Ако някога сте си мислели, че да направиш домашен капкейк е въпрос на железни нерви, години опит в кулинарията и майсторски умения, то сте прави само за първото. Останалото е въпрос на желание и точните пропорции. А ние ги имаме!
Продукти за капкейка:
25 гр. брашно
5 гр. бакпулвер
2 яйца
125 г. захар
125 г. (1 малък пакет) масло
2 с.л. прясно мляко
1 струйка ванилия ( една доза течна ванилия)
Начин на приготвяне:
С помощта на миксер маслото и захарта се разбъркват до получаване на еднородна, пухкава смес. След това се добават едно по едно яйцата, брашното ( със смесен бакпулвер) и прясното мляко. Поставят се в тавата за печене с хартиени формички. Пекат се до златисто, около 15 минути. След като се извадат от фурната е важно да се преместят на решетка, а може и на скара от фурна.
Продукти за домашен цветен фондан:
400 гр. пудра захар (+ още за точене)
100 гр. брашно
50 гр. масло
100 мл. вода
сладкарска гел боя
Начин на приготвяне:
Водата се слага в подходящ съд на котлона, а към нея добавяме и маслото. Когато сместа заври, сваляме от котлона и изсипваме брашното наведнъж. Бърка се енергично, докато сместа се отдели от стените на съда. Изваждаме я и я разстиламе върху плот. Изчакваме докато сместа поизстине и стане приятна за пипане. Добавяме пудрата захар постепенно и омесваме тесто. Оцветяваме със сладкарска боя по желание. Точим върху плот поръсен с пудра захар. Изрязваме с фигурки по-желание. Можем да съхраним тестото в хладилник увито в свежо фолио.