Haenyeo (морските жени) са жени-водолази в корейската провинция Jeju. Известни са със своя независим дух, желязна воля и решителност, те са представители на полу-матриархатната семейна структура там.

Тази традиция датира от 434 година. Първоначално е било изключително мъжко поприще, с изключение на жените, които са работили заедно със съпрузите си. Първото споменаване на жените водолази в литературата се появява чак в 17-ти век в географска монография.

През 18-ти век жените водолази вече превъзхождат мъжете. Съществуват две теории защо се случило това. Според едната през 17-ти век значителен брой от мъжете са загубили живота си в морето, поради военни конфликти или произшествия по време на дълбоководен риболов, поради което гмуркането е станало работа на жените. Другото обяснение е чисто физиологично – жените имат повече подкожна мазнина и по-висок праг на поносимост към студ, което ги прави по-издръжливи във вода с ниска температура.

Каквато и да е причината, много семейства там разчитат на тази работа, защото гмуркането е единственият източник на доходи в много от семействата. Обръщането на ролите е неизбежно – мъжете се грижат за децата и пазаруват, докато жените носят парите, изкарани от улова.

Днес тези жени се почитат като едно от най-ценните съкровища на Южна Корея. Правителството субсидира съоръженията, които ползват и им предоставя изключителни права за продажба на морски дарове. Очаква се ЮНЕСКО да ги добави към списъка с нематериалното културно наследство.

Това са едни от последните жени, които практикуват изкуството на свободното гмуркане за лов на пресни миди в Южна Корея. Сеулският фотограф Хюнг С. Ким, впечатлен от гордата им осанка и непобедимия им дух, прави тази колекция от фотографии на жени-гмуркачки, които продължават да се гмуркат, макар много от тях да са вече около деветдесетгодишни.

Снимки: buzzfeed.com, konbini.com, coolerlifestyle.com