Тя има своя рецепта за възпитание и с радост я споделя с родители от цял свят. С една-единствена цел – да ги накара да са замислят и да не допускат грешките, които често струват скъпо – и на децата, и на самите родители.

Дани Джонсън израства в бедно семейство, на 17 години става майка, на 21 – бездомница, а на 23 заработва първия си милион. Успешната бизнес-дама, майка на пет деца и баба на няколко внуци, гостува в Рига през март и сподели на специален семинар своите принципи за възпитание на децата.
"Нашите деца – те са новото поколение, което е почти изгубено. Защото е свикнало да получава всичко, което пожелае – още от рано, а когато децата станат възрастни, те просто нищо не умеят, нищо не ценят, но имат огромни претенции и очаквания".

1. Целта трябва да се постави още в детството
Богатите хора по-лесно формулират и разбират, какви цели трябва да бъдат поставени пред децата им. Да, те навярно възпитават бъдещите випусници на Харвард, бъдещи топ-мениджъри, лекари или президенти. В същото време, средностатистическият човек ражда и възпитава дете с мисълта – "Дали ще му провърви в живота, ще има ли късмет?"
"В семейството на мои приятели, които притежават издателство, синът не искаше да учи и изобщо не знаеше, какво да прави с живота си. Тогава баща му взе генерално решение и го прати за седмица на работа в приют за бездомни - без никакви средства. След 7 дни, синът му се върна – развълнуван и силно впечатлен, с желание да учи и участва в семейния бизнес." – разказва Джонсън.

2. Без телевизор и мобилен телефон
Кой е най-добрият приятел на днешните деца? Най-вече компютърът, телевизорът и мобилния телефон. Децата на Дани Джонсън получават първите си телефони на 16 години, първият компютър бил стария компютър на баща им, а телевизор у дома им изобщо няма.
"Моите деца не могат да си позволят мобилен телефон, защото не печелят пари. Тази вещ научава хората да не организират и планират своето време, а телевизията ни облъчва с вредни житейски модели. На какво ви научи анимационния филм за Спондж Боб квадратни гащи, например? Лениво, разплуто, нихилистично същество, което се радва, когато "преметне" другите същества около себе си? А вие искате ли децата ви да му подражават? Ако имате воля да не гледате телевизия 30 дни, имате шанс да се избавите завинаги от този порок".

3. Учете децата да обичат работата
"Задават се почивни дни и ваканции и какво чуват децата? "О, слава Богу, петък е – мога да си почина от тая работа, шефът ми е свиня, колегите ми са идиоти, а цялата ми работа - малък ад". С тая позиция вие още от рано учите децата, че работата е тежко и неприятно задължение. В моето семейство, децата от съвсем малки имат своите отговорности, които постепенно нарастват с годините. Така, те се "отплащат" /в най-добрият смисъл/ за това, че имат осигурен уютен дом и са нахранени и спокойни в него. В живота няма нищо безплатно – нека това е ясно. У дома нямаме готвач, бавачка или камериерка – всички тези дейности са разпределени помежду ни в семейството.
Много е важно, децата да се научат да приемат и вършат работа, която не им допада особено – това развива характера, дисциплината и волята. Ако правят само онова, което им харесва, на какво се научават, има ли полза от това?".

4. Вие не сте банкомат за своите деца
"Давам по 50 долара на дете за година – за обувки и 4 чифта дънки. Да, за тая сума не можеш да си позволиш никакъв разкош, но ако някой желае повече – да иде и си изработи парите, или да чака разпродажбите" – споделя Джонсън и отбелязва, че на децата трябва да им бъде осигурено само най-необходимото, а извънредните желания, да бъдат реализирани от тях самите.
"Най-лошото, което могат да направят родителите – да печелят пари, за да ги дават на децата си онова, което на тях самите не им е достигало в детството. Когато децата пораснат, попадат в свят, където вече не могат да си позволят да живеят така, както са привикнали".

5. Да харчиш или да пестиш?
"С харченето на пари има два варианта – да купувате ненужни неща /и с това да осигурявате добруването на децата на бизнесмените, произвели тия вещи/, или да научите децата си, че тези пари могат да бъдат спестени и инвестирани. Как да мотивирате децата да не харчат пари за нещо, което не им е нужно? У дома има правило – спести 10 долара, и аз ще ти дам още 10. Когато сумата е събрана, купуват се само неща, които ти позволяват да растеш и да се развиваш – велосипед, музикален инструмент, пътешествие. И моля ви, не купувайте онова, което другите са си купили. По правило това са излишни вещи, които само заемат място".

6. Учете детето на щедрост
Голяма част от успелите хора се отличават с емоционална и материална щедрост. Те не са завистливи и са наистина щедри. Учете децата си на уважение. Нужно е да „жертваш" 10% от заработеното - моите деца отдават 10% от всеки спечелен долар в полза на приюта за деца-сираци. 20% остават за развлечения, а останалото се спестява – за инвестиция в бъдещи идеи.

Източник: delfi.lv
Снимки: moneystreetsmart.com, delfi.lv