Зрелищни, магични, невероятни. Такива са фотографиите, дело на Джон Спайс /John Spies/, които ни представят великолепието на подземните пещери.

1

Със завиден 30-годишен опит, въоръжен с предпазни колани, професионални поддръжки и верния си фотоапарат, австралиецът е експерт в откриването на подземни природни красоти, никога невидяни от човешко око.
Авантюрите на фотографа го отвеждат дълбоко в недрата на над 80 пещери в Лаос, Тайланд и Виетнам, и понякога той се оказва първия човек, нарушил девствената им красота. Невероятните му приключения стигат до Tham Xe Bang Fai - лаоската пещера с най-големия подземен басейн и най-голямата пещера в света - виетнамската Hang Son Doong.
Гледайки снимките на Джон, се оказваме в напълно непознат и изумителен нов свят. Огромни сталактити висят над подземните реки и басейни, а скалистите сипеи са покрити с буйна растителност. Има места, на които смелите могат да се пуснат с каяк или да пробват техники за скално катерене. Но онова, което всеки докоснал се до тези пещери изпитва е благоговение - пред великолепието на природата и страховитата й хубост.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

/снимки: John Spies/