Това, за което всички направления в източните философии настояват е необходимостта от вътрешен духовен опит. Личният опит се противопоставя пряко и откровено на външното и авторитетите. Цялата система на практика, приета от тези учения, се явява продукт на това основно духовно преживяване – връзката на човек със самия себе си и вътрешния покой, от който единствено може да произлезе достойна връзка със света и останалите му обитатели.

Умът на източните философи е синтетичен, той не придава прекалено голямо значение на несъществени подробности, а се стреми, по-скоро, към интуитивно постигане на цялото. Това е ум, който се характеризира със спокойствие, тишина и невъзмутимост, ум, който сякаш е в непрестанна връзка с вечността.

(Painting ~ Vasudeo Kamath, Mumbai, India)

Не се привързвай към постигнатите резултати. Те ще те отклонят от Пътя и ще ти пречат да вървиш напред. Винаги имай в запас някакво бъдещо приключение, някакво ново увлечение.

Никога не извръщай глава, когато си изправен пред трудност. Обезоръжи я с търпение и с радост. Обръщай се оглеждай изминатия път. Не се плаши. Винаги събирай плодовете на миналия си опит и така умножавай своето съкровище.

Това, което ни носи щастие, може да ни причини и тъга. Не бъди роб и мъченик на своите страсти. Научи се да ги надмогваш. Тогава радостта ти ще е по-голяма.

Дай на другите възможност да обичат и да съществуват, защото те са толкова значими, колкото и ти. Другите блестят като звезди в небето. Всеки от тях е уникално слънце, първична светлина.

Щастието е преди всичко състояние на духа, различен начин да погледнеш на света. То идва при нас, защото страстно сме го пожелали, съгласно закона за привличането и хармонията, които управляват Вселената.

Щастието се дава на онзи, който е победил страха си да живее и да възприема живота като една свещена искра в нескончаемата поредица на епохите. Дарявай Щастие, но не искай другите да ти го върнат.

Не се бори, не се опитвай да разбираш, да анализираш. Забрави се в радостта като дете. Какво търсиш ти? Щастие? Любов? Покой на духа? Не ги търси на другия край на света, ще се върнеш разочарован, огорчен, отчаян. Потърси ги на другия край на самия себе си, в дълбините на сърцето си.
Дyгпa Pинпoчe

***

Учат ни на много неща, но рядко как да се справяме с шока от раните, които ни нанася животът. Най-малкото – никой не ни научава, че не животът, а собствените ни реакции към това, което се случва, са причината за болката.“
Джиду Кришнамурти

***

Духът се отнася към тялото, както владетелят към царството си. Ако духът вътре не е спокоен, то и на тялото липсва хармония. Нали и в царството започва смут, ако владетелят е некадърен. Така ние знаем, че тялото намира опора в духа, а духът се нуждае от тялото за своето съществуване.

Затова, грижейки се за природата си, ние съхраняваме духа, а привеждайки сърцето си в покой, се грижим за тялото си. Онези, които разбират тайната на живота, изграждат в себе си несмущаван покой, обуздават страстите си, не обременяват сърцето си с външни неща. Те съхраняват духа си чрез единство, отглеждат го чрез хармония и се съединяват с Великото Течение.
Чън Кайгуо

***

Вярвам, че гнева и омразата са емоции, които ако бъдат оставени без надзор и внимание, само ще нараснат неимоверно. Ако ги изразявате и ги оставите да се проявят, това само ще увеличи силата им, няма да ги потуши. Затова вярвам, че към тези емоции трябва да се подхожда предпазливо и умно, за да намалеят.

Чувствата на гняв и омраза се раждат от съзнание, което е недоволно и което се намира в некомфортна ситуация. Затова можете да се подготвите, като постоянно работите над изграждането на вътрешна удовлетвореност, възвисявате своите доброта и състрадание. Това успокоява ума и помага да се предотврати гнева. А когато ситуация се изпречи на пътя ви, може да потушите гнева си и да я обмислите.

