"First and foremost I am" – тази фотографската серия от 21 портрета е посветена на хората, родени със Синдром на Даун. Героите са от 9-месечни до 60 годишни. А портретите са 21, заради утрояването на хромозома 21 – геномната мутация, причина за тази болест.

Въпросите и дискусиите относно етичната страна на проблема и ежедневието на тези хора, стават причина за проекта, дело на исландската фотографка Сига Елла. "Какъв е изборът пред бъдещите родители, когато научат, че детето в утробата на майката има този синдром? Да се роди ли това дете, или да бъде премахнато? Но моята прекрасна леля Бега е родена със Синдром на Даун. И за мен е невъзможно да си представя, че можеше да я няма, или пък да я имам, но без този синдром", споделя Сига.

Наименованието на серията е вдъхновено от текст, написан от 24-годишната Halldora Jonsdottir, родена с Даун. Тя също става част от този впечатляващ проект. Нейните думи: "Да, аз имам Даун, но първо и преди всичко аз съм Халдора. Правя милион неща, досущ като останалите хора. Животът ми е пълноценен и добър, защото избрах да виждам доброто в живота".

Източник: Bored Panda
Снимки: siggaella.com