Даяна Ким е студентка по право и фотографка, живееща в Хавай. Любовта към снимането е наследство от баща й, който навремето имал собствено студио. Животът разделя двамата, трупайки много болка, огорчение и хлад помежду им. „Някои от най-ранните ми детски спомени са свързани с неговите подаръци. Аз бях ненаситна за бонбони, а той винаги ме изненадваше с желирани мечета", споделя 30-годишната Даяна.
Това се случва преди повече от 25 години, когато семейството е още заедно. Родителите се разделят, а Даяна има тежко детство, живее в приемни семейства и приятели, в постоянно местене и търсене на дом, а понякога й се налага да спи в паркове и коли.
Независимо от тези преживявания, Даяна намира своето щастие в живота – тя има съпруг и двама синове, а фотографията и правото се превръщат в нейна професия.

През 2003-а, Ким започва да снима бездомни хора по улиците за своя проект The Homeless Paradise. Инициативата е посветена на човечността към хората останали без дом. Докато снима по улиците на Хонолулу, Ким среща своя роден баща – бездомник, облечен в дрипи, слаб и отчаян. Той не разпознава своята дъщеря.
„Открих го да стои на ъгъла на натоварено кръстовище, забил празен поглед пред себе си. Много различни чувства ме връхлетяха, не смеех да реша какво да направя. Накрая събрах смелост и го повиках. Той не ме чу. Аз се доближих и го докоснах по рамото. Той дори не вдигна очи. Огромната празнина на времето и тишината помежду ни беше нарушена от една случайна жена, която ми каза: „Не си правете труда, той стои така от няколко дни!". Исках да изкрещя на тази жена и на целия свят, колко коравосърдечни са хората, исках да извикам на всички, че това е моя баща! Но вместо това, избрах да направя друго – отидох до жената и й казах – „Аз трябва да опитам!"

В следващите две години, Ким продължава да се връща на улицата, която нейния баща нарича своя дом. Понякога той е там, друг път не го намира.
Той страда от тежка шизофрения, често е неадекватен – напълно мълчалив или спорещ с празното пространство пред себе си. Той отказва да се лекува и да приема лекарства, да се храни, къпе или облича новите дрехи, които му носи Ким. Понякога дъщерята присяда на ъгъла на кръстовището при баща си и се чуди, дали някога той ще се почувства по-добре.
Независимо колко безнадеждна е ситуацията, Ким не се отказва да помага.
При последният възможен разговор с баща й, той казва: „Даяна, толкова съжалявам, за това че не бях в живота ти. Радвам се, че сега имаш семейство, бъди по-добра за тях. Не се тревожи за мен или за нещата, които останалите казват за мен. Ако искаш да се гордея с теб и да съм щастлив, бъди за семейството си това, както аз и майка ти никога не успяхме да бъдем за теб. Спри да се опитваш да спасяваш хората, просто се грижи за себе си и семейството си".

През 2014-а, Даяна научава, че баща й е получил инфаркт. Открит е паднал по лице на тротоара, но някой се обажда на полицията и той е откаран в критично състояние в болницата. Най-големият й страх, че баща й ще умре като куче на улицата, за щастие не се сбъдва. Докато е със съпруга си до болничното му легло, той отваря очи и изрича името й. „Ние говорихме дълго, а после аз си тръгнах, изпитвайки най-голямото облекчение в живота си", споделя Ким.

След дълго време на лечение, състоянието му се подобрява и той взима живота си в ръце отново – доколкото е възможно. През декември, бащата се обажда на дъщеря си – с покана за кафе. Срещат се на ъгъла, където навремето той е притежавал фотографско студио – на същата улица, на която е спал в кашони и е наричал своя дом през последните 2 години.
Даяна вижда познатата бащина фигура и сърцето й спира. „Той изглеждаше толкова добре, толкова различно от последният път, когато безпомощно лежеше в болницата. Толкова бях щастлива да го видя здрав и изправен в целия си ръст. Сякаш това беше първата ми истинска среща с бащата, когото изгубих преди толкова години.", пише в блога си Даяна. „Днес баща ми е добре – той е толкова горд, че превъзмогна и се справи с всички изпитания в живота си. Той има цел, има надежда, има приятели. И си търси работа. Всеки ден от живота ни е подарък", споделя Даяна.

1

2

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
Източник и снимки ~ dianakimphotography.com