Търпението и толерантността се пораждат от възможността човек да остане непоколебим, а не да се влияе от неприятни ситуации и обстоятелства. Търпението и толерантността в този смисъл не са признак на слабост или отказване, а дори напротив – те са символ на силата, идваща от волята. Да отвърнеш на трудна ситуация със спокойствие, вместо с гняв, означава че притежаваш увереност, която идва от един силен, дисциплиниран ум.

Мисля, че има много силна връзка между смирението и търпението. Смирението означава да имаш способността да отвърнеш на конфликтна ситуация, но да решиш да не го правиш. Това граничи с гениалност.
Далай Лама

***

Разберете, че едно моментно действие, предизвикано от гняв е по-вредно от стотина действия, предизвикани от желание.
Падампа Сангйе

***

Животът на човек е пара, която се изпарява за миг. Човек трябва да прекара живота си правейки това, което му носи удоволствие. Имайки предвид колко кратък е животът, глупаво е да правиш нещо, което мразиш.

През целия си живот внимателно Учете. Нека всеки ден ставате по-сръчни от предходния, по-умели от вчерашния. Самоусъвършенстването няма край.

Преди да изразите на човек своето мнение, помисли за това, в състояние ли е той да го приеме.

Хората вярват, че ако добре обмислят проблемите си, ще могат да се справят с тях. Въпреки това, когато мислят за тях, те имат невярна представа. И не могат да вземат правилното решение, тъй като аргументите им са водени от желанието за лично облагодетелстване.

Ако всяка сутрин и всяка вечер се подготвяш за смъртта и можеш да живееш така, сякаш тялото ти вече е умряло, ще станеш истински самурай. След това целия ти живот ще бъде съвършен, и ще постигнеш успех в своята област.

Безупречен човек е този, който бяга от суетата.

Аз не знам, как да побеждавам другите; аз знам, как да побеждавам себе си.

Всичко на този свят е само куклено представление.
Ямамото Цунетомо

***

Когато видиш нещо, ти вече започваш да разсъждаваш за него. Когато започнеш да разсъждаваш за нещо, то вече не е това, което си видял.
Шунрю Сузуки

***

Най-висшият знак на великия практикуващ не е излъчването на ореол, изключителните гадателски сънища, постоянното състояние на блаженство или способността за предсказване на мрачното ни бъдеще. Най-висшият знак е, че той е загубил всякакъв интерес към материални придобивки, към слава и почит или към това, да бъде център на вниманието.
Дзонгар Кхйенце Ринпоче

***

Практикуващите се отнасят към славата като към зло. Един практикуващ, който мечтае да е известен трябва да счита това, като препятствие от демона Мара. Помисли за това! Славата е точно като да имаш надпис върху тялото си. След като някой умре, неговата репутация няма да може да помогне най-малко на ума му, който пътува. Пратениците на Краля на Смъртта в бардо състоянието не ще уважат някой, само защото той е бил известен.
Тулку Ургуен Ринпоче

***

Трябва да намериш своя собствен път. Ако не го намериш сам, това няма да е твоят собствен път и никъде няма да те отведе. Искрено живей с твоята истина, такава каквато си намерил - работи върху малкото, което си разбрал. Това, което ще те преведе отвъд, е искреността, а не умуването - твоето или на някой друг.
Шри Нисаргадатта Махарадж

***

Хората се страхуват, много се страхуват от онзи, който познава себе си. Той излъчва някаква сила, притежава аура, магнетизъм, харизматичност, която изважда живите млади хора от затвора на традицията. Просветленият човек не може да бъде поробен. В това е проблемът – той не може да бъде затворен. Всеки гений познал нещо от вътрешния свят, несъмнено ще е малко труден за преглъщане, той внася смут.

Масите не искат да бъдат обезпокоявани, когато са нещастни. Те са нещастни, но са свикнали с нещастието си. И всеки, който не е нещастен, им изглежда странен. Просветленият човек е най-големият странник на света; той сякаш не принадлежи никъде.
Ошо

Изображения: saatchiart.com, leafly.com