Там някъде, край бреговете на плаж Аркутино, сред вълни от легенди и чудни истории, се простира късче необикновена земя. Наричат я Змийският остров. Това е единственото място в България, където може да видите диворастящи кактуси, които всяко лято, през юни, цъфтят с нежни жълти цветове, а през септември дават доста вкусни плодове с аромат на ягода. Но, за да разбулим мистерията около появяването им, ще се върнем назад във времето през далечната 1933г. , когато царският ботаник Иван Буреш решил да направи експеримент, засаждайки на острова топлолюбиви растения от вида опунция, очаквайки да измръзнат през зимата. Заради мекия климат в района те не само не загинали, а започнали да се разпростират. И така до днес, когато красивите кактуси са обхванали почти цялата му площ.

Официалното име на острова всъщност е Свети Тома, защото се вярва, че именно светецът е бил негов стопанин преди. За това свидетелстват и руините на параклиса, разположен там.

Друга легенда разказва, че от незапомнени времена островът бил пиратско скривалище. Там пиратите заравяли заграбените си скъпоценности, а в скалите по брега имало пещери. Влизало се само под водата. Вътре пиратите слагали несметни богатства – злато, сребро и безценни камъни..

Само на 500 метра от тайнствения остров Свети Тома се намира ваканционен комплекс „Свети Тома“. Разположен е в границите на резерват Аркутино, на самия нос Хумата – едно от последните девствени места на българското черноморско крайбрежие... Където и да обърнете поглед, виждате само синьо море и широколистна гора.

Комплексът е изграден от хотел и апартаментни сгради, построени в стар созополски стил, които напомнят уединено късче от Рая сред вълни от неразказани морски легенди.

„Свети Тома“ е място сякаш излязло от роман на Елизабет Гилбърт, която сигурно не го е включила в книгата си „Яж, моли се и обичай“, само защото не е имала точната карта. И наистина, тук храната е приготвена, за да носи само наслада, а менюто в двата ресторанта може да задоволи и най-капризния вкус.

Достъпът на моторни превозни средства в комплекса е напълно забранен, което е още един гарант за пълноценна почивка. Можете да наемете стая в хотела или пък да вземете апартамент под наем като ползвате всички услуги на хотела – ресторант, СПА, магазини, детска площадка и други.

Комплексът е в непосредствена близост и до плаж „Аркутино“ - най-романтичният плаж в България. Той е част от комплекс „Свети Тома“. До него ще стигнете с шатъл. Разположен сред дюните на плаж „Аркутино“ се намира и Бийч Бар Аркутино, който ще ви поглези с разнообразни салати, риба и скара.

Плажът „Свети Тома“ пък ще откриете точно до самия комплекс, където всички чадъри и шезлонги са напълно безплатни за гостите.

Но освен лазурните брегове, наоколо е пълно с куп други забележителности  - лагунното блато Аркутино, осеяно с водни лилии, река Ропотамо, скалното образувание „Лъвската Глава“ край река Ропотамо, тракийското светилище Беглик Таш и още много други. За да се ориентирате още по-добре в района, може да погледнете тук: saintthomas.bg.

Е, ако искате да избягате от масовия туризъм и да се потопите в атмосферата на едно идилично кътче, което може би не подозирате, че съществува, то „Свети Тома“ е възможно най-добрият избор!

P. S. И когато сте там, на скалите, пиейки вечерен коктейл, не забравяйте да обърнете поглед на  изток, защото Змийският остров иска да ви разкаже нещо...

Снимки: „Свети Тома“