На майката, нейните малки деца й се струват напълно безгрижни... Те винаги се смеят, тичат, винаги са готови да играят. И ние никога не сме се замисляли, каква сила има в това безгрижие, сила, заложена у децата от самата природа. Защото те се радват не само заради себе си, но и заради щастието и усмивката, които огряват лицето на майка им.

И не е важно, какви задължения или проблеми има тя, дали е в добро или лошо настроение. Те отиват и я целуват, казвайки: "Обичаме те, поиграй си с нас, погледай ни, хайде да се посмеем заедно!". И на майката не й остава нищо друго, освен да се подчини на малчуганите, които я прегръщат с тази невероятно силна енергия, получена сякаш от небесата и изпратена в майчиното сърце. Тогава тя изпитва онази несравнима радост, която е най-ценния дар за всяка майка.

Често си мислим, колко много правим за децата си, но рядко разсъждаваме, колко много правят те за нас. Помислете за това и може би у вас ще се събуди чувството на благодарност – просто за това, че ги имате. Вгледайте се в очите им и ще откриете най-чистата природна мъдрост. И ще разберете, че понякога децата нарочно се преструват на глупави, само за да ни разсмеят и да ни доставят радостта, която им носи огромна наслада.

Истината е, че децата ни разбират този живот много по-дълбоко от самите нас.

Емил Рафаилов, Журнал Клубер

Изображения: kmberggren.com