Фотографът Jimmy Nelson не иска да бъдат забравени аборигенските племена. Той прави серия от портрети в проект, който нарича "Преди да умрат", като пътува по целия свят за да срещне и увековечи: Етиопия, Индонезия, Кения, Монголия, Индия, Сибир и Непал. Един от албумите, който ще покажем по-долу е уловил хора характерни за Нова Зеландия - маорите.

"Нова Зеландия не е просто на ръба на света. Това място е на ръба на времето.", пише в сайта си автора. На път към землището на могъщите маори са нужни около 24 часа от всяка точка на Европа, повече от 14 часа от западния бряг на Америка и дори от сравнително близките места като Хонг Конг разстоянието е на 12 часа полет.
Дългата и интригуваща история за произхода на маорите може да се проследи назад до 13-ти век, от митичната им родината Hawaiki, източна Полинезия. Поради векове на изолация, те обособили общество с характерно изкуството, отделен език и уникална митология: "Моят език е моето пробуждане, моя език е прозорец към душата ми."
Традиционната култура на маорите включва изкуство, танци, легенди, канибализъм и символични татуировки. Въпреки пристигането на европейските заселници през 18-ти век и дълбокото въздействие върху племенния начин на живот, много аспекти на традиционното общество са оцелели в 21-ви век.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11