╫ Свети ДИМИТЪР води след себе си зимата

На 26 октомври православната църква почита Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец

(Св. Димитър, Manuel Panselina, Athos, Carey, 1290-1310)

Свети Димитър е мъченик на християнската църква, който народът ни приема и почита като юнак със свръхестествена сила, на когото не му са чужди човешките слабости и изкушения. Може би тъкмо доближавайки светците до себе си, българинът е надскачал собствения си бой и е вярвал, че може да се издигне до тяхната святост и юначество. Казват, че заедно с брат си Михаил, Св. Димитър запалил Света гора и светогорските манастири и че пак той откраднал кръстовете на Св. Иван, с които кръстил небето и земята. А когато се заженил и взел бяла Неда, поканил всички светии за сватове, единствено Св. Илия пропуснал. 

На Димитровден, 26 октомври, завършва преходът от лято и есен към зима. Св. Георги и Св. Димитър си поделили годината – от Гергьовден до Димитровден да е лято, от Димитровден до Гергьовден да е зима.

(Св. Георги и Св. Димитър стенопис, около 1180, Кастория, Гърция, Агии Анаргири)

Димитровден е ден за селски сборове, за курбани, за всеобщо веселие. 
Редят се семейни трапези, чакат се гости, за да се посрещнат в празнично веселие смяната на времето, студът и мракът, краткият отдих през зимата. 

Приготвя се курбан от овче месо, яхния от пиле и пита с ябълка. Яхния от петел се прави, когато именникът е мъж, и от кокошка – когато е жена. Приготвят се също овнешки гювеч, на трапезата се слага вино, ракия, плодове, печени ябълки, зеленчуци и туршии.

В съботата преди празника е Димитровската задушница. 

Като ново начало в природния кръговрат Димитровден е натоварен с много очаквания и надежди. На него се гадае и предсказва за плодородието на годината, за времето през зимата, за здраве, щастие и любов в дома, брак или надежди за него. Също както на Игнажден, се следи за госта, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и заможен, ако е късметлия и идва с добри намерения, добро ще и това, което ще се случи. 

Първият сняг се чака по Димитровден. Вярва се, че той се сипе направо от дългата бяла брада на светеца. 
Каквото е времето на Димитровден, такова ще е и на Гергьовден. 
Каквото е времето на Димитровден, такова ще е на Коледа. 
Ако вали на Димитровден, ще вали на всеки празничен ден през годината. 
Ако до Димитровден не падне дъжд, ще има слабо плодородие през следващата година. 

Честит празник на всички, носещи това свято име!

(Мъченичеството на Свети Димитър, Фреска письма Феофана Критского. 1535-1541. Афон)

Изображения: historicaldis.ru

20627 Преглеждания