиус, било родено на острова, родителите му били роби, а когато навършило 10 години, те го продали на градинаря. То показало на специалиста как се опложда ванилията. Едмонд правил много експерименти в градината, а този бил най-успешният от всички. То обърнало внимание на структурата на цвета и забелязал преградката – ростелум. Едмонт си направил извода, че тя може да спре опрашването, затова я разтворил и стигнал до цветния прашец със стрък трева. После с едно движение на пръста, сътворил дългочаканото опрашване.
Този метод бил наречен „Mariage de la vanille" – „Женитбата на ванилията".

3 2

Ръчно опрашване на ванилия

Снимки: usslave.blogspot.com
Източник: nat-geo.ru