9

Винаги съм се удивявала с каква лекота някои жени, бих ги нарекла „кокошки", отказват на собствените си деца правото да растат, виждайки ежедневно родния си баща.

Доскучало им е на пернатите, навярно? Минали са трийсетака и са обърнали плочата – друга музика ще си поръчат. Закопнели са за голяма вълнуваща разтуха от досадния битовизъм и скучния полов живот. Развод.

А тоя, техният мъж, не е оправдал големите им надежди. Не се е издигнал от прост служител до важен мениджър. И дори няма такива намерения. Развод.

Не е намерила „кокошката", общ език с майката на този, от когото е родила дете. Да живее под гнета на тая долна свекърва – никога. Развод. "Трябва да живееш така, че да не те измъчва мъчителната болезненост на пропилените години"– пише статус пернатото във Фейсбук, а след него отива да подава молба за развод, убедено в собствената си абсолютна правота.

И нищо, че този статус е цитат от роман на Николай Островски , който „кокошката" не само не е чела, ами дори и в ръцете си не е държала - това послание има съвършено друга мисия. Социалните мрежи с радост ще подемат този високомъдрен зов за свобода, а пернати от всички посоки, ще заприиждат на ята, за да насърчават смелата си „колежка" и да я завлекат в лоното на общото страдание.

„Ти си млада, ти си красива. За какво ти е тоя загубеняк? Предстои ти да срещнеш своя достоен мъж, който ще те обича и ще стане новия баща на детето ти" – така кудкудякат разните там женки, а крещенето им следва възходяща градация. Повечето от тях са озлобени разведени жени – зарязали своите загубеняци или напуснати от мъжете си, които пък безпаметно са се влюбили в кръшни и начетени студентки. „О, боже..., ама те тия студентки за нищо не стават и тоя моя, някой ден мноооого, ама много ще съжалява, на колене ще ме моли да се върне...", бърше сълзи парясницата и налива масло в огъня на следващата като нея.

Е, към тия „кокошки" имам следния въпрос – кога за последен път усвоихте нещо по-различно от нова рецепта за телешко, страдате ли когато борша не ви заври правилно, какви мисли обитават въздушното пространство в главата ви, не сте ли станали скучни сами на себе си, камо ли на собствените си мъже ? А студентките все пак учат, трупат знания – и затова са интересни. Какво прочетохте вие, 35-годишните, след като напуснахте университета – няколко списания, полетата на Фейсбук и книга за бъдещи майки. А, навярно още „50 нюанса сиво" и задължителната „Яж, моли се и обичай". Амин!
За петилетката, изкарана без мъж, тия разведени пернати са се сдобили с бръчки, целулит и гаден характер. И не, глупачки, вашето дете не може да бъде считано за достижението, което ще компенсира цялата пудра, суета и претенция в живота ви. Детето ви е достижение само за вас, неговия роден баща, бабите и дядовците, и демографията на страната.

„Майчинството краси жената. Детето те въздига в очите на любимия /следващ/ мъж" – така нареждат перушинестите, стоящи в пропастта на бъдещият ви развод, добрите опитни приятелки.

Наистина ли мислите така? Майчинството извисява жената единствено в очите на онзи, от когото тя е родила. За останалите мъже, чуждите деца не са нужни. А вие, пиленца, кръстосвате крака в найлонови чорапи в open-space пространствата, пиете си питието, оформяте документите за раздяла и мечтаете за нов, готин баща на своите деца, който ще се умилява от тях, а на вас ще ви подари ежедневие, пълно с нежни сексуални еквилибристики и кола. И разбира се, той ще прекарва всяка вечер у дома – в милото семейство, състоящо се от чужди деца.

Такива мъже не се умиляват. Всеки нормален мъж ще избере свободната жена пред тази с дете от друг. Това е истина от последна инстанция. Опровергават я единствено глупачките, които обичат да се самозаблуждават и мъжете - Омега, подписали се върху чуждо потомство.

И в света на тази реалност, аз искрено не разбирам, от какво се ръководят кудкудякащите жени, когато лишават своите деца от щастието да растат с родния си баща. Ако той е алкохолик, наркоман, престъпник, садист – то, въпросът е излишен. Но когато той е нормален мъж, добър баща, у когото теб лично не те устройва заплатата, роднините или характера му – то не бива да се превръщаш в егоистична свиня и да го зачекваш от живота на деца си.

В интерес на всяко дете е да расте с родния си баща. И когато смело заявяваш във Фейсбук нещо много сложно и мъдро за пропиляния си живот, премисли 100 пъти, преди да дотърчиш при адвоката си, за да ти удари печат „свободна кокошка". Помисли не само за себе си, глупачке. За тях, помисли, за своите родни деца.

По материал на Miss-tramell | Livejournal