Нищо на този свят не се случва без причина. За пословичната дисциплина на  немците и чистота, с която страната им впечатлява чужденците също си има история. Гениален ход на гениален управител. Всеки див народ може да бъде вкаран в правия път и да бъде научен да си събира боклуците. Нужен е единствено вещ подход и акъл.

Чистота в Германия и по-точно в областта Швабия, не е вродена категория, а принудителна санкция. Дълго време немските селяни изхвърля боклуци, пепелища, помия и всякакви „продукти” от домашни животни където им попадне. В резултат на това се сдобили с епидемии, смъртоносни болести и залети до краен предел в мръсотия селища.

През XV век графът на Вюртемберг се наситил на отвратителната воня и издал укази, с които се разпоредил боклуците и екскременти от животни и хора да се извозват извън населените места и то по тъмно. Но указите не се спазвали стриктно, да се проверява изпълнението им по онова време било нереалистично, да се поставят стражари навсякъде било невъзможно.

Затова графът издал нов указ, благодарение на който в градчетата и селцата на Швабия се възцарила пълна чистота. Указът нареждал следното: ако някой забележи, че съседът му от една седмица не си е изхвърлял боклука и не съобщи за това, наказани ще бъдат и двете страни. Който докладвал за миризливото престъпление на своя съсед, за награда получавал част от земята му. В резултат на това, всяка събота всички задружно и щателно събирали и складирали боклука пред дворовете си, опасявайки се от съседски шпионаж.

От една страна, това държавническо решение може да се тълкува като принуда, подстрекателство към доносничество и насилие над личната свобода. От друга обаче, швабите доста бързо въвели образцов порядък в селата и градовете си, а вековната традиция на съботното почистване Kehrwoche, днес е част от културното наследство на страната.

Снимкa:  Madonna by Steven Klein for Dolce Gabbana