От италианците сме научили, че понякога нестандартно смесените храни са най-вкуси. Ето защо днес ще ви провокираме да опитате една интересна комбинация от плодове, сирене и пиле, и то приготвени като хрупкава лятна пица.
Повярвайте, на вкус е също толкова великолепна, както изглежда и на снимките!
Необходими продукти:
- тесто за пица (няма никакъв проблем да прибегнете до мързеливия начин и да си купите готово тесто от магазина)
- 1 глава лук
- 1 супена лъжица масло
- 1 чаена лъжичка кафява захар
- 4 скилидки чесън, млени или много ситно нарязани
- 2 супени лъжици зехтин
- 1/2 чаша настъргана моцарела
- 150 гр. печени пилешки гърди
- 1 праскова, тънко нарязана
- 1/2 чаена чаша къпини
- 10-15 листа пресен босилек
- 8 кръгчета прясна моцарела
Начин на приготвяне:
В тиган с капак загрейте маслото на слаб огън и добавете нарязания на ситно лук. Покрийте с похлупака и задушете за 10-тина минути, като разбърквате от време на време. След това към него добавете кафявата захар и оставете на котлона още 10 минути. Отдръпнете на страна тигана и оставете да се охлади на стайна температура.
Загрейте фурната на 300 градуса. Разстелете тестото върху тава за пица и върху него поръсете чесъна, като с помощта на лъжица го притиснете така, че да потъне леко в самото тесто. След това поръсете и зехтина равномерно отгоре. Добавете настърганото сирене, пилето, прасковите, къпините, листата босилек и най-отгоре залейте с карамелизирания лук. Последното, което трябва да сложите върху пицата са кръгчетата моцарела.
Пицата се пече 25-35 минути или докато сиренето придобие леко златист цвят. След като извадите от фурната поръсете с допълнително босилек и по желания настърган пармезан.