Безспорно една от най-приятните изненади това лято се оказа новият автомобил на CITROËN - C4 Cactus.

Очарователно провокативен и дори дързък, той успя да ни спечели още с факта, че неговият прототип е пресъздаден директно в пазарните модели – смелост, която заслужава аплодисменти!

Създаден, за да обедини комфорт, сигурност, функционалност и иновативност, CITROËN Cactus е нещо повече от концептуален автомобил, той е предвестник на бъдещите модели от линия „C".

DSC 1285

Този септември CITROËN C4 Cactus беше представен и у нас, но неговата история започва през 2007г. с представянето на концептуалния автомобил C-Cactus на салона във Франкфурт. Той използва радикални похвати, които поставиха фундаментални въпроси: какви са новите очаквания на автомобилистите? Кои функции наистина са важни? Този вълнуващ опит подтикна инженерите и дизайнерите да преобърнат утвърдените схващания, да зададат въпросите по нов начин и да предложат нови решения. При този прагматичен подход е премахнато всичко излишно и е отделено по-специално внимание на всичко, свързано с комфорта на водача.

Резултатът е CITROËN Cactus.

10

На пръв поглед, силуетът на CITROËN C4 Cactus излъчва класическа елегантност, но едновременно с това заявява уникалност чрез контрастните графични елементи, осигуряващи допълнителна функционалност и сигурност. Един такъв елемент, който заслужава специално внимание и който веднага се забелязва е Airbump – специални подплънки от външната страна на вратите и броните, съдържащи въздушни капсули, които омекотяват ударите и предпазват от възможни наранявания. Airbump-овете се сменят изключително лесно и се предлагат в четири различни цвята – черен, сив, кафяв и бежов.

Всичко зависи от вашите предпочитания.

6

11

2

Стилът на CITROËN Cactus е изчистен от всяка форма на агресия и се характеризира с технологичност и високо качество.

7

9

Предната част предопределя облика на бъдещите модели от линия „C". Тя се характеризира с гладки повърхности, благодарение на които шевроните изпъкват, плавни форми, които преливат от предния капак към калниците, високотехнологичен светлинен „подпис", очертан от дневните LED светлини и фаровете, интегрирани в Airbump.

8

Задната част следва същия принцип с LED светлините с 3D ефект, интегрирани в широкия Airbump, който предпазва багажника.

12

Концепцията на купето е също толкова изчистена и интелигентна. Целта е да се осигури максимално пространство и удобство, както за водача, така и за пътниците. Ето защо командните бутони са премахнати в полза на сензорен екран 8", който дава достъп до всички функции (климатик, аудио, навигация, онлайн услуги и системи в помощ на управлението). Освен това традиционният скоростен лост е заменен от бутон в долната част на бордното табло и лостчета на волана, а въздушната възглавница за пътника отпред е разположена в тавана.

Хитро, нали?

14

13

А, когато към всичко това се добави и щипка романтика или казано с други думи - седалки, напомнящи удобен диван, осъзнаваш, че няма какво повече да поискаш!

3

CITROËN C4 Cactus разполага също с панорамен покрив с термично покритие, през който в купето навлиза светлина, но не и топлина. А вътре всичко е направено от естествени материали - памучен плат и естествена кожа.

5

Новата задвижваща верига Hybrid Air е още едно доказателство за функционалната технология на автомобила. Тази full hybride версия съчетава сгъстен въздух и хидравлика с бензинов двигател от фамилията PureTech. Типично за Марката ноу-хау, което позволява да се постигнат изключителни показатели: разход на гориво по-малко от 3 л/100 км.

И ако това не е впечатляващо?!

Безспорно това е един революционен модел, който провокира, изкушава и който няма да остави въображението ни на мира, докато не седнем зад волана.

Всъщност... точно тогава започва истинското приключение!

www.citroen.bg